Poza Feuerstein
"Este de datoria noastră să găsim puterea în fiecare persoană."  Prof. Reuven Feuerstein

Metoda Feuerstein este o tehnică educațională unică dezvoltată de psihologul de renume mondial Reuven Feuerstein, care se concentrează pe dezvoltarea abilității de importanță vitală de a învăța cum să înveți.

Metoda Feuerstein se bazează pe teoria lui Feuerstein privind modificabilitatea structurală cognitivă (SCM). Teoria sugerează că, pentru a crea o schimbare sistemică, individul are nevoie de intervenție prin intermediul medierii umane.

Acest proces se numește Experiența de învățare mediată (MLE) ce urmărește să intervină și să dezvolte competențele elevului.

Institutul Feuerstein din Israel este un centru internațional de educație, tratament și cercetare, fondat în 1965 de către psihologul educațional și de dezvoltare Reuven Feuerstein. Misiunea Institutului Feuerstein este de a învăța oamenii să gândească, să învețe și să funcționeze mai bine. Aceste obiective sunt atinse prin utilizarea Metodei Feuerstein, o tehnică educațională unică care identifică aptitudinile de învățare ale unei persoane, punctele forte cognitive și procesele specifice necesare pentru a le debloca și maximiza potențialul. 

Scurt istoric

Metoda creată de prof. Reuven Feuerstein (1921-2014), a fost folosită, cu rezultate remarcabile, în perioada de criză de după cel de-al doilea Război Mondial, pentru reechilibrarea psiho-emoțională și dezvoltarea cognitivă a copiilor evrei supraviețuitori ai ororilor războiului.

De atunci, metoda s-a răspândit în peste 40 de țări și a contribuit la educarea și reechilibrarea psiho-emoțională a milioane de copii și adulți, având aplicabilitate dovedită științific în sfera educațională, clinică și organizațională. 

Metoda Feuerstein este un instrument educațional dedicat atât copiilor, cât și adulților. Programul este compus din 24 de seturi de jocuri de tip hârtie-creion, cu peste 500 de fișe cu exerciții de lucru.

Metoda Feuerstein stimulează procesul gândirii și dezvoltă capacitatea de învățare într-un mod organizat și structurat.

Cine poate beneficia de această metodă?

Metoda Feuerstein se adresează tuturor celor care sunt interesați să dobândească noi abiltăți de gândire și învățare: dezvoltare emoțională și antrenament cognitiv pentru copii și adulți. În cadrul atelierelor Parentropolis lucrăm cu copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 16 ani.  

Care sunt rezultatele metodei?

  • Îmbogăţirea potenţialului cognitiv al copiilor.
  • Dezvoltarea strategiilor de învățare.
  • Antrenarea și dezvoltarea memoriei.
  • Dezvoltarea flexibilității cerebrale.
  • Structurarea gândirii și dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor.
  • Modificarea comportamentului impulsiv.
  • Stimularea și dezvoltarea capacității de învățare a copiilor cu rezultate școlare scăzute.
  • Dezvoltarea autonomiei, a independenţei și a integrării socio-emoţionale.
  • Îmbunătățirea performanțelor școlare.
Poza Feuerstein
Despre Metodă, la deschiderea primului centru Feuerstein din România

”Eu l-am iubit pe Feuerstein dintr-un motiv foarte simplu: era o lumină... De ce pot să spun eu că Feuerstein a fost o lumină? În primul rând pentru că el a fost precursorul multor alte perfecționări și multor alte metode. Faptul că el a adus în atenție harta mentală a copilului la diverse vârste: unde li se concentrează atenția, cum pot fi ajutați să vadă detaliile semnificative, cum găsesc corelațiile, cum li se luminează calea... Este absolut extraordinar.” - Prof. Dr. Florian Colceag

Problemele cu materiile academice - cum ar fi matematica, literatura, istoria și științele - nu au, în mod frecvent, legătură cu materia în sine. Informațiile sunt adesea procesate greșit în etapa de intrare, ceea ce înseamnă că o eroare la o problemă de matematică poate să nu aibă nicio legătură cu matematica, ci mai degrabă o dificultate în a acorda atenție la două surse de informații în același timp.  O incapacitate de a scrie un eseu ar putea, de asemenea, să nu aibă legătură cu o aptitudine slabă la scris, ci mai degrabă cu un eșec în funcția de planificare a scriitorului. Acest fenomen duce la decalaje de realizare, care continuă să crească deoarece rădăcina problemei - decalajele în ceea ce privește capacitatea de învățare - continuă să nu fie abordată în programele școlare standard.

Prin laboratoarele de învățare mediată eliminăm aceste decalaje și ghidăm elevii spre a dezvolta strategii noi de gândire și structurarea informațiilor. 

Cum se lucrează în cadrul laboratoarelor noastre de învățare?

Elevii lucrează în grupe de la 2 la 5-7 copii. Grupele sunt formate în funcție de vârstă și de nivelul de dezvoltare cognitiv.  O ședință de lucru durează 50-60 de minute.

Poza Feuerstein

În cadrul ședinței folosim instrumentele de lucru în funcție de dinamica grupului și de nevoile specifice ale elevilor din grupă. Lucrul în grupe le stimulează motivația și concentrarea, dar dorința de socializare.

În cadrul ședințelor de lucru mediatorii Feuerstein din echipa Parentropolis vor folosi atât instrumentele și tehnicile Feuerstein, cât și elemente din mentalitatea de creștere - growth mindset și comunicare asertivă. 

În cadrul ședințelor, elevii vor învăța cum să învețe, astfel încât ei să devină total independenți în lucrul cu fișele propuse și, nu în ultimul rând, să poată traduce ceea ce se găsește în fișe în viața de zi cu zi și în materia școlară.

Printre instrumentele folosite în învățarea mediată se numeră și cele prezentate mai jos. 

De la element la mulțime

Acest set de jocuri pregătește copilul pentru a înțelege matematica ca fundament pentru tehnicile (operațiile matematice) care vor fi învățate în introducerea în educația formală.  Identificarea emoțiilor Copilul va învăța să acorde atenție indiciilor comportamentale și sociale ale celorlalți  și își va dezvolta inteligența socială. 

Compară și descoperă absurdul

Dezvoltă gândirea comparativă, precum și alte operații mentale necesare pentru a explica și a rezolva dezechilibrul creat de sentimentul de absurd. 

Percepția analitică

Acest instrumest sporește capacitatea elevilor de a diferenția (a diviza un întreg în părțile sale) și de a integra (a alătura părți într-un întreg). Adaptarea la lume depinde de flexibilitatea de a alterna între aceste două procese perceptive.  În urma acestor sarcini, elevii încep să facă diferența între sursele de referință interioare și exterioare.  Copilul va învăța să folosească și să prelucreze informațiile și pentru a-și structura experiențele de viață. 

Orientarea spațială

Folosește un sistem relativ de referință pentru localizarea obiectelor în spațiu și în relațiile între ele. În urma acestor sarcini, copilul descoperă de ce există diferite puncte de vedere în percepția unui obiect sau experiență și cum să-și formuleze opinia proprie/să accepte o opinie diferită de cea proprie. 

Comparații

Acest instrument ajută la construirea sentimentelor de competență și independență, prin îmbogățirea bagajului de cunoștințe prin care se pot compara obiecte, evenimente, situații din viața reală. 

Organizarea punctelor

Dezvoltă funcțiile cognitive, capacitatea de a înțelege și planifica o strategie de lucru pe baza unui model și identificarea și folosirea de indicii relevante. Toate aceste aspecte logice și matematice au punți de legătură către viața reală, atât în interacțiunile cu colegii, cât și în rezolvarea sarcinilor academice. 

Ce poți observa la copilul tău după laboratoarele de  Dezvoltare Cognitivă și Emoțională prin Metoda Feuerstein?
  • Creșterea entuziasmului în ceea ce privește activitățile.
  • Creșterea sentimentului de competență și a nivelului de autostimă.
  • Reducerea fricii în fața unui lucru nou și complex.
  • Dezvoltarea și crearea unor strategii ingenioase pentru rezolvarea problemelor.
  • Creșterea gândirii divergente și a tendinței de a găsi răspunsuri alternative.
  • Diminuarea nivelului de frustrare și de frică în fața insuccesului.

Vino cu copilul la  laboratoarele de  Dezvoltare Cognitivă și Emoțională prin Metoda Feuerstein organizate de Parentropolis și bucură-te de rezultate.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>