Deși sunt deținute de aceeași companie, versiunea chineză a TikTok oferă o versiune pentru copii, cu videoclipuri educative și o limită de timp prestabilită, care nu există în SUA sau Europa.
Versiunea Tik tok din China
Într-un interviu acordat emisiunii "60 Minutes" de la CBS, Tristan Harris, expert în tehnologie a declarat că versiunea americană a TikTok este diferită de versiunea chineză a aplicației, comparând cele două experiențe cu opiul și spanacul.
Tristan Harris este co-fondator al Centrului pentru Tehnologie Umană și producător al documentarului "The Social Dilemma".
Deși ambele companii sunt deținute de ByteDance, Douyin, versiunea chineză a TikTok, oferă o versiune diferită a aplicației de socializare, care nu este disponibilă în restul lumii, mai ales în ceea ce îi privește pe copii.
Harris spune că, în versiunea disponibilă în China, “dacă ai mai puțin de 14 ani, îți arată experimente științifice pe care le poți face acasă, expoziții din diferite muzee, videoclipuri despre patriotism și videoclipuri educative și este limitată la 40 de minute pe zi“. Dar această variantă numită Douyin este disponibilă doar în China.
Tik Tok în afara Chinei
"Așadar, este aproape ca și cum ar recunoaște că tehnologia influențează dezvoltarea copiilor și fac din versiunea națională o versiune de spanac a TikTok, în timp ce trimit versiunea de opiu în restul lumii."
Versiunea disponibilă în Occident îi face pe copii să fie dependenți ore în șir. Impactul, mai spune Harris, este previzibil.
"Există un sondaj realizat în rândul preadolescenților din SUA și China în care se întreabă: "Care este cea mai aspirațională carieră pe care vrei să o ai?". Iar în SUA, pe primul loc a fost ''influencer", a spus Harris. "Iar în China, numărul unu a fost, "astronaut". Din nou, dacă lăsați aceste două societăți să se desfășoare timp de câteva generații, vă pot spune cum va arăta lumea voastră."
TikTok a declarat pentru "60 Minutes" că oferă utilizatorilor instrumente pentru a limita timpul petrecut în fața ecranului. Dar aceste instrumente sunt în întregime voluntare.
Dr. Nia Williams, cercetător la Universitatea Bangor, specializat în sănătatea mintală a copiilor, a declarat pentru BBC că formatul video "scurt și dulce" al TikTok este conceput pentru a oferi lovituri de dopamină cu fiecare videoclip, menținând dependența utilizatorilor.
"TikTok are videoclipuri pe care s-ar putea să le găsești amuzante și pe care vrei să le vezi pentru că te fac să te simți bine. Acesta este nucleul principal al tot felul de dependențe diferite", a declarat Williams. "Orice cauți pe TikTok, acel algoritm va fi păstrat. Cu cât cauți mai multe lucruri care îți plac, ei vor fi conștienți de ceea ce îți place și cu asta vei fi hrănit." a declarat Dr. Nia Williams.
Aici găsiți o parte a interviului acordat de Harris în cadrul emisiunii "60 minutes".
Ce putem face?
Ca părinți avem responsabilități multiple față de copii. Una dintre ele este aceea de a le oferi un mediu sigur, plin de iubire, care să-i sprijine în dezvoltarea armonioasă, atât congnitivă, cât și emoțională.
Siguranța în mediul online devine un subiect din ce în ce mai important, copiii fiind expuși în mod constant la acest mediu.
Cum procedăm?
- Setați o limită clară de timp copiilor care au acces la Tik Tok.
- Agreați care este conținutul pe care îl poate urmări atunci când e în online.
- Învățați-l pe copil să ceară ajutor atunci când are o problemă în mediul online.
- Implicați-vă în viața lui online exact așa cum vă implicați în voața lui offline.
Surse:
- https://www.bbc.com/news/uk-wales-62720657
- https://www.deseret.com/2022/11/24/23467181/difference-between-tik-tok-in-china-and-the-us?_amp=true
- https://www.washingtontimes.com/news/2022/nov/9/tiktoks-china-founded-parent-working-addict-americ/
- https://www.cbsnews.com/news/tristan-harris-social-media-political-polarization-60-minutes-2022-11-06/
Foto: freepik.com
Vezi și alte articole despre noutățile din tehnologie.