minciuna mos craciun

Se apropie Crăciunul și apar și dilemele părinților: îi spun copilului că Moșul este real sau mă aștept la situații sfâșietoare când află că, de fapt, Moșul este doar un personaj inventat?

Îngrijorarea părinților este, în ambele cazuri, că fac ceva "greșit" și că pot traumatiza copilul spunându-i adevărul.

Pentru mulți Moș Crăciun nu reprezintă o minciună, ci fapte bune și spiritul Crăciunului.

Dar ce facem când copilul crește și începe să “miroasă” că Moșul nu prea are loc pe coșul casei (în cazul în care acesta chiar există), că nu poate veni cu sania pentru că nu este zăpadă și alte indicii.

Am găsit online o variantă prin care să faci față situației mai ușor.

Îl poți lua încetișor și îi poți spune:

“Ai crescut foarte mult în ultimul an. Nu numai că ești mai înalt, dar pare că și inima ta a crescut." (Poți să dai exemple de situații în care a dat dovadă de empatie și sentimente bune față de ceilalți.) "Și pentru că ai o inimă atât de mare, înseamnă că ești acum pregătit să DEVII... Moș Crăciun.”

Aici probabil atenția lui va crește și uimirea la fel. Continuă cam așa:

“Unii dintre prietenii tăi poate că ți-au spus că Moș Crăciun nu există. Mulți copii cred asta, pentru că nu sunt încă pregătiți să FIE Moș Crăciun, dar TU ești! Spune-mi ce primește Moș Crăciun pentru toate eforturile sale?" (Probabil va răspunde că Moșul primește biscuiți și sentimentul că a făcut ceva bun pentru altcineva). "Ei bine, acum TU ești pregătit să faci prima ta surpriză ca Moș Crăciun!"

minciuna mos craciun

Menține pe toată durata discuției un ton conspirativ. Cere-i copilului să aleagă pe cineva cunoscut și să afle, în secret bineînțeles, un lucru de care persoana respectivă are nevoie sau ceva ce își dorește foarte mult. Apoi ajută-l chiar să facă o surpriză, să ofere acel lucru, fără însă să dezvăluie persoanei de unde a apărut cadoul.

Pentru că să fii Moș Crăciun înseamnă să dăruiești în mod altruist.

Această variantă simpatică poate să mai mențină puțin magia Crăciunului și să îi facă pe copii mai empatici și mai generoși.

Crezi că ar funcționa acest ritual la copilul tău?

Fii totuși pregătit pentru reacții dramatice în legătură cu minciuna despre Moș Crăciun.

Descarcă 2 tipuri de Calendar Advent AICI.

Sursa: Charity Hutchson

Foto: https://www.freepik.com/

Dacă vrei să dezvolți gândirea copilului tău, încearcă Metoda Feuerstein. 


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>