ratinguri pegi

Jocurile video au o mulțime de beneficii. Pe lângă divertisment, acestea permit jucătorilor să viziteze “alte lumi”, să realizeze construcții ambițioase, să se conecteze cu prietenii, să descopere noi sporturi și hobby-uri și să interacționeze cu oameni din toată lumea.

Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor pentru un părinte să știe care pot fi beneficiile, dar și pericolele. Spre deosebire de filme și cărți, nu poți juca rapid jocul înainte, ca să verifici ce va experimenta copilul tău.

Ratingurile PEGI (Pan European Game Information) reprezintă o modalitate mai bună de înțelegere a jocurilor.

Ratingurile de vârstă sunt sisteme utilizate pentru a asigura etichetarea clară a conținutului de divertisment a jocurilor, dar și a filmelor, emisiunilor TV sau aplicațiilor mobile, cu o recomandare pentru vârsta minimă, pe baza conținutului respectiv. Aceste ratinguri de vârstă oferă orientări consumatorilor, în special părinților, pentru a-i ajuta să decidă dacă ar trebui sau nu să cumpere un anumit produs.

Ratingurile PEGI iau în considerare adecvarea unui joc pentru o anumită vârstă, nu nivelul de dificultate. 

Cum funcționează ratingurile PEGI?

Creatorii de jocuri completează un chestionar și trimit jocul Autorității de Evaluare a Jocurilor.  Aici se decide ratingul de vârstă și etichetele care apar pe cutie sau online.

Evaluările PEGI oferă un sistem de culori cu ratingurile de vârstă.

Jocurile potrivite pentru peste 3 ani și peste 7 ani sunt marcate cu o pictogramă verde pe cutie.

Jocurile potrivite numai celor cu vârsta peste 12 sau 16 ani sunt marcate cu o pictogramă portocalie.

Iar jocurile potrivite numai pentru cei peste 18 ani au o pictogramă roșie.

Un alt set de iconițe descrie motivul pentru care jocul a obținut această clasificare. Acestea indică dacă este vorba despre limbaj, violență, droguri, frică, jocuri de noroc, sex sau violență.

Un semn recent este pentru „achiziții în joc”, care dezvăluie dacă jocul oferă jucătorilor posibilitatea de a-și extinde experiența cheltuind bani reali.

Cum să aibă copiii o relație echilibrată cu tehnologia descoperi în cursul Copiii și tehnologia digitală” AICI.

ratinguri pegi

PEGI este un mod eficient de a afla informații despre jocurile video evaluate.

Înțelegerea ratingurilor PEGI îți permite să faci alegeri în cunoștință de cauză cu privire la jocurile pe care le achiziționezi pentru copilul tău și să eviți aspectele negative ale jocurilor nepotrivite.

Toate consolele, computerele, smartphone-urile și tabletele moderne vă oferă posibilitatea de a bloca jocurile în funcție ratingurile de vârstă PEGI.

Ce înseamnă ratingurile PEGI

PEGI 3

Jocurile cu acest rating sunt considerate potrivite pentru toate grupele de vârstă. Acestea pot conține unele violențe într-un context comic sau într-un cadru adecvat copiilor. Poate exista nuditate, dacă se arată într-un mod complet natural și non-sexual, cum ar fi alăptarea.

PEGI 7

Jocurile pot conține câteva scene sau sunete posibil înspăimântătoare. Pot conține și violență într-un mod nerealist și îndreptată către personaje fantastice. Poate exista și violență nerealistă asupra oamenilor sau acțiuni violente (de exemplu: bombardarea orașelor sau țintelor non-umane).

PEGI 12

Aici, poți vedea violență mai grafică și mai realistă față de personajele fantastice. Violența față de oameni nu trebuie să pară reală, decât dacă prezintă vătămări banale. Este permisă groaza, , amenințarea puternică și rănile grafice.

Se pot arăta, de asemenea, insinuări și posturi sexuale, referințe la jocuri de noroc și un limbaj indecent.

PEGI 16

Jocul poate prezenta moartea și rănirea oamenilor, violență sângeroasă, dacă jocul este „în stil arcade” (adică: nu prea realist). Apar fumatul, consumul de alcool, consumul de droguri ilegale, prezentarea atractivă a infracțiunilor.

Un joc PEGI 16 poate conține, de asemenea, nuditate erotică și activitate sexuală, cu excepția prezentării organelor genitale.

PEGI 18

Aceste jocuri pot arăta violență „brutală”. Aceasta include modalități grafice de deces sau vătămări grave, inclusiv tortură, decapitare și dezmembrare, violență împotriva personajelor vulnerabile (inclusiv copiii), violență sexuală și amenințare.

Pot include, de asemenea, „tehnici criminale”, glorificarea consumul ilegal de droguri și să prezinte activitate sexuală, organe genitale vizibile.

PEGI oferă sfaturi cu privire la vârsta recomandată a unui joc. Cu toate acestea, fiecare copil este diferit și părinții ar trebui să decidă ce sunt capabili să vadă sau să experimenteze copiii lor.


Ai avut și tu momente în care timpul de ecrane s-a terminat în lacrimi și supărare? Dacă te-ai aflat în fața unei crize de furie a copilului la închiderea tabletei sau a telefonului, știi cât de supărați pot deveni cei mici.  

În eBookul "Emoțiile, cum să le recunoști și cum să îl ajuți pe copilul tău să le învețe", psihologul nostru, Andreea Georgescu, te învață metode de joacă prin care poți evita momente neplăcute. Iar emoțiile devin mult mai ușor de explicat celor mici. 

Comandă eBookul aici.

ebook emotii
Insert Content Template or Symbol

Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>