Multe femei visează să aibă propria afacere, mai ales după apariția copiilor, când nu se mai regăsesc în rolul de angajat. Antreprenoriatul poate aduce multe beneficii și satisfacții, însă nu este un drum pentru toată lumea.

Ana Roșca a știut încă din facultate că vrea să devină antreprenor și și-a imaginat atunci cum arată succesul. Ana are 42 de ani, este soție, mamă a doi băieți, în vârstă de 8 și 12 ani, și antreprenor din anul 2006.

ana rosca
Povestește-ne despre începuturile antreprenoriatului.

De pe băncile facultății am pătruns direct în antreprenoriat în domeniul serviciilor de traduceri cu @Traduce.re și pot să spun, cu sinceritate, că nu regret câtuși de puțin această decizie întrucât antreprenoriatul mi se potrivește. Îmi place atât de mult să ies din zona de confort și să mă confrunt cu noi provocări încât în anul 2020 am vrut să resimt încă o dată entuziasmul acela caracteristic oricărui început. Așa că am mai preluat un business: un salon de înfrumusețare, @Urban Mom Studio, situat în proximitatea biroului de traduceri, care avea activitate de aproape 15 ani, însă care fusese puternic afectat de pandemie.

ana rosca
Cum îți împarți timpul între afaceri și familie?

În general, sunt o persoană destul de disciplinată și organizată, dar cel mai mult mă ajută faptul că fac o echipă foarte bună cu soțul meu. Ne-am împărțit foarte bine sarcinile, de aceea știm în orice moment activitățile copiilor și cine se ocupă de transportul lor până acolo sau orice alt detaliu care să facă lucrurile să funcționeze așa cum trebuie. Avem un calendar comun, al familiei, în care trecem activitățile și ne organizăm în mod corespunzător.

De asemenea, un alt lucru care mă ajută mult este faptul că am înțeles că nu poate merge totul perfect în fiecare zi atât în business, cât și în familie, așa că nu sufăr atunci când întârzii 5 minute la antrenamentul de baschet al copiilor sau dacă nu mi-a ieșit o rețetă la bucătărie. La fel, nu sufăr dacă îmi deschid laptopul și lucrez în weekend sau în vacanță, nu resimt totul ca o corvoadă, ci o fac în mod degajat, cu mare drag. 

Cred că noi, femeile, punem mare presiune pe noi pentru că ne dorim să facem tot dintr-o dată, iar apoi suferim că nu ne iese întotdeauna ceea ce ce-am propus.

ana rosca
Cum se îmbină o afacere care se ocupă de traduceri cu un salon de infrumusețare? Traducem starea de bine se aplică în ambele afaceri?

Mă amuză această întrebare pentru că ceea ce este interesant este că logo-ul nostru pentru serviciile de traduceri era chiar #traducemstareadebine, deci acum, cu cele două business-uri, putem spune că îmbinăm foarte bine atât traducerile, cât și starea de bine.

Cele două domenii sunt total diferite, pentru că se adresează unui profil de client diferit. Marea majoritate a clienților care apelează la serviciile de traduceri stau pe LinkedIn sau pe Google. Iar clienții sau, mai bine zic, clientele, care caută servicii de beauty stau pe Facebook, Instagram sau TikTok. Chiar dacă sunt un antreprenor cu experiență în domeniul serviciilor de traduceri, asta nu înseamnă că am aceeași expertiză în domeniul serviciilor de beauty și pentru că mi-am asumat acest lucru, am început, cu ajutorul personalului de la @Urban Mom Studio, să  învăț business-ul. Dacă te pricepi la ceva, nu înseamnă că te pricepi la tot și, chiar dacă orgoliul meu a avut de suferit, am înțeles acest lucru. 

Am norocul să am lângă mine oameni fantastici, care au înțeles faptul că doar dacă vom colabora vom putea crea ceva deosebit.

ana rosca
Cum ești ca mamă? Permisivă, autoritară, înțelegătoare...

Depinde pe cine întrebi: dacă îi întrebi pe cei doi copii ai mei, o să spună autoritară, dacă mă întrebi pe mine, o să spun... fix la fel.

Sincer, eu nu cred că cele 3 caracteristici se exclud una pe cealaltă. Putem fi înțelegătoare în anumite situații și autoritare/permisive în alte situații. În mod clar, nu sunt genul de părinte care afirmă că nu vrea sau că nu poate să îi spună “NU” copilului de teamă că acesta va fi nefericit. Trăim într-o societate, iar ca să funcționăm normal cu toții, este nevoie să acceptăm faptul că există reguli. Viața cuprinde atât momente pline de bucurie, cât și momente în care nu este totul numai lapte și miere și dacă învățam cum să gestionăm acest momente, cred că vom fi mult mai fericiți sau mai împăcați cu noi.

Și eu ca adult încă învăț asta și nu le ascund copiilor că poate nu am mereu soluția potrivită, dar diferența este că voi face tot posibilul să o găsesc și că sunt acolo pentru ei, cu bune și cu rele.

Ce îti place să faci cînd ai timpul tău?

Sportul mă încarcă cu multă energie pozitivă, de aceea fac tot posibilul ca de 2 sau de 3 ori pe săptămână să merg la sală. Dacă este frumos afară, ies cu bicicleta sau, pur și simplu, stau afară. Atât mie, cât și soțului meu, ne place să călătorim, de aceea plecăm cât putem de des, chiar și pentru 2-3 zile.

Unde te găsim?

Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>