Dacă ai un copil de vârstă școlară, cel mai probabil ai auzit de Roblox. Este unul dintre cele mai populare jocuri video din lume, cu peste 100 de milioane de utilizatori lunari. Majoritatea dintre ei au vârste cuprinse între 9 și 15 ani.

Deși copiii sunt fascinați de joc, părinții își fac probleme în ceea ce privește siguranța lor.

Ce trebuie să știi despre acest joc și cum te asiguri că micul jucător are o experiență plăcută și sigură atunci când se joacă, afli în continuare.

Ce este Roblox?

 Roblox este mai mult decât un simplu joc: este o colecție uriașă de jocuri diferite, realizate de creatori diferiți.

Jucătorii aleg un anumit joc și apoi intră online cu până la 100 de alte persoane. Experiențele imită genul de joc imaginativ pe care l-ai putea găsi la locul de joacă al școlii – copilul poate construi un parc tematic, poate concura ca șofer profesionist, este vedetă într-o prezentare de modă sau poate deveni un supererou.

Ca și la locul de joacă real, aceste jocuri evoluează rapid pe baza feedback-ului jucătorilor. Rezultatul este provocator, distractiv și “zăpăcit”, așa cum probabil copiii nu mai găsesc în alte jocuri.

Roblox este un joc sau o platformă de socializare?

Adesea ne gândim la jocurile video și social media ca la forme separate de interacțiune, dar pentru copii nu există o astfel de divizare. Roblox ilustrează perfect acest lucru.

Multe jocuri oferă acum o modalitate de conectare și comunicare cu prietenii, așa cum și platformele de socializare oferă adesea posibilitatea de a te juca.

Pentru mulți copii, Roblox este unul dintre primele locuri în care interacționează online cu alte persoane, fie prin intermediul chat din cadrul jocului, fie prin adăugarea de „prieteni” și prin trimiterea de mesaje.

Unde poți juca Roblox?

Roblox poate fi descărcat gratuit pe toate smartphone-uri, tablete și computere, precum și pe Microsoft Xbox One, Oculus Rift și HTC Vive. Nu este încă disponibil pe Sony PlayStation sau Nintendo Switch. Pentru a descărca jocul și a juca online vei avea nevoie, evident, și de o conexiune la internet.

Jucătorii pot juca Roblox, chiar dacă folosesc sisteme diferite. Indiferent de sistemul pe care îl utilizezi, începe prin crearea unui cont care îți permite să specifici cum arăți în joc și cum interacționezi cu alți jucători.

Roblox este gratuit?

Poți descărca Roblox și să începi să joci gratuit. Nu este necesară plata unui abonament și nu există costuri inițiale. Pe Xbox ai nevoie totuși de un abonament Xbox Live Gold, pentru a juca online.

Achizițiile în joc sunt disponibile, dar sunt opționale. Toate acestea sunt cumpărate folosind moneda Robux, monedă proprie a jocului, și pot fi folosite pentru a progresa mai repede și pentru a accesa îmbunătățiri ale jocului și alte caracteristici. Poți cheltui monedele Robux în zona principală a utilizatorului, pentru a cumpăra ținute și personalizări pentru personajul tău.

Dar Robux sunt cumpărați cu bani reali. Poți cumpăra diferite pachete de Robux din aplicația Roblox.

Există și un abonament pentru 450 Robux pe lună, plus reduceri la achiziționarea mai multor Robux și acces la vânzarea și tranzacționarea articolelor cu alți jucători Roblox abonați.

Pe Xbox, poți face achiziții mai mari prin intermediul magazinului online.

Jocul încurajează cheltuirea de Robux pentru a progresa, în acest mod acesta este profitabil pentru creatori. Cu toate acestea, vasta bibliotecă de variante de jocuri îți dă posibilitatea să joci altceva, dacă nu vrei să cheltui Robux.

Poți limita cheltuielile pentru Roblox prin setările de pe dispozitivul tău, fie prin existența unei parole înainte de o tranzacție, fie pur și simplu prin dezactivarea tranzacțiilor din joc.

Cum controlezi jocul copilului

Pentru a juca Roblox, trebuie să configurezi un cont pentru copilul tău. Acest lucru se realizează pe dispozitivul propriu-zis, PC, tabletă sau smartphone. Pe Xbox, te poți conecta  la un cont Roblox prin intermediul meniului.

Este important să utilizezi o adresă de e-mail pe care o verifici în mod regulat, deoarece comunicarea despre joc, inclusiv notificarea achizițiilor, se va face prin intermediul acestei adrese. De asemenea, ar trebui să specifici o vârstă exactă, deoarece aceasta determină dacă sunt aplicate setările pentru copiii cu vârsta sub 13 ani.

În secțiunea Securitate a contului, poți specifica un cod PIN pentru a te asigura că setările nu pot fi modificate fără permisiunea ta.

Cea mai importantă setare în ceea ce privește conținutul este opțiunea Restricțiile contului. Acest lucru restricționează jocurile disponibile, pentru ca jucătorul să le poată accesa doar pe cele care au fost organizate de Roblox însuși.

Deși Roblox este PEGI 7+ (jocurile au un nivel foarte redus de violență – violență implicită, nedetaliată sau nerealistă), conținutul creat de utilizatori nu se încadrează în această evaluare și poate conține elemente care sunt potrivite numai pentru copiii mai mari. Setarea de restricții împiedică orice joc neverificat să fie jucat de către copil.

Setările de confidențialitate îți permit să specifici modul în care jucătorul interacționează cu alte persoane pe care nu le cunoaște, cui poate trimite mesaje și cine îl poate contacta. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a restricționa accesul la jocuri private și pentru a crea conexiuni de prietenie, care pot permite alte interacțiuni.

Setări adiționale de control pot fi folosite prin intalare de aplicații de control parental.

Joc sigur pe Roblox

Riscurile te pot face să îți dorești să îi sugerezi copilului să încerce altceva. Cu toate acestea, Roblox oferă modalități cu adevărat captivante și creative de joacă. Nu numai că este foarte distractiv, dar este o modalitate excelentă pentru copii să învețe cum să se comporte online, cum vor să fie tratați și cum să-i trateze pe ceilalți.

De asemenea, oferă un mod ușor și familiar copiilor de a rămâne în legătură cu prietenii lor, lucru binevenit atunci când nu se pot vedea la școală. Comunicarea se face în cea mai mare parte prin chat în joc. Acest conținut este monitorizat pentru a se asigura că nu sunt utilizate detalii personale sau limbaj necorespunzător. Este o modalitate bună pentru copilul tău să se  obișnuiască cu conceptul de chat-uri, într-un spațiu relativ sigur.

Îți poți ajuta copilul jucând împreună Roblox. Păstrează jocul în spațiile comune, astfel încât să poți vedea ce se întâmplă. Întrebă-l pe copil despre jocurile Roblox pe care le joacă.

Este o oportunitate pentru a vorbi despre un comportament adecvat online. O abordare deschisă față de acest subiect îl va face pe copil să îți spună dacă se întâmplă ceva supărător. Roblox, ca și alte jocuri, oferă o modalitate de a raporta un comportament inadecvat.

Utilizarea avantajelor setărilor din contul Roblox și a modalităților de control parental vor ajuta copilul să aibă o experiență sigură și pozitivă.

Sursa: https://parentinfo.org

Citește și articolul despre Finsta (Fake Instagram).

Dacă nu reușești să îl desparți de ecrane, vizionează webinarul Cum dezlipim copiii din fața ecranelor.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj.