Realitatea augmentată transformă încet încet felul în care lucrăm,  învățăm, cum ne jucăm și cum ne conectăm cu lumea.

Popularitatea tehnologiilor precum realitatea augmentată este în creștere și tot mai multe edituri folosesc acest tip de tehnologie pentru a-i atrage pe cititorii tineri. În străinătate există deja de ceva vreme cărți cu realitate augmentată și încep să apară și la noi din ce în ce mai multe.

Realitatea augmentată poate fi văzută ca o modalitate de a ajunge la o generație care a crescut interacționând constant cu ecranele și conținutul digital.

Aceste cărți reprezintă puntea dintre digital si tiparul clasic. Textele tradiționale îmbinate cu tehnologia digitală aduc poveștile la viață.

Pentru acești copii “digitali” este foarte importantă creativitatea, dar și implicarea lor în procesul creativ.

Cărțile cu realitate augmentată îmbogățesc experiența lecturii, iar copiii percep în mod diferit ceea ce citesc.

Micuții cititori sau ascultători, în cazul celor care nu știu încă să citească, vor reține mai ușor lucrurile prezente în carte, pentru că vorbim despre mai multe simțuri implicate în aceasta experiență.

  • Vederea imaginilor care prind viață poate ajuta la o mai bună înțelegere.
  • Sunetele și muzica contribuie la învățare.
  • Crește curiozitatea.
  • Crește emoția pentru învățarea unor lucruri noi.
  • Este fun, până la urmă!

Prima carte cu realitate augmentată de povești pentru copii din România este The other side of the moon de Georgia Lohan.

Am descoperit-o pe grupul Ce le citim copiilor și am vrut neapărat ca Alexa să o aibă pe Briana, pe canapea.

Briana, personajul principal este foarte simpatică și cu ajutorul aplicației aplicatia Rafael The Unicorn prinde viață și parcă vine în cameră.

Micuța fetiță curioasă se mișcă, dansează, iese din carte, iar copiii o pot însoți în călătoria ei spre Lună.

Plecând de la subiectul cărții, părinții pot aduce în discuție teme precum prietenia, încrederea sau curajul.

Cartea este realizată fără ajutorul unei edituri, lucru care presupune un efort financiar considerabil. Ilustrațiile realizate de Andra Pană sunt gingașe și atrăgătoare pentru cei mici.

După descoperirea acestei cărți am mai căutat și am văzut că există deja un trend.

Descoperă spațiul în 4D

Aceasta tehnologie îi ajută pe copii să învețe și să descopere lucrurile care îi interesează într-un alt mod, mult mai plăcut și… mai pe înțelesul lor!

Practic este o joacă pentru ei!

Aceste cărți cu realitate augmentată fac învățarea vizuală, mai tangibilă și mai distractivă.

Poți să te plimbi printre planetele din Sistemul nostru Solar și sateliții lor. Poți zbura pe Marte și poți ajunge la nucleul fierbinte al Pământului în timp ce stai, de fapt, pe covor.

Această carte este realizată de Editura Prestige. Funcționează pe iPhone și pe Android, dacă telefonul suportă aplicația.

Există o aplicație comună pentru toate cărțile din serie.

Încercam să îi explic Alexei de unde vine lava în vulcani, despre scoarța Pământului și despre nucleul Pământului și nu reușeam să o fac să vizualizeze. A văzut cum se “deschide” globul în straturi și a înțeles imediat.

Descoperă dinozaurii în 4D

Tot la Editura Prestige a apărut și o altă carte cu realitate augmentată, de data aceasta despre dinozauri.

Îi poți vedea mergând prin fața ta, scot sunete, afli unde anume trăiau, cât de mari erau în comparație cu alte animale. Practic te trezești cu niște animale la tine în sufragerie.

Această carte se bazează pe studii științifice și pe informații culese din expediții, conform editurii.

Alexei nu îi plac dinozaurii, dar cu această carte a început să îi considere… interesanți.

Cartea se adresează copiilor între 5 și 10 ani.

Pentru copiii și mai mari, Editura Corint aduce o noutate în domeniul atlaselor, atât în țara noastră, cât și la nivel internațional: Atlasul geografic școlar. Cunoașterea Terrei prin realitatea augmentată de Octavian Mândruț.

Hărțile din atlas sunt completate cu informații și elemente de realitate augmentată. Datele au fost actualizate după cele mai noi surse.

Au fost alese planigloburi, hărți ale continentelor, care facilitează o percepere mai aprofundată a spațiilor respective, în complexitatea lor.

Elevii pot vedea concret și intuitiv realitatea din spatele hărților. Învățarea geografiei poate deveni o adevarată aventură, iar această tehnologie pune în relație informațiile și imaginile statice cu dinamismul noilor tehnologii.

La sfârșitul atlasului există două hărți care permit evaluarea competențelor și cunoștințelor de geografie.

Cu toții ne dorim ca cei mici să aibă o relație echilibrată cu ecranele, citește AICI despre noutățile din tehnologie.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj.