beneficii caine copil

Cam toți copiii își roagă la un moment dat părinții să le ia un cățeluș. În calitate de părinte, nu putem să nu ne gândim la toate treburile suplimentare și la obligațiile financiare care vin odată cu deținerea unui animal de companie. Dar știai că un câine poate fi, de fapt, benefic pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor?

Am vorbit cu Beatrice Ilea, medic veterinar despre cum îi influențează pe copii prietenia cu un cățel.

De ce este bine ca cei mici să crească alături de un câine? 

În primul rând un câine îi responsabilizează pe copii. Aceștia învață să aibă grijă de cineva, care dacă nu este îngrijit corespunzător poate suferi. Într-un câine pot găsi un prieten necuvântător adevărat, care poate deveni un partener de joacă neobosit. Copiii învață mult mai repede să comunice și chiar și copiii mai timizi se deschid mai ușor când au un animal alături

Copilul devine mai empatic, câteva studii au arătat că cei mici care aveau animale de companie erau mai empatici față de ceilalți care nu aveau animale în preajma lor.

Cel mic devine mai organizat și mai implicat în programul câinelui și poate petrece mai mult timp afară cu cățelul.

Având un prieten blănos copilul este mai calm și nu se mai simte singur.

Copii pot descoperi emoții alături de cățel, descoperă afecțiunea și atașamentul, dar și tristețea dacă animalul suferă.

Un cățel îi amuză, se distrează împreună, pot crea jocuri între ei, iar copilul poate simți protecția prietenului animal.

beneficii caine copil
De la ce vârstă luăm cățel?

Din punctul meu de vedere de când sunt în burtica mamei. De când se nasc se va crea o legatură între ei și vor avea apoi propria chimie-conexiune.

Chiar îi responsabilizează pe copii un câine? Sau va fi încă o grijă pentru mămicile și așa obosite?

Sigur că da, copiii simt că fac lucruri asemeni oamenilor mari. Iar lucrul acesta îi face să se simtă importanți.

Câinele devine un membru al familiei, care bineînțeles are și nevoi. Copilul învață să îl hrănească, să îl plimbe, să îl dreseze, să curețe după el, învață cât de importantă este igiena, atât pentru animale, cât și pentru oameni.

Află lucruri importante despre blana prietenului său, cum trebuie îngrijită, periată, spălată, despre curățarea urechilor sau tăiatul unghiilor.

Care ar putea fi motivele împotriva venirii unui câine în familie?

Din punct de vedere financiar – controalele la veterinar, vaccinările, deparazitările și toaletările indispensabile pot fi un argument împotriva venirii unui animale în familie.

Mulți părinți se tem și de suferința copilului în cazul unui accident, să zicem. 

Un alt motiv pentru care NU este recomandat să luați un câine este lipsa timpului. Dacă nu există timp și disponibilitate pentru necesitățile câineluii (plimbări, hrană) poate nu este o idee bună.

Altă situație este legată de plecarea în concediu. Ce facem cu cățelul dacă nu putem să îl luăm cu noi atunci când plecăm în vacanță? Dar există variante pentru orice.

Cumpărăm sau adoptăm de la adăpost? 

Indiferent de rasă, un cățel nu ar trebui să lipsească din sânul unei familii.

Cumpărăm pentru că genetica părinților reprezintă cel mai important lucru. Astfel știm că totul este controlat, partenerii sunt împerecheați corespunzator, iar apariția unor boli sau anomalii, defecte vizibile sau genetice, este foarte mică.

Pedigree-ul certifică calitățile și trăsăturile câinelui după standardele internaționale ale raselor şi este omologul certificatului de naștere (sau al buletinului) de la oameni.

Putem însă să și adoptăm. Toate animăluțele abandonate sau care nu s-au născut într-o casă, au nevoie de o familie, și pot oferi iubire în schimbul unei mângâieri. În plus, este gratuit!

Prin adopție oferi o șansă unui suflețel. Câini din adăposturi au un fond genetic bun, sunt echilibrați și adaptabil.

Așa că data viitoare când cel mic te imploră pentru un blănos, gândește-te la toate avantajele acestei prietenii.

Foto: https://www.freepik.com/

Pe doamna doctor Beatrice Ilea o găsești la clinica Happy Taz din Piața Muncii, Bd. Basarabia nr. 16, Sector 2, Tel. 0724.786.085, București. Când folosești codul PARENTROPOLIS poți obține o reducere de 10%.

O mamă din comunitatea Parentropolis, Raluca Oltean Pop, ne-a trimis câteva reguli pentru prima interacțiune a copiilor cu câinii. Iar noi am realizat un material ajutător pentru copii iubitori de căteluși.

Vezi ghidul Cum să te comporți cu cățeii pe care îi întâlnești.  


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj.