bullying

Foto: https://www.freepik.com/

A început școala și auzim tot mai des despre bullying.

PACER’s (Centrul de Prevenire a Bullying-ului din Marea Britanie) a declarat luna octombrie Luna Anti-Bullying. Cu această ocazie se organizează întâlniri, se caută soluții și se oferă suport în tot ceea ce implică acest fenomen al bullying-ului.

Pentru că acest subiect este foarte actual în școlile noastre, noi,  echipa Parentropolis susține această inițiativă prin prezentarea de informații utile pentru prevenirea acestui fenomen.

Specialistul in Anti-Bulllying, Charlton Brown de la Centrul Diana Award (Centru fondat de Prințesa Diana of Wales, cu scopul de a oferi sprijini tinerii să își atingă potențialul) atrage atenția că atunci când vorbim despre bullying ar trebui să vorbim despre un comportament de tip bully și nu despre bullying pur și simplu.

De ce?

Pentru că acest tip de comportament poate fi unul temporar și poate fi corectat. În plus, în felul acesta, evităm etichetarea unei persoane ca fiind bully, când vorbim, de fapt, despre o alegere a persoanei respective de a avea un comportament de tip bully în acea situație.

Etichetarea unei persoane ca fiind bully ar putea menține persoana respectivă în această categorie de persoane și va scăpa greu de această etichetă. “Dacă tot îmi spui că sunt bully, atunci o să continui să fiu bully!”

Definiția pe care specialistul o recomandă este:

“Comportamentul de tip bully este acel tip de comportament negativ care se întâmplă în mod  repetat și cu intenția să-i supere pe alții, să le creeze disconfort sau să le dea sentimentul că sunt în pericol.”

Foto: https://www.freepik.com/

În această definiție sunt 3 cuvinte foarte importante. Primul cuvânt este REPETAT.

Sunt copii care spun că au fost agresați o singură dată.

Imaginați-vă că aveți o zi foarte grea. Că nu ați dormit cu o seară înainte și ați fost stresat la birou cu tot felul de sarcini și termene limită. Dacă atunci ai zis ceva ce a rănit pe altcineva și nu ai mai repetat acest tip de comportament, acesta nu poate fi considerat comportament de tip bully.

Dacă este doar o reacție emoțională sau un comportament izolat, acesta nu este un comportament de tip bully.

Chiar dacă acest tip de comportament nu este considerat de tip bully, nu înseamnă că este în regulă să ne comportăm așa.Vorbim despre elevi, despre copii și dorim să le oferim circumstanțe atenuante, să le dăm ocazia să-și schimbe comportamentul.

Recomandat este să discutăm cu copilul, să îi explicăm impactul pe care reacția lui îl are și că a fost o alegere greșită. Va ști astfel pe viitor să aleagă cum să se comporte.

Al doilea cuvânt cheie menționat în definiția de mai sus este NEGATIV.

Pentru a fi considerat comportament de tip bully, acesta trebuie să fie unul negativ. De exemplu, un băiat poate să aducă în mod repetat flori fetelor din clasă. Este un lucru repetitiv, dar acesta nu este un comportament de tip bully, pentru ca nu este negativ.

Al treilea cuvânt este INTENȚIA.

Persoana care are acest tip de comportament trebuie să înțeleagă care este impactul comportamentului lui. Dacă acesta nu își dă seama de consecințe, atunci este cumva nepotrivit să îl numim “bully”, pentru că acel copil nu a înțeles efectul acțiunilor sau a vorbelor sale.

Așadar totul ține de educarea copiilor și explicarea impactului real al comportamentului lor. Să le explicăm că au supărat pe cineva, să înțeleagă că felul în care au reacționat sau ceea ce au spus a rănit un alt copil.

Există 3 tipuri de comportament bully:

  • Verbal
  • Indirect
  • Fizic. 

Bullying verbal – este cel mai întâlnit tip de bullying. Acesta se referă la utilizarea repetată a limbajului licențios, semne sau gesturi cu intenția de a răni pe altcineva.

Exemple: înjurături, limbaj discriminatoriu, comentarii care rănesc.

Bullying indirect – se referă la acțiuni repetate și negative, care nu țin nici de bullying verbal, nici de bullying fizic, cu intenția de a-i răni pe alții.

Exemple: cyber- bullying, zvonuri, izolarea cuiva, stricarea sau confiscarea de bunuri ale altei persoane, dezvăluirea de secrete, intimidare fizică.

Acest tip de bullying este cel mai greu de depistat pentru ca nu poate fi dovedit cu ușurință. Cum poți dovedi cine a stârnit un zvon sau cine a împărtășit un secret. Aceste tipuri de acțiuni se întâmplă “în spatele scenei” și sunt foarte greu de dovedit.

Este foarte important să le explicăm copiilor cum care sunt tipurile de comportament bully, să le poată identifica și să ceară ajutor.

Bullying fizic - se referă la folosirea în mod repetat a contactului fizic, cu intenția de a-i răni pe alții.

Exemple: lovituri, îmbrânceli,  punerea de piedici, ciupituri.

Dacă vrei ca echipa Parentropolis să vină în clasa ta sau la școala copilului tău, vezi detalii AICI.

Roluri bullying

Foto: https://diana-award.org.uk/ 

Rolurile într-un incident de bullying

Într-un comportament de tip bully adesea sunt implicate mai mult de 2 persoane. Este important de menționat că  membrii unei clase, de exemplu, se află într-unul din rolurile pe care le vom analiza, fie că este sau nu conștient de acest lucru.

  • Conducătorul de grup / Cel care agresează: aceasta este persoana care inițiază un comportament: va râde de cineva, va impinge, va lua lucrurile cuiva.

Acest copil probabil nu ar continua dacă nu ar primi niciun fel de atenție din partea celor din jur, dacă nu ar râde nimeni sau nu ar reacționa în niciun fel. De fapt, acest tip de comportament vine de cele mai multe ori chiar din nevoia de a atrage atenția asupra sa.

Această atenție va veni din partea unui copil care încurajează și susține gestul agresiv. 

  • Cel care încurajează / Susținătorul este cel care îl încurajează pe conducătorul de grup să continue comportamentul agresiv.

De multe ori, acesta are și el comportament de tip bully, însă nu este niciodată identificat, pentru că îi încurajează pe alții în acest tip de comportament.

  • Cel care asistă / Asistentul este cel care asistă la scena de bullying, dar care nu are curajul să-i spună agresorului că nu este de acord cu ceea ce face.

Așadar alege să râdă, de multe ori este doar un râs nervos, dar care , din păcate, încurajează agresorul în comportamentul lui.

  • Cel care este agresat / Ținta  este persoana căreia îi sunt adresate injuriile, care este lovită sau căreia i se iau lucruri.
  • Uneori poate exista un copil care protejează. Sunt acei copiii pe care unele școli din alte țări îi numesc Ambasadori Antibullying.

Ne dorim ca tot mai mulți elevi să aibă stăpânirea de sine și încrederea în ei să-și asume acest rol și să înfrunte un comportament de tip bully.

  • Mai sunt cei care ignoră / Trecătorii, care recunosc acest tip de comportament, dar care aleg să nu facă nimic.

Pentru copiii  fani Harry Potter, o metodă mai ușoară de a înțelege aceste roluri este această fotografie, în care personajele primesc câte un rol, pe baza comportamentului din film.

Roluri bullying

Foto: Diana Award

Acest exemplu îi poate ajuta pe copii să identifice mai ușor rolurile și să realizeze în care din roluri se află cel mai des.

Roluri bullying

Activități care pot fi făcute în clasă, dar și acasă, pentru a corecta comportamentul de tip bully.

Activitatea 1

Pe o foaie de hârtie roagă copiii participanți să deseneze o floare cu 5 petale. În mijlocul florii vor scrie numele unui coleg sau a unei colege. Organizați-vă în așa fel încât numele fiecărui coleg să fie scris o singură dată pe o singură foaie.

Roagă-i pe copii să dea exemple de calități pe care o persoană le poate avea. Notează aceste calități pe tablă, unde vor rămâne pe parcursul întregii activități.

activitati bullying

Copiii vor scrie pe fiecare petală câte o calitate pe care o are colegul al cărui nume este trecut în centru. La finalul activității fiecare copil va prezenta și va oferi floarea celui al cărui nume este trecut pe floare.

Activitatea 2

Pe 20 Octombrie se sărbătorește UnityDay – un concept creat de PACER’s (Centrul de Prevenire a Bullying-ului din Marea Britanie)

Este o zi pe an în care toate persoanele din școală se îmbracă în portocaliu. Acesta este modul prin care transmit, împreuna, mesajul că pot crea o lume fără bullying. Este o metodă bună de conștientizare colectivă aacestei probleme și de a lupta împreună pentru înlăturarea acestui tip de comportament în școală.

Culoarea portocaliu este asociată cu siguranța. Un alt motiv pentru care s-a ales această culoare este pentru că... atrage atenția.

Mai multe detalii despre această zi găsești aici.

UnityDay

Foto: https://www.freepik.com/

Pentru a descoperi și alte activități pentru prevenirea bullying-ului, dar și cărți care vorbesc despre acest subiect te rugăm să ne lași adresa de mail.

Vei primi automat acces la:

  • 6 activități care ajută la prevenirea bullying-ului acasă, dar și în clasă 
  • 11 recomandări de cărți care tratează subiectul bullying-ului.

Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>