Snapchat este o aplicație de partajare a imaginilor, extrem de populară printre tineri și copii.
Aplicația se concentrează pe captarea rapidă a „momentelor”, utilizatorii realizează imagini (Snaps) și videoclipuri și le distribuie instant.
Caracteristica unică a Snapchat, când a fost lansat, a fost că imaginile dispăreau în câteva secunde. Utilizatorii Snapchat pot specifica câte secunde doresc ca imaginile lor să fie văzute de destinatari. Această durată a variat inițial de la 1 la 10 secunde, dar acum utilizatorul poate alege să mențină imaginile cât dorește, dar și să le folosească pentru a crea Stories, care pot fi vizualizate timp de 24 de ore.
Snapchat a introdus și o funcție de partajare a locației numită Snap Map.
Această caracteristică a produs îngrijorare în rândul părinților în ceea ce privește confidențialitatea și siguranța. Deoarece nu este nevoie să fii prieten cu un utilizator pentru ca acesta să vadă unde te afli, dacă ai activat locația.
Pentru a combate acest lucru, utilizatorii pot specifica cu cine își împărtășesc locul – toți prietenii lor sau doar câțiva selectați. Ei pot chiar să seteze „modul fantomă”, adică pot vedea unde se află ceilalți, fără însă a-și partaja propria locație.
Ratingul oficial de vârstă este de 13 ani.
Sfaturi pentru siguranța copiilor
Explorați împreună Snapchat
Să explorezi aplicația sau jocul preferat este o modalitate excelentă de a afla mai multe despre ceea ce le place copiilor să facă online.
Îți poți întreba copilul de ce îi place să folosească o aplicație sau să joace anumite jocuri, și de asemenea cu cine vorbește și, mai ales, despre ce vorbește.
Consultă setările de confidențialitate ale Snapchat
Este important să verifici setările de confidențialitate din contul Snapchat al copilului tău, pentru a te asigura că ceea ce postează este păstrat privat sau partajat numai cu prietenii.
Recomandarea este să dea share numai prietenilor și să păstreze întotdeauna locația privată.
Arată-i cum să raporteze sau să blocheze alți utilizatori pe Snapchat
Copilul tău ar putea primi conținut negativ sau supărător de la alți utilizatori pe Snapchat. Dacă se întâmplă acest lucru, ar tebui să știe că îi poate raporta sau chiar bloca.
Asistența Snapchat are îndrumări specifice despre cum să elimini și să blochezi prietenii.
Când elimini un prieten din listă, acesta nu va putea vizualiza conținutul privat pe care îl distribui, va putea totuși să vizualizeze conținutul public. În funcție de setările de confidențialitate, este posibil ca cel eliminat să poată încă să converseze prin chat sau să te conecteze.
Vorbește cu copilul tău despre ceea ce distribuie pe Snapchat
Ideal ar fi să îl ajuți pe copilul tău să se gândească la ceea ce distribuie în aplicație și cine va vedea ce distribuie el.
Fă comparații cu lucruri din offline. Folosește exemple ușor de înțeles: „Nu ar trebui să dai numărul tău cuiva pe care nu-l cunoști, de pe stradă. Cu ce este diferit cineva online pe care nu-l cunoști? ”
Spune-i că nu ar trebui să distribuie lucruri private:
- informații personale, cum ar fi nume, alte conturi de socializare sau numere de telefon
- informații personale ale altor persoane
- linkuri către chaturilor private
- fotografii ale lor
- fotografii ale corpului lor, cum ar fi fotografii sau videoclipuri sexuale.
Spune-i că ar trebui să dea share la „Snaps” doar persoanelor pe care le cunoaște și că, dacă cineva îi trimite mesaje private sau sugerează să vorbească pe o altă platformă de mesagerie, ar trebui să spună părinților.
Spune-i copilului că poate vorbi cu tine
Explică-i că internetul este un loc unde se poate juca, poate crea, poate învăța și se poate conecta cu prietenii. Dar amintește-i și că poate vorbi cu tine dacă ceva îl supără sau îl îngrijorează.
Surse și resurse: