copil cu abilități înalte

Noi părinții avem tendința să ne privim copii prin lentilele dragostei și să îi vedem cei mai cei, deosebiți și minunați.

În primii ani ai copilului, părinții caută deseori semne care să le demonstreze niveluri remarcabile de aptitudine sau competență într-o activitate sau un domeniu.

Poate cel mic aleargă mai repede decât alții, vorbește ca un om mare, citește singur devreme, rezolvă cu ușurință problemele de matematică sau are înclinații spre muzică.

Și atunci te întrebi: copilul meu are abilități înalte?

Am găsit tot felul de indicii despre cum poți să recunoști abilitățile înalte la copilul tău.

  • Abilitatea timpurie de a citi și de a înțelege nuanțele limbii
  • Utilizarea timpurie a vocabularului avansat
  • Învățarea cu rapiditate de informații noi și ținerea lor minte pe perioade lungi de timp
  • Un spectru larg și în schimbare de interese
  • Observație și curiozitate
  • Prelucrarea complexă a informațiilor
  • Abilitatea de a gândi abstract
  • Abilități puternice de gândire critică
  • Abilitatea de a urma instrucțiuni și de a-și asuma responsabilitatea
  • Creativitate și inventivitate
  • Aparent energie nelimitată
  • Asumarea conducerii.

Cel mai simplu mod de a afla dacă doar ni se pare sau chiar avem un copil deosebit este o testare psihologică.

Eu am dus-o pe Alexa la o evaluare la Romanian Gifted School.

Testarea iniţială oferă informaţii cu privire la coeficientul de inteligenţă cognitivă, emoţională, socială și comportamentală din suma probelor selectate din teste – teste cognitive, de personalitate, aptitudinale. În urma testării iniţiale se generează un profil psihologic elaborat, care oferă psihologului o imagine clară asupra adecvării copilului la sarcinile de lucru, identificarea situaţiilor pentru care antrenamentul poate merge spre menţinerea coeficienţilor de inteligenţă sau spre stimularea acestora.

Romanian Gifted School este o școală pentru copii cu abilități înalte, adică acei copii talentați.

Evaluarea despre care vorbeam se face pe baza unui test WISC, care descoperă profilul psihologic al copilului – inteligența fluidă (cea figurală, logică) și inteligența cristalizată (cea dobândită prin limbaj), inteligența socială și emoțională, comportamentul.

WISC (Scala de Inteligență Wechsler pentru Copii) evaluează abilitatea cognitivă a copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani și măsoară:

  • Indexul de Înțelegere Verbală
  • Indexul Raționamentului Perceptiv
  • Indexul Memoriei de Lucru
  • Indexul Vitezei de Procesare.

Totodată oferă informații despre Coeficientul de inteligență total (CIT).

WISC poate fi utilizat în scopul identificării abilităților înalte, a unei dizabilități intelectuale sau a unor dizabilități specifice de învățare.

Conform Romanian Gifted Scool din totalul copiilor unei țări, până la 25% sunt cu abilități înalte. Pentru România acest lucru înseamnă aproximativ 500.000 de copii. 8% dintre acești copii se află în zona București-Ilfov.

0.03% – numărul olimpicilor

0.2% – copii cu abilități înalte cu deficiențe fizice – motorii, de văz sau auz

2% – copii cu abilități înalte cu dificultăți de învățare – Asperger, dislexie, ADHD

97.94% – alți copii cu abilități înalte.

Copiii cu abilități înalte au nevoie de o educaţie în spiritul creativităţii ca stimul al relaţiilor socio-emoționale, care să le acceseze resursele și să le contureze valorile personale și sociale.

copil cu abilități înalte

Cum se realizează aceste testări WISC?

La 5 ani, cât are Alexa, totul este o joacă și ea nici măcar nu știa că merge la testare. O oră și jumătate de joacă, în care psihologul observă și ghidează copilul pentru a evalua abilitățile cognitive, aptitudinile, achizițiile și personalitatea.

Unele dintre aceste teste sunt realizate oral, altele necesită hârtie și creion, iar altele, cele mai multe la această vârstă, prin activități manuale. Alexa a fost încântată de joacă și mi-a povestit despre lucrurile pe care le-a făcut împreună cu Diana (Diana Butnaru – psihologul evaluator).

Până la venirea rezultatului m-am tot gândit “oare cum o fi?”. Am tot citit că testele psihologice nu trebuie să constituie un motiv de îngrijorare, dar părinții se îngrijorează din orice, nu-i așa?

Aceste teste sunt instrumente ajutătoare pentru a avea o imagine mai clară asupra copilului  și duc la găsirea unor soluții pentru situația specifică a fiecăruia dintre noi. În plus, ne ajută să luăm decizii mai bune, în cunoștință de cauză.

Idei de joacă cu cel mic, în așa fel încât să înțeleagă și să recunoască emoțiile găsești în eBook-ul “Emoțiile, cum să le recunoști și cum să îl ajuți pe copilul tău să le învețe” AICI.

Ce mi-a plăcut mie foarte tare a fost fișa de observare. 

Conține aspectele observate la nivel cognitiv/intelectual (atitudine, comportament, înțelegere), la nivel socio-emoțional (personalitate, relații interpersonale, inteligență emoțională și socială) și dezvoltarea emoțională.

După primirea rezultatului am avut o discuție cu psihologul evaluator cu care am detaliat aspectele observate și mi-a explicat cum funcționează mintea copiilor cu abilități înalte și cum trebuie „hrănită” ea. Am vorbit și despre riscul ca potențialul să se piardă pe parcurs dacă cel mic nu primește tipul de educație potrivită.

În plus există concluzii și, cel mai important, recomandări: ce anume trebuie să facem pentru menținerea și dezvoltarea abilităților copilului. În final am primit și sfaturi pentru noi, părinții pentru dezvoltarea relației părinte-copil.

În urma acestei evaluări, vom decide și mai bine în ce direcție va continua educația Alexei.

Evaluările și testările WISC se fac cu scopul de a înscrie copilul la Romanian Gifted School. Evaluările preșcolarilor sunt realizate cu scopul de a se observa dacă copilul este pregătit pentru colectivitate și dacă se potrivește modelului educațional al Romanian Gifted School.

Dacă vrei ca cel mic să meargă la o astfel de școală, mergi cu el la evaluare aici.

Inteligența emoțională este la fel de importantă ca orice alt tip de inteligență, cognitivă, verbală, motrică, socială. Un copil inteligent din punct de vedere emoțional este conștient de emoțiile sale și vorbește liber despre ele, recunoscând în același timp emoțiile celor din jur. Pentru ca noi, părinții, să îi ajutăm să facă acest lucru, trebuie mai întâi să fim noi familiarizați cu emoțiile și rolul lor.

Găsește aici eBookul "Emoțiile, cum să le recunoști și cum să îl ajuți pe copilul tău să le învețe"

 ebook emotii



Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>