etna

Am rezervat o zi din excursia noastră în Sicilia pentru a vedea Etna, pentru că Alexa își dorea foarte tare să vadă un vulcan activ.

Dacă vrei să ajungi din Catania la vulcan ai mai multe variante.

Cu autobuzul

Cea mai ieftină este călătoria cu autobuzul: costă 7 euro și poți cumpăra biletul de la șofer. Dar vei fi legat de orarul autobuzului, ceea ce va aduce un stres în plus să ajungi la timp la stația de plecare. Plecarea spre Etna se face din Piazza Giovanni XXIII (lângă gară) la ora 8:15, în fiecare zi, iar după 2 ore ajungi la Rifugio Sapienza. Autobuzul de întoarcere pleacă de la Rifugio Sapienza la ora 16:30.

Excursii organizate

Dacă vrei o excursie organizată, poți alege între foarte multe variante. Vei găsi probabil pliante la locul de cazare și zeci de opțiuni online. În funcție de preferințe și de buget poți alege între tururi matinale sau la apus, excursie cu jeep-ul la Etna combinată cu snorkeling, varianta de explorat lava și apoi croazieră pe mare, ba chiar un food tour în care să încerci mâncarea și vinurile siciliene.

Închirierea unei mașini

Noi nu am vrut să fim legați de un program anume și am încercat să evităm aglomerația așa că am ales să închiriem o mașină. Ca să nu căutăm prin oraș, ne-am întors la aeroport cu autobuzul, iar acolo am găsit mai multe agenții de închirieri mașini. Am ales Hertz și am găsit și scaun pentru copil, cu 7 euro pentru o zi.

Drumul spre Etna cu mașina durează cam o oră și vei vedea mai întâi foarte mulți cactuși pe drum.  
etna

Cu cât urci spre munte însă, peisajul se schimbă. Verdeață dispare, la fel și culorile, iar cadrul este dominat de rocile vulcanice.

etna

Pe marginea drumului poți descoperi chiar și clădiri care au fost prinse sub lavă de erupții mai vechi.

etna

Cu cât creștea altitudinea, scădea temperatura și se făcea din ce în ce mai frig, iar norii învăluiau tot.

etna

Luasem haine groase, dar tot părea că suntem nepregătiți. Când am ajuns la Refugiul Sapienza tremuram și ne gândeam că poate nu este cea mai bună idee să urcăm mai departe cu telecabina. Am urcat totuși și bine am făcut!

Telecabina Funivia Dell’Etna este construită pe cel mai înalt vulcan activ din Europa și are o istorie aparte.

etna

A fost distrusă de 5 ori de lavă și nicio companie de asigurări nu era dispusă, evident, să acopere riscurile. Istoria telecabinei este legată de numele lui Gioacchino Russo Morosoli (inginer și politician italian). Acesta a investit peste 5 milioane de euro pentru realizarea și modernizarea acesteia și a dezvoltat astfel turismul în zonă.

Foto: https://www.funiviaetna.com/

În funcție de cât de sus îți dorești să ajungi poți folosi cele 4 instalații care îți permit să faci excursii la craterele din vârf, să urci pe pârtiile de schi în timpul iernii sau să te bucuri de minunata panoramă vulcanică.

În funcție de cât de sus îți dorești să ajungi poți folosi cele 4 instalații care îți permit să faci excursii la craterele din vârf, să urci pe pârtiile de schi în timpul iernii sau să te bucuri de minunata panoramă vulcanică.

etna
  • Cu telegondola ajungi de la Rifugio Sapienza până la o altitudine de 2.500 m deasupra nivelului mării.
  • Mai există un telescaun cu două locuri, care pornește de la o altitudine de 1.910 m și ajunge la o altitudine de 2.142 m.
  • Telescaunul "Omino" este telescaunul pentru schiori, pornește de la o altitudine de 2.125 m și urcă până la 2.294 m.
  • Montagnola începe de la altitudinea de 2.500 m și urcă până la 2.604 m.
  • etna
    etna

    Noi am urcat până la 2.500 m și am admirat contrastul între negrul lavei și albul zăpezii. Și am avut parte și de o surpriză. După ce am trecut de nori, ne aștepta un soare imens și o minunată mare alpină.

    etna

    Marea alpină este un plafon de nori care se formează atunci când are loc fenomenul de inversiune termică. În vale este frig, așa cum constatasem noi zgribuliți, iar la altitudine temperatura este mai ridicată și nu există curenți de aer care să înalțe norii.

    Să fii deasupra norilor îți dă un sentiment aparte și parcă nu îți poți lua ochii de la această măreție.

    etna

    Cei mici vor fi cu siguranță încântați să se joace în zăpadă și să vadă fumul vulcanului.

    etna

    Vulcanul Etna este impunător și impresionant și a intrat în patrimoniul UNESCO ca "unul dintre cele mai documentate recorduri mondiale printre vulcani". Senzația este că te afli pe altă planetă, iar negrul solului și lumina puternică vor amplifica acest sentiment. Solul îți dă uneori impresia că mergi prin... ceai granulat.

    etna

    Etna nu are un singur crater, sunt 5 cratere active și foarte multe stinse. Noi ne-am jucat, am făcut poze și ne-am plimbat pe marginea unui crater stins, din care ieșeau aburi.

    etna

    Pasionații de schi pot încerca pârtiile de pe Etna. Versanții superiori ai vulcanului, lipsiți de copaci, sunt perfecți pentru snowboarding și schi alpin, iar denivelările făcute de lavă și vânturile de la mare altitudine fac din Etna locul perfect și pentru kite ski. Există două pârtii din care poți alege, ambele dotate cu teleschiuri și facilități ample, inclusiv închirieri. Pârtia nordică urcă de la 1.800-2.300 de metri și se termină în Linguaglossa, în timp ce pârtia sudică (1.900-2.600 de metri) coboară spre Nicolosi.

    Ca să nu ai parte de surprize meteorologice, poți verifica starea vremii pe Etna aici.

    Iar dacă vrei să vezi live vulcanul, există camere pe munte.

    Aventură pe Etna

    Dacă îți dorești excursii pe munte, fie că vorbim despre trekking sau hiking, cu jeep-ul sau cu bicicleta, cu însoțitor și în condiții de siguranță, sunt multe opțiuni cu plecare de la Refugiul Sapienza. Vei avea însă nevoie de încălțăminte de drumeție și de haine împotriva vântului.

    Dacă te tentează puțină aventură în familie este bine să știi că există trei parcuri de aventură pe vulcan. Două pe partea de sud, la Piano Vetore, la aproximativ 1.700 de metri și la Monti Rossi în Nicolosi. Celălalt în satul Milo, în partea de est. Activități sunt pentru toate vârstele și diferite dificultăți, pentru copii și adulți.

    Sfat legat de copiii mici

    Din motive legate de presiunea atmosferică, nu se recomandă copiilor sub doi ani să urce la peste 2.000 de metri. Iar în ceea ce privește copiii sub trei sfaturile ghizilor sunt să nu urce mai sus de 2.500 m. (stația de sosire a telecabinei Etna).

    etna

    Noi am coborât și ne-am tras sufletul la Rifugio Sapienza. Există acolo un restaurant unde te poți odihni și poți mânca pizza, paste, arancino și produse de patiserie.

    La întoarcere ne-am amintit un sfat primit de la cineva: să încercăm dulciurile de la Cofetăria Condorelli din orășelul Belpasso.

    După atâta aventură chiar aveam nevoie de... zahăr!

    Belpasso era oricum pe drumul de întoarcere, așa că am vrut să vedem despre ce este vorba. Magazinul de dulciuri datează din 1933, iar proprietarul de atunci a inventat “torroncino” (nuga). Găsești aici cannoli, ciocolată, înghețată delicioasă, latte di mandorla (lapte de migdale), macarons și multe specialități siciliene.

    etna
    etna

    Pe noi ne-au impresionat fructele realizate foarte realist din marțipan. Și am luat dulciuri și pentru mai târziu, bineînțeles!

    etna

    Călătoria noastră la Etna a fost o experiență minunată, fiecare minut din această zi a rămas întipărit în memoria noastră. Motive de bucurie au fost la tot pasul și am lăsat pe data viitoare vârfurile, parcurile de aventură și grotele spectaculoase de pe munte.

    Poate când mai crește Alexa, vom reveni și vom urca până mai aproape de vârf.


    Despre ce să vizitezi în Catania cu copiii citește AICI.

    Intră în shop-ul Parentropolis și cumpără cursurile pentru gestionarea emoțiilor copiilor.


    Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


    >