Moș Crăciun, acest personaj magic, este așteptat de copiii noștri, dar și de copiii din noi, deopotrivă!
Este prezent de aproximativ 100 de ani în forma în care îl cunoaștem cu toții, dar are origini mult mai vechi. Este diferit în funcție de cultură și tradiții, dar cu un element comun - magia.
În fiecare an, în noaptea de Crăciun, trece prin casele copiilor, când aceștia dorm și lasă cadouri. Nimeni nu poate explica, nimeni nu l-a văzut, dar totuși el există.
Psihologul Adina Dumitrescu de la Asociația KinetoBebe ne-a vorbit despre rolul lui Moș Crăciun în viața copiiilor.
De ce au nevoie copiii de Moș Crăciun?
Bineînțeles că sunt multe țări unde el nu există, cum nu există nici Crăciunul sau există, dar familiile copiilor decid să le explice acest mit de când sunt foarte mici. Acești copii cresc asemenea celor care cred în Moș Crăciun.
În fond copiii au nevoi comune: siguranța, atașamentul, dragostea, hrana, educația, jocul.
Ce aduce în plus prezența misterioasă a lui Moș Crăciun?
Odată cu Moș Crăciun, în gândirea copilului se dezvoltă și gândirea magică, cumva trecând din abstract (poveștile cu zâne, miracole, personaje fantastice, puteri supranaturale – citite în mica copilărie) în concret - practic un personaj misterios, cu puteri supranaturale (citește scrisorile tuturor copiilor, zboară cu sania cu reni, intră pe horn) lasă fizic un semn că există (cadoul de la brad).
De ce această gândire magică este un plus pentru copii?
Gândirea magică în general ajută la dezvoltarea creativității, ajută la sporirea puterii mentale, a creșterii rezilienței, atunci când situațiile de viață nu sunt întocmai cum ne așteptăm.
Acest personaj atât de iubit, este benefic în viața copiilor pentru toate lucrurile enumerate mai sus, atât timp cât copiii au nevoie de această magie (până la aprox 6-7 ani), cât nu devine o monedă de schimb (dacă nu ești cuminte nu vine Moșul), cât timp aduce bucurie și nu frustrare și cât timp le transmite subconștient copiilor mesajul că dacă vrem putem vedea și miracole care ne pot face viața mai frumoasă.
Ulterior, când copiii cresc și Moș Crăciun “nu mai există” putem să îi prelungim viața, devenind ei “Moș Crăciun” pentru ceilalți, dezvoltând astfel empatie și generozitate.
Moș Crăciun va dăinui atât timp cât noi îi vom da voie și atât timp cât va lua forma iubirii față de semeni, a bucuriei și a speranței și tot atât timp vor avea și copiii nevoie de el.
Copiii tăi cred în Moș Crăciun?
Citește și cum poți să prelungești magia Crăciunului AICI.
Foto: https://www.freepik.com/
Dacă vrei să dezvolți gândirea copilului tău, încearcă Metoda Feuerstein.