Gabor Mate scrie în cartea “Cum să ne păstrăm copiii aproape” că autoritatea firească de a fi părinte derivă dintr-o relație adecvată cu copilul.

Puterea de a fi părinte apare atunci când lucrurile evoluează în mod firesc și nu trebuie să ne străduim prea tare. Autorul subliniază faptul că atunci când nu avem suficientă putere ca părinți suntem mai predispuși să ridicăm tonul, să fim severi, să amenințăm și să găsim metode prin care să-i determinăm pe cei mici să facă ce dorim.

gabor mate

Elementul critic, însă frecvent ignorat, spun cei doi autori, este atașamentul copilului față de adult. Sunt mulți părinți care consideră că îndeplinirea nevoilor copiilor și asumarea responsabilității de părinte sunt suficiente.

Atașamentul nu este un comportament, ci este o relație, o conexiune ce trebuie căutată.

ce este atasamentul
Dar ce este mai exact atașamentul?

Gabor Mate prezintă atașamentul ca pe o forță de atracție, care atrage două corpuri unul spre altul și  care este cea mai puternică forță din univers.

Ea ne ține pe Pământ și ne ține toate părțile corpului într-o bucată. Atracția menține particulele unui atom împreună și planetele pe orbita din jurul Soarelui. Ea este cea care dă formă universului.

În domeniul socio-uman, atașamentul se referă la căutarea și menținerea proximității, apropierii și conectării fizice, comportamentale, emoționale și psihologice. 

Deși atașamentul este invizibil, este fundamental în existența noastră.

Foto articol: https://www.freepik.com/ 


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>