India este fascinantă, dar mulți se întreabă cât de sigur este să mergi cu copilul în această țară.

Alexandra Wadhwani este căsătorită cu un cetățean indian și fiecare călătorie în India înseamnă ACASĂ.

Spune despre ea că înainte de toate rolurile, este un om simplu, care iubește natura, oamenii și tot ce o înconjoară. Este soție, antreprenor și mama a două fetițe minunate, Kavita și Farah, care o învață în fiecare zi iubirea necondiționată, o ajută să se descopere, să devină un om mai bun și să facă alergeri mai conștiente.

Ne-a povestit despre călătoriile ei în India și ne-a dat o mulțime de sfaturi dacă visăm la o vacanță în această țară a extremelor.
Alexandra Wadhwani

“În India se află o parte din familia noastră, din rădăcinile și originile soțului meu, ale copiilor noștri și ne dorim, în măsura în care este posibil, expunerea lor la tot ce înseamnă tradițiile și cultura indiană.

Dincolo de acest aspect, India este casă pentru mulți vizitatori. Foarte mulți turiști mărturisesc ca s-au îndrăgostit de India și se reîntorc periodic. Există atâta varietate și contraste, încât nu te poți plictisi.

Cel putin, pentru noi, fiecare călătorie a fost unică. 

Este adevărat, noi am călătorit în diferite stadii și etape de creștere ale copiilor, de când aveau 5 luni, până în prezent, la vârsta de 6, respectiv 8 ani.

Cele mai mari provocări ale noastre au fost distanțele mari și zborurile lungi. Ultima vacanță a durat 3 săptămâni și am împărțit-o în 3 părți, respectiv 3 destinații. Am avut în total 8 zboruri, ceea ce nu a fost tocmai pe placul copiilor, însă ne-am străduit să avem și activități distractive, astfel încât să le menținem interesul pe toata durata călătoriei.

Recent, o prietenă care urmează să călătorească în India m-a întrebat dacă este nevoie de vreun vaccin extra, ceva preventiv sau alte sfaturi care să o ajute să se întoarcă sănătoasă. Noi nu am făcut niciun vaccin extra, nu am luat nimic preventiv și nu obișnuim să facem asta în nicio călătorie. Am avut grijă să consumăm apă îmbuteliată și cam atât.

Important de știut: pentru a vizita India este nevoie de viză pentru turiști.

Util ar fi un telefon cu număr local pentru date mobile.

india cu copiii

Prima parte a călătoriei noastre a fost de reconectare cu familia din India. Am zburat din București pe ruta București-Dubai-Delhi-Pune. Am ajuns foarte obosiți la destinație, după aproximativ 24 de ore și o diferență de fus orar de 3,5 ore. Pot spune ca ne-am resimțit și noi, adulții.

A urmat un eveniment aparte, o nuntă în familie, plină de culoare, de dans, de savoare, de ceremonii și surprize la tot pasul.

Dacă aveți ocazia să vedeți o nuntă tradițională indiană, nu ratați un astfel de moment, este absolut fascinant.

Din Pune am călătorit mai apoi pe coasta de vest a Indiei, cu destinatia Goa, unde am petrecut sărbătorile de iarnă. Am ales nordul statului Goa, potrivit atât pentru relaxare, cât și pentru explorare, călătorii, atracții istorice, temple și gastronomie.

india cu copiii

Ne-a plăcut în mod deosebit plaja din Candolim, unde ne-am și cazat. Apusul soarelui de pe plajele Mării Arabice este absolut superb, temperatura în luna decembrie a fost de 30-33 grade, iar apa marii, neașteptat de caldă.

india cu copiii

Copiii s-au simțit foarte bine aici, motiv pentru care explorarea a rămas pe loc secund.

Am reușit să vizităm o fermă organică de condimente, Sahakari Spice Farm, unde am avut un tur ghidat, care ne-a oferit răspuns la fiecare curiozitate. Copiii au văzut cum cresc piperul, scorțișoara, turmericul și multe alte condimente și am aflat ceva ce nici noi nu știam, și anume că bananierul este o plantă monocarpică, fructifică o singura dată, dupa care planta moare, rămânând în locul său lăstarii crescuți la baza acesteia. Pentru a ajunge la maturitate, bananierii au nevoie de 18 luni. Nu este uimitor? 

Cu siguranță o să fim mai conștienți atunci când vom consuma aceste fructe.
india cu copiii

Tot în Goa poți vizita diverse monumente religioase, temple și numeroase biserici catolice, Goa fiind sub dominație portugheză până în secolul al XX-lea.

În ziua de Crăciun am ales să mergem la Basilica Bom Jesus și la biserica Sf. Francisc de Assisi, construită de preoții franciscani, după care am vizitat muzeul arheologic și fortăreața Aguada.

La capitolul activități interesante pentru copii, excursia cu barca în largul mării pentru a vedea delfinii, s-a dovedit a fi o idee excelentă. Am luat barca de pe plaja Coco Beach, excursia a durat cam o oră, o oră și jumăte, timp în care am admirat familiile de delfini în mediul lor natural.

O altă activitate a fost vizita la Snow Park. Conceptul și tematica sunt foarte interesante, mai ales pentru localnici și pentru cei care nu au văzut niciodată zăpadă. Am primit haine călduroase (sterilizate și returnabile), încălțăminte, mănuși și tot ce ne era necesar, temperatura în interior fiind foarte scăzută, cred că erau -5 grade. Parcul este dotat cu tobogane de gheață, perete de escaladă, igloo, sculpturi din gheață, săniuțe, un ice bar și multă zăpadă artificială. Cu toate acestea, copiilor nu le-a plăcut, după 10 minute au cerut să ieșim afară.

snow park goa

Foto: Snow Park Goa

Ne-am bucurat întreaga zi de plaja, mare și de încă un apus superb pe plaja Candolim.

Goa este una dintre cele mai populare destinații din India, cu o climă tropicală, plaje exotice, floră și faună bogate, oameni prietenoși, multe activități și sporturi acvatice, restaurante numeroase pentru toate preferințele și o moștenire istorică bogată. Perioada optimă de vizitare este cuprinsă între lunile octombrie-martie. Pentru deplasare am folosit serviciile de taxi și am închiriat o mașină pentru excursiile mai lungi.

Cu greu ne-am despărțit de acest loc superb, însă ne-am promis că vom reveni.

Din Goa ne-am continuat vacanța în Pune, unde am bifat multe locuri de joacă și activități pentru copii, după care am zburat către New Delhi, unde am mai petrecut 3 zile pline. Aici, temperaturile diferă foarte mult, ianuarie fiind cea mai rece luna a anului. La inceputul lunii ianuarie erau în medie 15 grade în timpul zilei, cu temperaturi mai scăzute în timpul nopții.

Sunt foarte multe obiective turistice în Delhi, orașul este foarte aglomerat și este nevoie de o buna planificare. 

Cea mai bună modalitate este să închiriezi o mașina cu șofer. Noi am închiriat o masina cu 9 locuri, pentru 2 zile și am plătit 33.000 Rs (1.816.29 RON). Am avut ghid pentru fiecare obiectiv turistic.

În prima zi am vizitat Qutub Minar, un monument foarte interesant, atât din punct de vedere architectural, cât și istoric. N-am reușit să ajungem la Grădina Zoologică, așa cum ne-am propus. National Zoological Park Delhi are o suprafață foarte mare, 71 de ha și peste 1.000 de specii de animale. Este nevoie de câteva ore bune de explorare. Au programe interesante de voluntariat, internship pentru studenți și multe alte evenimente care  să genereze conștientizare și compasiune în societate față de faună. Poate data viitoare!

Ne-a plăcut foarte mult templul dedicat lui Swami Narayan, este un Mandir-locuința lui Dumnezeu, o casă de cult hindusă și un campus spiritual și cultural dedicat devotamentului, învățării și armoniei. La finalul vizitei, copiii au avut parte de un spectacol grandios cu apă și lumini.

În ultima zi am mers la Agra și am inclus în itinerariul nostru și o scurtă vizită în orașul unde a copilărit Krishna.

Am plecat din hotel foarte devreme, la 6 dimineața, astfel încât să ajungem la Taj Mahal înainte de pranz.

india cu copiii

Acolo ne-am întâlnit ghidul care ne-a ajutat cu achiziția biletelor și ne-a oferit un tur foarte bine documentat. Dincolo de povestea și istoria impresionantă a acestui monument, este fascinant să îl vezi în diferite momente ale zilei, marmura albă schimbându-și culoarea, în funcție de lumina soarelui. Pe parcursul unei zile, capătă 5 nuanțe diferite, având o strălucire aparte în nopțile cu lună plină.

Taj Mahal este simbolul iubirii și al perfecțiunii. 

Deși l-am vizitat de 2 ori împreună cu copiii, de fiecare data am avut o experiență emoționantă și inedita. Am stat și ne-am minunat de miile de pietre prețioase încrustate manual în marmură, de simetria perfectă a construcției și a grădinii, de grandoarea mormântului lui Mumtaz Mahal și de toate legendele auzite.

“Este usor să fii copleșit de India. Descrisă adesea ca un tărâm al contrastelor și al contradicțiilor, nu reprezintă doar o destinație, ci și o experiență cu adevărat uimitoare. Vizitați India cu sufletul deschis!”

Tu ai fost sau intenționezi să mergi în India cu copiii?


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>