Rutina de seară a copiilor este foarte importantă. Îl ajută pe copil să se relaxeze și să se pregătească pentru culcare.

Anumite activități sunt de evitat înainte de ora de somn, iar altele ajută la pregătirea copilului pentru somn. Desigur, fiecare copil este diferit și este posibil să fie nevoie să încerci și să testezi pentru a afla ce funcționează cel mai bine pentru familia ta.

Atunci când vrei ca cel mic să aibă o rutină de somn, încearcă să respectați următoarele sfaturi:

DA - în rutina de seară:

  • Rutina trebuie să fie la fel în fiecare zi și ar trebui să aibă aceiași pași în fiecare seară. Pe cât posibil, este important ca ambii părinți să aibă rolul lor în această rutină. Astfel vei reduce crizele de plâns pentru că “vreau numai cu mami/tati”.
  • Încearcă să păstrezi această rutină scurtă. Majoritatea copiilor vor ca lucrurile să dureze mult timp și te poți trezi că totul se întinde la o oră, ba chiar mai mult. Dar prelungirea rutinei poate întârzia somnul și va fi greu să realizați pașii în serile în care aveți mai puțin timp la dispoziție.
  • Ascultă-ți copilul, nu este un lucru rău să-i lasi copilului o anumită libertate. Dacă ritmul de seară nu funcționează, ascultă-i îngrijorările și adaptează rutina, în așa fel încât copilul să fie liniștit.
  • Respectați împreună regulile de igienă a somnului: dormitorul să fie liniștit, lumina stinsă, în cameră să nu fie foarte cald pentru ca cel mic să nu devină agitat din această cauză. În cazul în care copilul este speriat de întuneric, poți folosi o lumină de veghe.  
  • Dacă este nevoie de modificări ale programului, fă-le treptat. Nu introduce mai multe schimbări deodată și ai grijă să ții cont de evenimentele importante din viața celui mic. De exemplu începerea grădiniței sau a școlii, mutarea în altă casă îl pot afecta oricum peste zi. Când vrei să schimbi ora de culcare, fă-o tot treptat cu câte 15 minute în fiecare seară.

NU - în rutina de seară:

  • Nu aștepta să începeți această rutină de seară când copilul este deja prea obosit. Copiii suprasolicitați pot fi hiperactivi sau morocănoși și le va fi mai greu să adoarmă. Așa că încearcă să începi programul când simți că începe să obosească.
  • Nu îl lăsa să folosească tableta sau telefonul înainte de culcare. Lumina albastră a acestor dispozitive electronice poate avea consecințe grave asupra somnului, dacă este utilizată prea aproape de culcare.
  • Nu îi da dulciuri seara. Zahărul îl va activa și veți sta să vă uitați pe tavan mult timp.
  • Nu citiți povești care pot fi înfricoșătoare. Copiii se pot speria și vor adormi mai greu.  
  • Nu schimba rutina în weekend, deși tentația este mare. Dar dacă vă abateți de la program, pot apărea probleme în timpul săptămânii.

Așadar, vă spălați pe dinți, citiți povestea de seară și apoi stingeți lumina. Și totuși copilul vorbește și povestește minute în șir. Vrea să afle adevărurile vieții și are probleme existențiale.

Ce faci?

Învață de la Ruxandra Vasile, educator parental, ce poți face pentru ca cel mic să se simtă conectat cu tine și să doarmă mai bine.

Foto articol: www.freepik.com


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj.