Îmbrățișările părinților reprezintă metoda cea mai bună de calmare

Ce ne mai place să îi ținem în brațe, nu-i așa? Și cât de bine ne simțim și noi și ei...

Cu toate astea știm foarte puțin despre importanța îmbrățișărilor.

Într-un studiu din 2020, cercetătorii au analizat cum s-a modificat ritmul cardiac al bebelușilor atunci când au fost îmbrățișați și ținuți în brațe. Când au fost îmbrățișați de cineva pe care nu-l cunoșteau, ritmul cardiac a încetinit ușor, mai apoi când au fost ținuți în brațe de către părinții lor, ritmul cardiac a scăzut și mai mult.

Care sunt implicațiile acestui lucru?

Îmbrățișările sunt o modalitate crucială de a crea legături între părinți și copiii lor, iar îmbrățișările părinților provoacă schimbări fiziologice imediate și măsurabile la copiii lor.

Un alt studiu surprinzător din 2017 a descoperit că îmbrățișarea bebelușilor le-a schimbat epigenomul, sistemul care controlează practic accesul la genele organismului și care îi spune genomului uman ce să facă.

Cercetătorii au analizat aproximativ 100 de bebeluși care au fost îmbrățișați și mângâiați în copilărie și au descoperit că cei care au fost îmbrățișați mai mult și mai devreme au avut modificări epigenetice în ADN-ul lor care au fost măsurabile mai mult de patru ani mai târziu.

În schimb, cei care au fost îmbrățișați mai puțin au avut o așa-numită "vârstă epigenetică" care a fost mai mică decât s-ar fi așteptat experții.

Îmbrățișările declanșează eliberarea de oxitocină - ceea ce este benefic pentru toată lumea.

Oxitocina, sau așa-numitul hormon al fericirii, este strâns legat de viața de părinte. Este hormonul eliberat în timpul nașterii și alăptării. Și joacă un rol crucial în consolidarea legăturilor dintre părinți și copii.

Studiile sunt destul de clare în ceea ce privește faptul că îmbrățișările sunt benefice pentru sănătatea oamenilor, datorită oxitocinei eliberate. Iar acest lucru poate duce la multe beneficii: un somn mai bun, îmbunătățirea sănătății inimii și reducerea stresului. Beneficiile merg în ambele sensuri: părinții se simt mai bine, iar copiii la fel.

Îmbrățișarea poate schimba creierul copiilor.

Îmbrățișarea copiilor are tot felul de beneficii sociale și emoționale, dar poate, de asemenea, să modifice în mod direct creierul copiilor.

Un alt studiu din 2017, care a analizat rezultatele neurologice ale bebelușilor prematuri, a constatat că atingerea blândă le-a stimulat creierul și, de asemenea, a modelat cât de receptivi erau la afecțiune în continuare.

Afecțiunea fizică ajută la reducerea temerilor.

O simplă îmbrățișare poate contribui mult la liniștirea minții noastre, chiar dacă nu poate face nimic pentru a rezolva lucrurile mari care se întâmplă în lume.

Desigur, copiii nu ar trebui să fie niciodată forțați să îmbrățișeze sau să fie îmbrățișați atunci când nu doresc. Cu cât cresc copiii pot fi mai reticenți în a se îmbrățișa cu părinții lor față de atunci când erau copii mici.

Așa că bucurați-vă de îmbrățișări cât timp încă vă lasă!

Foto articol: https://www.pexels.com/

Citește și despre ce crede Gabor Mate despre atașament AICI.