vocabularul copiilor

Un vocabular bogat îl va ajuta pe copil să socializeze mai ușor și să capete încredere în el. Asumă-ți un rol activ în dezvoltarea limbajului copilului tău și distrați-vă împreună!

Cuvintele sunt puternice. Ele reprezintă cheia pentru a dezlega înțelesuri, cheie care ne permite să reținem noi informații si idei.

Studiile arată că, cu cât este mai mic copilul atunci când începe să învețe cuvinte noi, cu atât mai ușor își va dezvolta vocabularul.

Dragostea și spontaneitatea părinților reprezintă un stimul indispensabil în apariția și îmbogățirea limbajului copilului. Dezvoltarea limbajului depinde, de asemenea, și de interacțiunea permanentă care se stabilește între copil și adulții care îl înconjoară.

Iată 3 metode prin care îți poți ajută copilul să învețe noi cuvinte.

mama citeste
1. Citește-i cărți, multe cărți 

Cititul, împreună cu fiul sau fiica ta, încă de la vârste foarte mici îi ajută să-și dezvolte abilitățile de ascultare, recunoașterea emoțiilor, înțelegerea limbii și a gramaticii. Dacă copilul este foarte mic, citește cărți cu personaje haioase și povești în care să găsiți multe poze. Iustrațiile au rolul de a-l menține atent si fac cititul mult mai distractiv. 

1. Citește-i cărți, multe cărți   Cititul, împreună cu fiul sau fiica ta, încă de la vârste foarte mici îi ajută să-și dezvolte abilitățile de ascultare, recunoașterea emoțiilor, înțelegerea limbii și a gramaticii. Dacă copilul este foarte mic, citește cărți cu personaje haioase și povești în care să găsiți multe poze, deoarece aceastea îl vor menține atent si va face cititul mult mai distractiv.
2. Jocuri de cuvinte

Copiii învață cel mai ușor atunci când se joacă și se distrează. Așadar, cel mai bun mod de a-l ajută pe copil să-și îmbogățească vocabularul, este să faci acest lucru prin joacă. Sunt multe jocuri de cuvinte pe care le puteți juca împreună, indiferent de vârstă copilului.

De exemplu puteți alege o literă și împreună să găsiți cât mai multe cuvinte care încep cu litera respectivă. Schimbați litera atunci când ați epuizat cuvintele știute. În cazul în care aveți la îndemână cartonașe cu litere sau cuburi cu litere, puteți extrage câte un cartonaș și puteți enumera împreună cuvinte care încep cu acea literă.

Un alt joc este să recunoașteți obiectele pe care le vedeți atunci când mergeți la plimbare, când sunteți la magazin sau chiar în casă.

Ce ajută foarte mult, am observat în jocul cu copiii noștri, să folosești sinonime pentru același cuvânt.  Îi poți spune “pungă – sacoșă” sau “ciorap – soșetă”.

Nouă ne place, de asemena, să găsim cuvinte în care se schimbă o literă (paronime): cerB, cerC, cerT.

Variantele sunt infinite așa că folosiți-vă creativitatea și jucați-vă.

cantat impreuna
3. Cântați împreună

Muzică este benefică pentru dezvoltarea copiilor și reprezintă o modalitate foarte plăcută pentru a învață cuvinte noi. Sunt foarte multe cântecele de copii, foarte frumoase pe care le puteți învăța și cânta împreună. Dacă vreți să faceți această activitate și mai distractivă puteți să adăugați și puțină mișcare în timp ce cântați.

Copii care au un vocabular bogat reușesc să se exprime mult mai ușor și își dezvoltă și memoria.

Citește și despre  Când ne îngrijorăm că cel mic nu vorbește și cum îl ajutăm ?

Foto: https://www.freepik.com/


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>