Mituri parenting

Ai auzit și tu expresii de genul „Vei ști ce să faci când apare copilul tău”? Sunt mituri care s-au tot perpetuat și care pun  o și mai mare presiune pe părinți.

În acest articol ne propunem să identificăm miturile despre parenting, să le înțelegem și să ne construim relația cu copiii noștri dincolo de ele.

În cartea sa, “The Awakened Family“, dr. Shefali Tsabary, vorbește de 6 mituri despre parenting.

Mitul 1: Parentingul este despre copil

Unul dintre cele mai vehiculate mituri este că parentingul este concentrat pe copil și nu are nimic de a face cu părintele. Acesta din urmă trebuie doar să “repare” copilul.

Conform acestui mit dacă părintele este supărat, este din vina copilului. Dacă părintele vrea să fie fericit, această fericire este responsabilitatea copilului. Iar cel mic trebuie să îl facă pe părinte fericit. Ne este cunoscută expresia: ”Eu trăiesc prin realizările tale”. Acest lucru este, însă, derutant pentru copil, care nu înțelege de ce toată responsabilitatea este a lui.

Parentingul conștient schimbă această paradigmă și pune în prim plan părintele. Dacă părintele ridică vocea la copil, nu este vina copilului, este reacția părintelui, care și-a pierdut răbdarea. Această metodă de parenting, parentingul conștient, recomandă părinților să se autoanalizeze, să-și înțeleagă reacțiile și să își conștientizeze emoțiile. Astfel va reuși să creeze o relație autentică cu copilul.

Mitul 2: Copiii trebuie să fie peste medie, în curba învățării, pentru a avea succes

Conform autoarei cărții, suntem învățați să credem că micuții noștri sunt speciali, că au talente și abilități extraordinare. Ne dorim ca ei să fie mai buni decât nepoții sau decât copiii vecinilor. Și vrem să afișăm aceste virtuți în social media, pentru a ne asigura că toată lumea știe acest lucru. Copiii noștri sunt ființe normale însă, exact ca și noi, și este în regulă să fie așa!

Mitul 3: Copilul este bun sau rău

Îmi amintesc după ce am născut, că am fost întrebată de persoane din jurul meu, dacă copilul meu este bun sau rău. În euforia de proaspătă mamă, care se bucură de bebelușul ei, nu înțelegeam întrebarea.

Aceleași etichete se păstrează și când vorbim despre copii mai mari. Citim despre parenting și aplicăm metode pentru a ne crește copiii în așa fel încât să fie copii buni. Conform teoriei de parenting conștient, copiii sunt o reflexie a ceea ce suntem noi. Copii noștri au același sistem de valori, cred în aceleași lucruri ca și noi. Au aceeași etica în muncă și au ambiții asemănătoare celor pe care le avem noi, părinții. Dacă te contrazic, dacă trebuie convinși să facă așa cum zici tu, înseamnă că pun la îndoială toate convingerile tale, tot ce știai tu, ca părinte, că este bun. Dr. Shefali Tsabary recomandă părinților să iasă din această dualitate bun sau rău, pentru că ceea ce noi credem că este bun, este de fapt doar confortabil.

Mitul 4: Să fii părinte este ceva natural

Auzim destul de des afirmații precum “a fi părinte este ceva natural și simplu” sau “părinții sunt de când lumea și pământul și cu toții au știut exact ce trebuie făcut, fără cursuri de parenting”.  Acest gen de afirmații pun o presiune foarte mare asupra noilor părinți. Este absolut normal să nu știi ce să faci sau cum să faci, pentru că nu ai mai fost părinte înainte. Conform parentingului conștient, cu toții învățăm în timp, pe măsură ce experimentăm viața de părinte. În plus, acea ființă mică, care a aparut în viața noastră nu este “eu” în miniatură, este o persoană complet nouă, pe care ne dorim să o cunoaștem și cu care ne dorim să ne conectăm cu răbdare și să creăm o relație. Atunci când vom fi deschiși să acceptăm că nu putem ști totul, că se vor întâmpla și lucruri neașteptate, vom reuși cu adevărat să ne eliberăm de presiunea acestui mit.

Mitul 5: Părinții își doresc să aibe copii fericiți

Atunci când mă gândesc la felul în care îmi cresc copiii, mă gândesc că nu vreau decât ca ei să fie fericiți. Tot ceea ce fac se învârte în jurul acestei idei, de a-i face fericiți.

Din dorința noastră de a obține ceva atât de abstract, această fericire ideală pe care ne-o dorim pentru copiii noștri, facem multe lucruri în mod inconștient. Ne trimitem copiii să învețe 3 limbi străine și la diferite opționale, pentru că într-o zi copilul va fi foarte fericit că știe toate aceste lucruri. Sau dacă copilul plânge, încercăm să rezolvăm noi problema, pentru ca el să fie fericit. Dar dacă analizăm puțin această idee, de a ne vedea copii fericiți tot timpul, realizăm că este doar o iluzie. Cine este cu adevărat fericit chiar tot timpul?

Mitul 6: Părinții trebuie să dețină controlul

Acest mit este despre dorința noastră de avea controlul, atunci când lucrurile nu pot fi controlate.

Ne dorim să controlăm viața copilului și să controlăm tot ce ține de viața noastră. În realitate, nu știm ce se va întampla cu noi sau cu copiii noștri în următorul moment. Putem să influențăm viitorul, dar nu-l putem controla în totalitate. Frumusețea parentingului este aceea de a trăi în necunoscut. Și, în loc să-l îmbrățișăm, ne simțim intimidați de el. Acesta este o aventură în necunoscut, de care ne putem bucura atunci când vom accepta necunoscutul ca pe un lucru pozitiv.

Conform dr. Shefali Tsabary, singurul lucru pe care îl putem controla este prezentul și ar trebui să ne bucurăm de el așa cum este el. Copii trăiesc în prezent. Putem învăța de la ei cum să trăim în prezent și cum să ne bucurăm de fiecare moment în parte.

În concluzie, aceste mituri sunt, de fapt, așteptări pe care ori noi, ori cei din jurul nostru le au de la noi. Aceste așteptări pun o presiune extraodinară asupra noastră și alterează astfel relația cu copiii. Dr. Shefali Tsabary recomandă să nu ne mai setăm așteptări. Astfel nu vom simți că nu ne-am ridicat la nivelul acestora sau că cei din jur, și în special copiii, nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor.

Foto: freepik.com

Citește și despre ce crede Gabor Mate că ne împuternicește să fim părinți.  


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>