În toamnă am fost în vacanță la Mini Transilvania, Mini Erdély Park. Am scris aici despre aventurile noastre în județul Harghita. Dar m-am gândit atunci “oare mai există și alte astfel de parcuri?”. După un research laborios pe internet am găsit parcuri asemănătoare, ba chiar și persoane care să ne povestească despre ele.

În acest articol găsești informații despre:

Minimundus

foto: Gabriela Varveri

Minimundus, Austria 

Parcul se află în sudul Austriei, în orașul Klagenfurt. Gabriela Varveri a vizitat acest parc  împreună cu familia și ne-a povestit cum a fost experiența.

Gabriela Varveri

„Un parc foarte interesant cu peste 150 de construcții celebre în miniatură. Modelele sunt construite la scara 1:25, cu detalii incredibile și, în mare parte, din materialele originale din care au fost construite clădirile (gresie, bazalt, marmură etc.).

Unele dintre ele au costat peste 500.000 de euro și au fost realizate în atelierul lor propriu, în institute tehnice din Austria (de către profesori și studenți) sau de alți profesioniști din întreaga lume. Modelul templului Borobudur din Indonezia a fost oferit cadou parcului de oficialii insulei Java.

Piața/bazilica Sf. Petru din Roma a fost cel mai scump model (750.000 euro), iar construcția a durat 6 ani pentru că au folosit travertin din Italia.

Am găsit o singură construcție din România - mănăstirea Curtea de Argeș.

Prin tot parcul circulă permanent diverse trenuri și locomotive, care te „plimbă” prin istoria căilor ferate.

Desigur că există și un joc pentru copii: la unele dintre modele găsești întrebări la care trebuie să răspunzi pentru a primi o mică atenție la final. Totul aranjat sub forma unei povești bazate pe cartea Ocolul Pământului în 80 de zile de Jules Verne.

Aceasta este o variantă excelentă de a le arăta copiilor cum au evoluat culturile de-a lungul timpului.”

Minimundus

foto: Gabriela Varveri

Parcul are 2.600 m pătrați și 165 de modele construite la scala este 1:25. Mini clădirile provin din 50 de țări, iar cel mai înalt model are 23 m.

Prețurile biletelor:
  • Adulți:  19,00 €
  • Copii: (6 - 15 ani) 8,00 €
  • Copii până în 5 ani: gratuit.

Minimundus se află încorporat în peisajul pitoresc al Europapark, în imediata vecinătate a lacului Wörthersee și aproape de orașul Klagenfurt.

Detalii găsești AICI.


mini europe

Foto: Cristina Dinu

Mini Europe, Belgia

Mini-Europe, aflat lângă Bruxelles, este un parc care prezintă minunile Europei, în miniatură. 350 de monumente au fost reproduse la scara 1:25. Există mii de figurine realiste și animații. Poți declanșa erupția Vezuviului și să admiri decolarea rachetei Ariane. 

Este o plimbare de două ore, deopotrivă distractivă și educativă. Cristina Dinu a fost în vacanță cu fetița de 4 ani și jumătate și ne-a povestit despre parcul din Belgia.

Cristina Dinu

“Prețul biletului a fost de 17,30 euro de persoană, iar pentru copiii sub 115 cm nu se plătește.

La intrare ne-a întâmpinat mascota Mini Europe, care ne-a făcut o poză de grup. Am cerut să facem una cu telefonul și ne-au spus că „la final”. Dar n-am știut că nu mai ieșim prin același loc. Surpriza a fost că la ieșire erau pozele printate sub formă de felicitare și 2 brelocuri. Bineînțeles că nu am scăpat și le-am cumpărat pe toate (7 euro poza și 6 euro brelocul).

La fiecare miniatură era un panou cu țară din care provine, apăsai un buton și se auzea imnul țării respective. Asta chiar fain...

Ne-au plăcut foarte mult miniaturile, dar Teo a fost cea mai încântată de multitudinea trenurilor, foarte real reprezentate, cu  trasee, semafoare, semnale, călători. Pe lângă miniaturile reprezentative pentru fiecare țară, din loc în loc erau diverse activități interactive pentru copii: învârtirea unei roti pentru acționarea morilor de vânt sau copiii alergau pe un fel de bandă hoțul după polițist sau invers (în funcție de jocul de glezne, se prindeau unul pe altul sau nu), învârteai de o roată pentru ca un cavaler să urce pe o scară în turn să poată săruta o prințesă (atenție: la un moment dat pe traseu era un dragon care sufla foc). Activitățile unele erau gratuite, altele contracost, cu fise de 2 euro.

Noi am știut ce clădire este reprezentativă pentru România (Palatul Mogoșoaia). Am încercat să găsim explicația (clădirea este patrimoniul UNESCO), dar tot ne-a lăsat puțin îndoiți de alegerea făcută de reprezentanții parcului. În plus, România se află spre finalul călătoriei, când deja începusem să obosim și nu mai aveam aceeași răbdare.

Peste câțiva ani, când cea mică va mai crește, poate vom vizita din nou un astfel de loc, având alte cunoștințe și alt nivel de înțelegere.”
mini europe

Foto: Cristina Dinu

Prețuri la Mini-Europa:
  • Copil (mai mic de 12 ani): 12,30 €
  • Adult: 17,30 €
  • Copiii sub 115 cm au intrare gratuită.

Detalii despre parc găsești AICI.


miniaturk

Foto: Miniaturk

Miniaturk, Turcia

Mai aproape de noi, la Istanbul, găsim Miniaturk. Sloganul parcului este unul îndrăzneț: "Un model mic al unei țări mari".

Sunt 137 de machete: 60 din Istanbul, 64 din Anatolia și 13 din teritoriul otoman din afara Turciei. Machetele sunt realizate la scară 1:25 din dimensiunea reală.

Puteți admira castele, ziduri ale orașului, hanuri, poduri, gări, morminte, moschei, biserici, palate, obeliscuri și monumente, dar și  două dintre cele șapte minuni ale epocii antice, Templul Artemis și Mausoleul Halicarnas, care au fost construite în Anatolia și care nu mai există.

miniaturk

Foto: Miniaturk

Suprafața totală a parcului Miniaturk este de 60.000 de metri pătrați. Fiecare detaliu al miniaturilor a fost proiectat cu atenție pentru a asigura vizitatorilor o experiență de calitate.

Prețul intrării este de 150 TL (cam 36 de lei).

Mai multe informații găsiți AICI.


Mini Bulgaria

Foto: Mini Bulgaria

Mini Bulgaria, Bulgaria

Dacă vreți un parc mini chiar și mai aproape, vizitați Veliko Târnovo.

Parcul Mini Bulgaria a fost înființat în 2017 și are o suprafață de 12,5 hectare. Sunt expuse aici machete în miniatură ale unora dintre cele mai cunoscute repere din Bulgaria. Printre acestea se numără Catedrala Sfântul Alexandru Nevski din Sofia, Teatrul Național Ivan Vazov tot din Sofia, Mănăstirea Sfântul Ivan din Rila, Mănăstirea Bachkovo a Adormirii Maicii Domnului, multe dintre palatele și cetățile bulgare și multe altele.

Toate machetele în miniatură au fost meticulos lucrate până la cel mai mic detaliu. Organizatorii spun că durează între trei luni și un an pentru a termina un singur model și totul depinde de cât de complex este originalul.

Mini Bulgaria

Foto: Mini Bulgaria

Parcul Mini Bulgaria este singurul de acest fel din Bulgaria și una dintre actracțiile memorabile din Veliko Târnovo.

Prețuri:
  • Copii, studenți și pensionari - 8 leva
  • Adulți - 12 leva
  • Familie - 25 leva.

Informații detaliate despre parc găsiți AICI.

Descoperă cele mai frumoase locuri, în miniatură, plimbă-te prin zeci de orașe într-o clipită și simte-te... mare, în parcurile mini din Europa.

Ai vizitat un astfel de parc? Scrie-ne pentru a completa articolul.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>