Un studiu realizat în 2016 la Brain and Creativity Institute de la University of Southern California a constatat că experiențele muzicale din copilărie pot accelera dezvoltarea creierului, în special în ceea ce privește limbajul și abilitățile de citire.
Dar cum putem ajuta copiii să prindă drag de muzică și cum le dezvoltăm creativitatea?
Am vorbit cu Geanina Studencu, educator muzical și solistă, despre atelierele muzicale pentru copii.
Spune-ne despre tine și pasiunea pentru muzică.
Deși am urmat o școală generală cu profil normal, un liceu economic și o facultate de drept, mereu am călătorit în paralel cu marea mea pasiune: MUZICA. În prezent sunt maestru de ceremonii/solistă și educator muzical (atât în grădiniță, cât și la propria mea sală de muzică) și sunt tare bucuroasă că prin ceea ce fac, reușesc să ajung atât în inimile adulților, cât și în inimile copiilor.
În ultimii 10 ani am investit timp, energie și finanțe totodată, în visul meu: am investit în cursuri, în recuzită, în cărți, în formări, însă DA: sunt într-un punct al vietii în care mă simt împlinită cu ceea ce fac și mă bucur că am decis să îmi urmez instinctul de a continua cu ceea ce știu să fac cel mai bine: să cânt și să încânt.
Pandemia te-a facut să schimbi macazul, de la solistă la evenimente private ai început să organizezi ateliere muzicale pentru copii. Cum ți-a venit ideea?
Așa este, pandemia a avut un rol foarte important în viața și în cariera mea. Deși inițial am fost mâhnită, furioasă de faptul caă nu am putut presta aproape 2 ani la evenimente, ca MC/SOLISTĂ, constat că, de fapt, pandemia a fost pentru mine un deschizător de drumuri. Am fost demoralizată și în prag de depresie când am aflat că domeniul de activitate îmi este afectat, însă o bună prietenă a venit cu ideea de a merge la grădinița ei, să țin un opțional de muzică. Răspunsul meu a fost rapid și clar: NU.
Era un domeniu nou, era o altă nișă de clienți (copii cu vârste și nevoi diferite), era nevoie de o altă abordare și, bineînțeles, de un program muzical educațional bine gandit. În general, ne place zona de confort și ezităm când vine vorba despre noutate. La insistențele prietenei mele, care vedea potențial enorm în mine în ceea ce privește experiența muzicală și apropierea mea de copii, am spus că mă voi gândi la propunerea ei. Am zis să încerc, însă până să mă prezint în fața copiilor, au trecut luni bune.
Am decis să învăț, să cercetez, să aprofundez câteva cărți despre psihologia copilului și să urmez cursuri de euritmie/pedagogie muzicală.
Așa că abia dupa 8 luni i-am spus prietenei mele: vin la grădiniță! Și a fost wow! Tocmai de aceea, la scurt timp am decis să fac asta și în privat, astfel că am închiriat un spațiu unde lucrez cu cei mici din tot orașul (și nu numai, vin adesea și din orașele apropiate capitalei).
Cum se desfașoară atelierele muzicale?
La sala mea de muzică, atelierele muzicale au loc săptămânal, iar în acest moment lucrez cu 3 grupe de copii: 1-3 ani (unde participă și un părinte), 3-6 ani și 6-10 ani.
Toate exercițiile și activitățile din cadrul atelierului muzical sunt gândite și create specific categoriei de vârstă menționate și au scopul de a-i ajuta să își dezvolte creativitatea, motricitatea, atenția distributivă și urechea muzicală. Exercițiile au la bază ritmul, dansul, percuția corporală și exprimarea liberă. Mai exact, în cadrul unui atelier muzical, copiii cântă, dansează, învață cuvinte în limba engleză, testeaza diverse instrumente muzicale si folosesc (pe muzică) o multitudine de jucării menite să îi stimuleze/învețe lucruri noi.
Spre exemplu, pe copiii de la grupa 1-3 ani, prezența la atelierul muzical îi ajută sa se integreze mai ușor în colectivitate, fie că vorbim de creșă, fie că vorbim de grădiniță. La atelierul muzical iau contact cu alți copii, cu alt mediu și cu alte persoane, iar acest lucru îi pregătește pentru următoarea etapa a vieții.
De asemenea, prin prezența constantă la atelier, copiii învață ce înseamnă rutina, responsabilitatea, strânsul și împărțitul jucăriilor, munca în echipă și comunicarea cu copii de vârstă apropiată.
În cadrul unui atelier muzical, copiii își depășesc tracul, emoțiile și se dezvoltă armonios, într-un mediu cald, primitor, în care buna dispoziție este la loc de cinste. Structura atelierelor muzicale diferă de la o grupă la alta doar ca grad de dificultate, însă tipul de activități sunt asemănătoare.
Crește complexitatea mișcărilor, gradul de dificultate al exercițiilor de ritm/coordonare/sincron, în funcție de vârstă.
Dacă cu un copil de 2 ani lucrez cifrele pe piesa “5 little monkeys jumping on the bed”, cu un copil de 6 ani lucrez cifrele folosindu-mă de bătăile în tobă, grupând cifrele în funcție de ritmul pe care îl ținem, fie pe o piesă, fie acapella. De asemenea, cu copiii mici lucrez pe piese potrivite lor: învățăm mișcări/noțiuni de bază (sus, jos, stânga, dreapta, repede, încet), pe când cu copiii mai mari lucrez la sincron, atenție distributivă, coordonare în echipă, pe muzică.
Cât de importantă este muzica în dezvoltarea copiilor?
Muzica și dansul joacă un rol important în cultura noastră. Găsim muzica prezentă în multe aspecte ale vieții noastre: teatru, televiziune, filme, religie, sărbători, ceremonii. Acasă, muzica poate deveni parte a experiențelor noastre de zi cu zi.
Ca părinți, ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii noștri, motiv pentru care căutăm zi de zi metode prin care să îi ajutăm să evolueze frumos, metode care să îi ajute să devină adulți echilibrați. Muzica este capabilă să cuprindă toate stadiile de creștere ale copilului din punct vedere intelectual, social și emoțional, al dezvoltării motorii și al limbajului.
Ajută mintea și corpul să lucreze împreună.
De asemenea, ajută copilul încă de la început, să învețe diverse sunete și semnificația unor cuvinte. Pe de altă parte, dansul dezvoltă abilitățile motorii. Atât în cazul copiilor, cât și al adulților, muzica îmbunătățește memoria.
- Muzica este stimulent pentru intelect, creativitate și imaginație;
- Muzica educă stima de sine în copii;
- Muzica este o limbă universală;
- Muzica îi învață pe copii răbdarea și perseverența;
- Muzica îmbie la relaxare și eliberare;
- Muzica îi ajută pe bebeluși să își exprime emoțiile mai bine;
- Muzica îi ajută pe copii să își formeze caracterul;
Muzica, alături de alte arte, reprezintă o componentă importantă pentru copii, de la cei mai mici, până la liceeni sau studenți.
Ai lansat și ateliere pentru femei. Vorbește-ne despre ele.
De când visam la acest proiect - de foartă multa vreme! Însă, așa cum am stat puțin pe loc și cu atelierele pentru copii, la fel am procedat și cu atelierele pentru femei. Mi-am dat timp, am cercetat, am întrebat în stânga-dreapta despre cum sună acest concept, am învățat, am creat singură exerciții și iată că de aproape 5 luni lucrez și cu femei.
Atelierul muzical pentru femei a luat naștere datorită mămicilor care și-au însoțit adesea copiii la atelierele pentru copii și totodată datorită femeilor din comunitățile online, interesate de o activitate muzicală (dar jucăușă totodată), care să le scoată din rutină și care să le ajute să se deconecteze de job, stres și carieră. Muzica reprezintă un mod extraordinar de a ne conecta unii cu alții, indiferent de vârstă, statut sau cetățenie. Muzica unește oamenii, aduce zâmbet și creează legături fantastice.
În cadrul unui atelier muzical dedicat femeilor, dansăm, testăm diverse instrumente muzicale, facem exerciții de ritm/percuție corporală, ne “duelăm” în jocuri de echipă și ne distrăm pe cinste.
Unde te găsesc cei interesați?
Mai multe detalii despre activitatea mea găsiti pe site-ul www.geaninastudencu.ro sau pe rețelele de socializare Facebook/Instagram/Tiktok, cu același nume: Geanina Studencu. În ceea ce priveste prezența mea la evenimente ca maestru de ceremonii/solistă (alături de soțul meu, care este DJ) pot fi găsită pe site-ul www.djmc-nunta.ro.