poza ghid nutritie

La nivel global, obezitatea afectează o proporție din ce în ce mai mare de copii, aproximativ 17% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 2 și 19 ani. În țările Uniunii Europene, 1 din 3 copii are o greutate peste limita normală (conform World Health Organization, 2022).

Înțelegerea modului în care copiii devin supraponderali este un pas către întreruperea acestui ciclu. Majoritatea cazurilor de obezitate infantilă sunt cauzate de mâncatul excesiv și de exercițiile fizice prea puține.

Tocmai de aceea Kinetobebe și Carrefour au alcătuit ghidul de nutriție "Cum să creștem copii sănătoși", care combină informații despre modele comportamentale ale copiilor, modele și sugestii de exerciții fizice și informații valoroase despre alimentația copiilor. 

Cauzele problemelor de greutate la copii pot include:
Factori comportamentali

- mâncatul frecvent în oraș, în detrimentul mâncatului acasă

- accesul facil la fast-food bogat în calorii

- cantitățile de zahăr ascunse în băuturi și în unele alimente

- timpul prea scurt petrecut de copii jucându-se

- reducerea sau eliminarea programelor de educație fizică în școli

- lipsa prietenilor cu care copiii să se joace

- problemele familiale, precum divorțul, abuzul sau violența

- expunerea la marketing direcționat care promovează junk-food sau fast-food.

Factori genetici

- un copil cu un părinte obez are un risc mai mare să devină și el obez

- sindroame genetice rare pot provoca obezitate la copii.

Factori psihologici

- stresul, anxietatea și depresia cresc riscul de obezitate 

- mâncatul excesiv ca metodă de a se calma sau a evita emoțiile dificile.

Factori socio-economici

-dificultățile financiare pot avea un impact asupra achiziționării de alimente. Alimentele fast-food sunt mai ieftine și mai bogate în calorii decât cele sănătoase.

Ghidul propune sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să devină mai sănătos și să evite posibile probleme de sănătate pe măsură ce crește. Între acestea se numără:

Folosește farfuria mea sănătoasă. Încearcă să respecți proporțiile în farfurie:

40-50% legume, verdețuri, rădăcinoase și fructe

20-25% proteine: ouă, carne de pasăre, pește, soia, lactate

25-30% produse din cereale integrale: fulgi de ovăz, orez integral, parte integrale, pâine integrală

5-10% grăsimi: semințe, nuci, uleiuri nerafinate.

Dezvoltați obiceiuri alimentare sănătoase

- Oferă-i copilului alimente variate și cât mai puțin procesate.

- Ai grijă ca farfuria să fie viu colorată, cu cât mai multe legume.

- Alege gustări cu conținut scăzut de sare, zahăr și ulei.

- Evită băuturile îndulcite și satisfă setea copilului cu apă.

- Adaugă cât mai puțină sare, zahăr și ulei.

- Laudă copilul când alege mâncare sănătoasă.

Faceți activitate fizică.

Stabiliți o rutină zilnică în ceea ce privește activitatea fizică.

Mâncați la masă. 

Limitează timpul petrecut mâncând în fața ecranelor.

Alege alte recompense și pedepse.

În loc să îți răsplătești copilul cu mai mult timp în fața televizorului, promite-i o ieșire sau o activitate la alegerea lui.

Descoperă jocuri pentru dezvoltarea psihică și  dezvoltarea fizică a copilului în ghidul de nutriție "Cum să creștem copii sănătoși".

„Obiectivul strategic Carrefour la nivel global este de a deveni lider mondial în tranziția alimentară pentru toți, oferind milioanelor de clienți, zi de zi și pretutindeni, produse alimentare de calitate, sănătoase și la un preț rezonabil. Sub umbrela Săptămânilor Tranziției Alimentare, promovăm, în magazine și online, gamele de produse mai sănătoase și prietenoase cu mediul. Anul acesta, campania s-a desfășurat în perioada 15 - 28 septembrie, iar lansarea Ghidului alături de KinetoBebe vine ca o completare firească a demersului inițiat în campanie, de a mânca mai bine, mai sănătos,” a declarat Alina Gamauf, membru în Comitetul Executiv Carrefour România. 
„Copiilor care au un surplus de greutate nu le este ușor. Sunt tachinați la școală, sunt lăsați pe banca de rezervă la ora de sport, sunt apostrofați în grupurile de prieteni și, odată cu venirea adolescenței, încep să își piardă din grupul de prieteni. Cel mai trist este faptul că ei sunt foarte predispuși și uneori chiar suferă de boli pe care, de altfel, doar adulții le au. Asociația KinetoBebe și Carrefour România au pus bazele unui proiect de educație și conștientizare în vederea combaterii creșterii numărului de copii care au tendințe de îngrășare. Prin Ghidul de nutriție, copiii și părinții învață, printre altele, cum să mănânce mai sănătos, cum să aleagă alimentele sănătoase și la ce să renunțe”, a spus Ana Raluca Chisu, fondator Asociația KinetoBebe.

Ghidul a fost elaborat de către o echipă formată din specialiști care acoperă o varietate de domenii: Șerban Damian, medic nutriționist, Irina Drăgan, psiholog, dr. Adina Dumitrescu, psiholog și Iulian Nicolae, kinetoterapeut pediatru.

Poți descărca ghidul gratuit de AICI.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>