Minecraft

Minecraft: ce trebuie să știe părinții

În doar câțiva ani, Minecraft a devenit unul dintre cele mai populare jocuri din lume, în ciuda lipsei unui buget mare de marketing.

Minecraft este descris ca un „joc sandbox”. Aceasta înseamnă că este un teren virtual în care utilizatorii își pot crea propriile lumi și experiențe, folosind elemente de bază, resurse descoperite pe site și propria lor creativitate.

Jocul este disponibil pe mai multe platforme. Puteți juca pe computer, smartphone, tabletă, Pi, Xbox, Nintendo Wii sau Playstation. Jocul crește în popularitate zi de zi, în special în rândul copiilor.

De ce este Minecraft atât de popular?

De la lansarea sa în 2009, Minecraft a devenit rapid unul dintre cele mai populare jocuri din lume. Este un joc independent, construit de o echipă foarte mică, iar succesul Minecraft nu se rezumă la resurse sau la o strategie publicitară atent planificată. Deci, ce explică popularitatea sa la copii?

Minecraft a fost descris ca un joc fără reguli. Nu vine cu un set de instrucțiuni sau cu un obiectiv declarat - jucătorii pot construi și explora cum doresc. Este adesea comparat cu Lego virtual.

Acest lucru înseamnă că fanii Minecraft au multă flexibilitate în ceea ce privește modul în care joacă. Utilizatorii pot recrea o lume fantastică existentă sau pot construi una nouă de la zero, pot lupta împotriva ticăloșilor, pot căuta aventuri și se pot juca singuri sau cu prietenii.

Jocul poate fi jucat la orice nivel. În multe jocuri populare, aveți nevoie de o anumită abilitate pentru a trece la următoarea provocare, iar acest lucru poate fi frustrant pentru copiii mici care nu au întotdeauna abilitățile pentru a face progrese reale într-un joc. În Minecraft, copiii își pot crea propriile aventuri la orice nivel de joc.

Care sunt restricțiile de vârstă?

Ca și în cazul jocului Roblox, liniile directoare Minecraft spun că jucătorii sub 13 ani trebuie să obțină permisiunea părinților. Această vârstă minimă depinde de legislația americană privind confidențialitatea, care prevede că site-urile web care colectează informații de la copii trebuie să primească permisiunea părinților lor.

Consolele Minecraft variază de la PEGI7 (jocurile au un nivel foarte redus de violență - violență implicită, nedetaliată sau nerealistă) la PEGI 12 (este posibil să existe violență mai grafică și mai realistă. Este permisă groaza, amenințarea puternică și rănile grafice).

Există setări de confidențialitate?

Setările de confidențialitate sunt limitate în Minecraft, dar există lucruri pe care le poți face pentru a controla ceea ce vede copilul tău și cu cine interacționează. Acestea sunt deosebit de importante dacă copilul are o vârstă mică, dar poți fi mai flexibil cu copiii mai mari, în funcție de capacitatea lor de a vorbi dacă se simt inconfortabil.

Single-player / multiplayer

Utilizatorii pot juca singuri în single-player (care este cel mai sigur mod, deoarece nu pot utiliza funcția de chat) sau cu alții în multiplayer.

Opțiunea multiplayer permite utilizatorilor să se joace împreună și cel mai sigur este să creați un server privat unde numai prietenii și contactele cunoscute se pot alătura. Acest server se va comporta asemenea unei aplicații de control parental unde copilul va interacționa doar cu persoane cunoscute. Unele servere au fost create pentru a permite copiilor și familiilor să se joace împreună, cu reguli stricte privind limbajul și comportamentul. O simplă căutare online îți va oferi opțiuni de server.

Funcția de chat

Funcția de chat permite utilizatorilor să participe la discuții, iar utilizatorii pot posta linkuri de site-uri web.

Funcțiile de chat de pe site-uri permit copiilor să se împrietenească cu persoane care au interese similare pentru jocuri. Online, nu există însă nicio modalitate de a verifica cine ar putea fi acești oameni, așadar, dacă copilul tău vorbește online cu persoane necunoscute, este important să nu ofere informații personale despre ei înșiși sau să mute conversațiile în zone  private, unde ar putea deveni mai personale.

Sunt videoclipurile YouTube Minecraft sigure?

O mulțime de utilizatori Minecraft urmăresc videoclipuri YouTube create de fani pentru a-și îmbunătăți abilitățile și a învăța noi tehnici.

Videoclipurile Minecraft sunt populare printre copii și multe dintre ele sunt adecvate vârstei. Însă unele dintre videoclipuri includ comentarii cu limbaj neadecvat sau încurajează agresiunea. Deci, dacă copilul tău intenționează să vizioneze videoclipuri Minecraft pe YouTube, mai bine aruncă o privire tu mai întâi.

Minecraft nu are un conținut deosebit de grafic, dar unele dintre videoclipuri conțin monștri, troli, păianjeni și zombi, pe care unii copii le pot considera înfricoșători.

Minecraft îl ajută pe copilul meu să învețe ceva?

Minecraft pune accentul pe construirea și explorarea creativă, iar acest lucru l-ar putea ajuta să-și dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor, planificare și organizare. Copiii care se joacă cu prietenii lor ar putea să-și îmbunătățească lucrul în echipă.

Părinți ai unor copii cu autism au declarat că jocul le-a îmbunătățit acestora abilitățile sociale și abilitățile de comunicare.

Există chiar și un server Minecraft special destinat tinerilor cu autism și ADHD. 

Minecraft poate fi folosit și în școli. Există minecraftedu.com pentru a oferi profesorilor o versiune a jocului pentru utilizare la lecții.

Pot să raportez direct Minecraft?

În prezent, Minecraft nu are funcția „raportare”, așa că jucătorul ar trebui să fie atent atunci când se alătură unui server. Dacă copilul tău joacă cu o grupă de vârstă matură, este posibil să audă limbaj jignitor sau comentarii grosolane.

Cum pot afla mai multe?

Dacă copilul tău joacă deja Minecraft, el îți poate fi cel mai bun profesor. Copiilor le place să-și învețe părinții ceva nou. Stai și joacă-te cu el.

Sursa: https://parentinfo.org

Pentru detalii despre cum îți poți sprijini copilul să dezvolte o relație echilibrată cu tehnologia te invităm să aprofundezi cursul Copiii și tehnologia digitală.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>