Copiii de astăzi vor fi adulții de mâine. Este important pentru viitorul planetei noastre să îi ajutăm pe cei mici să cultive interes și entuziasm pentru sustenabilitate.

În cartea "Ghidul Familiei (aproape) Zero Deșeuri" apărută la Editura Seneca autorii ne propun un plan de acțiune detaliat și un set de 10 provocări pentru a începe programul.

Jeremie Pichon și Benedicte Moret au zeci de sfaturi și alternative simple pentru viața de zi cu zi: cumpărături, bucătărie, curățenie, mobilier, igienă personală, cosmetice, îmbrăcăminte, grădină, bricolaj și chiar sărbători.

Ambiția acestei cărți este de a ne învăța cum să trăim mai bine, cheltuind mai puțin și cu atenție la mediu.

La ora actuală doar 13% din deșeuri se reciclează în România. Această rată se chinuie să crească în ultimii ani, dar populația manifestă reticență față de reciclare. Tendința aceasta este însă generală.

Dacă vorbim despre materialele plastice, acestea sunt amestecate și foarte diferite. Fiecare element reciclat costă scump în termeni de consum de energie. 390 g de dioxid de carbon sunt emise în aer pentru a readuce în circuit o sticlă de sticlă. Așa că a recicla doze de suc sau flacoane de gel nu pare cea mai potrivită idee. 

Începem schimbarea spre Zero Deșeuri cu modul în care ne facem cumpărăturile.

1. Putem să ne echipăm cu sacoșe de pânză, caserole de sticlă și borcane și spunem NU sacoșelor de plastic.

2. Putem să ne găsim furnizori de produse proaspete: legume, fructe, carne, brânză, pește,

3. Putem să ne găsim furnizori de produse vrac.

4. Putem să nu cumpărăm decât în ambalaje reutilizabile și reciclabile.

În bucătărie:

1. Putem să ne procurăm doar ustensilele indispensabile.

2. Putem să gătim toate mâncărurile în casă.

3. Putem să căutăm rețete noi.

zero deseuri

În ceea ce privește produsele de igienă, ar fi bine să renunțăm la produsele fabricate industrial și la ambalajele lor. Avem nevoie, de fapt, de foarte puține lucruri: să ne curățam corpul, să îl protejăm și hidratăm și să îl înfrumusețăm. Dar noi adunăm rafturi întregi de flacoane, tuburi pe care probabil nici nu le folosim apoi. 

În casă printre primele surse de deșeuri nereciclabile sunt copiii.

Gândește-te câte jucării, jocuri, rechizite, mobile, punguțe și opere de arte create în scop pedagogic și alte fleculețe la care nu vor să renunțe găsești uitate prin diverse locuri.

Ce putem face?

1. Îi implicăm pe copii în acțiunea Zero Deșeuri.

2. Cumpărăm jucării durabile, iar când nu le mai folosim le dăm mai departe.

3. Gustările le preparăm în casă.

4. Rechizitele le folosim pe cele de anul trecut sau cumpărăm unele etichetate "eco" sau fără ambalaj.

zero deseuri

În carte găsești și rețete naturale pentru produse de machiaj și de îngrijire personală, produse pentru îngrijirea casei și idei de decorațiuni pentru sărbători.

Este necesar să conștientizăm că fiecare dintre obiectele pe care le găsim în magazine nu este decât un deșeu în așteptare. Ultrapoluant la momentul fabricării sale, el va fi la fel și la distrugere.

Ne-a plăcut că editura declară pe site că pentru tirajul acestei cărți a utilizat 100% hârtie reciclată Nautilus Super White în locul unor hârtii nereciclate și astfel a redus impactul asupra mediului cu 130 kg de CO2, 544 kg de deșeuri, 12.769 litri de apă, 884 kg de masă lemnoasă.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>