finsta

Am auzit prima dată de Finsta la un curs, am ridicat din sprâncene și am început să caut informații.

Ce este FINSTA? Este un cont FAKE de Instagram sau un „Finstagram”.

De obicei, pentru fanii Instagram totul trebuie să fie perfect, fotografiile sunt alese cu grijă și editate, momentele sunt perfecte, viața trebuie să pară de invidiat și toată lumea pare fericită.

Fotografiile nereușite sau care ar putea produce stânjeneală nu prea își găsesc locul pe feedul Instagramului.

Majoritatea dintre noi avem un singur cont de Instagram. Dar unii oameni simt nevoia să aibă unul suplimentar, pentru a-și pune online pasiunile sau pentru a documenta un blog, de exemplu.

Conturile suplimentare sunt un mod de a menține confidențialitatea, de a rămâne anonim și de a te distra.

Adolescenții simt și ei această nevoie.

Conturile Instagram false, Finsta, sunt secrete, anonime și pe ele pot apărea imagini “pe care nu ai vrea să le vadă mama sau tata”.  Sau șeful, în cazul celor care au depășit vârsta adolescenței.

Spre deosebire de conturile principale care pot fi urmărite de mii (sute de mii și chiar milioane) de urmăritori, contul Finsta este disponibil unui număr restrâns de persoane.

Cum se creează un cont Finsta

Pentru un cont suplimentar de Instagram apasă meniul din dreapta sus și mergi la Setări. Acolo găsești posibilitatea de a adăuga un cont. Sign up, adaugi telefonul și creezi un alt cont.

Un lucru pe care cu siguranță și-l dorește cineva care are un cont Finsta este ca numele contului să fie imposibil de găsit. Adică nu se folosește numele sau prenumele real și nici o fotografie de profil personală. Singura modalitate de a contacta posesorul este ca acesta să dezvăluie contul secret anumitor persoane alese cu grijă.

finsta

Conturile vor apărea în listă, în cazul în care nu te deconectezi de la niciunul dintre ele. Dacă te deconectezi, va trebui de fiecare dată să alegi contul în care vrei să intri.

finsta

Un cont de Finsta nu va fi conectat la Facebook, pentru că astfel s-ar putea face legătura mai ușor între ele.

De ce FINSTA?

Există posibilitatea de a seta contul Instagram “privat”. Și atunci, de ce ar avea cineva nevoie, mai ales un adolescent, să păstreze fotografii secrete?

Pentru că nu poți să ai cont de Instagram și să nu o incluzi pe mama în listă, nu? Ar deveni suspicioasă.

Motivul pentru care suntem tentați să credem că adolescenții au conturi secrete este ca să scape de părinții curioși.

Așa că am vrut să aflu și părerile lor. Am stat de vorbă cu trei adolescenți care mi-au povestit despre Finsta. Le-am schimbat numele și nu am nici măcar eu datele lor de identificare, pentru a nu le crea probleme.

Alina mi-a spus că nu și-a făcut un cont Finsta pentru a se ascunde de părinți.

“Motivul a fost nevoia de a avea o pagină mai privată decât contul personal. Acolo am prieteni, cunoscuți, dar care nu sunt suficient de apropiați. Postez pe Finsta lucruri nu neapărat importante sau indecente, nimic vulgar, dar îmi păstrez o legătură mult mai strânsă cu prietenii. Sunt lucruri pe care nu doresc să le afișez persoanelor cu care nu sunt atât de apropiată. Am simțit nevoia de a face un astfel de cont pentru a posta lucruri fără a mă simți cenzurată sau judecată de ceilalți.”

Ioana spune că nu are un cont secret pentru că… nu a simțit nevoia să aibă unul. Comunică foarte bine cu prietenii și părinții ei fără a avea secrete.

“Pentru că este accesibil unui număr mic de persoane și există falsa senzație de siguranță, am văzut conturi unde posesorii pun poze care probabil i-ar speria pe părinții lor. Poze indecente sau chiar periculoase.”

Alex crede că rețelele sociale reprezintă un spațiu public.

“Eu îmi folosesc contul principal (main) pentru a lua legătura cu diferite persoane. În consecință, nu am numai prieteni în acea listă, ci foarte mulți oameni din sfera mea de interes (profesori, antrenori). Pentru a te feri ca ceea ce postezi pe Instagram să influențeze în vreun fel imaginea ta în ochii oamenilor importanți, îți vei crea un “Finsta”. Pe “Finsta” au acess la postările mele doar prietenii foarte apropiați cu care pot să spun orice și în orice fel. Vrem, nu vrem, oamenii ne judecă după conținutul de pe paginile de Instagram și Facebook. Feed-ul a devenit o carte de vizită și este important să fie cât mai integră.”

Și totuși un cont despre care părinții nu știu poate deveni periculos. Cum?

Prieteniile la vârsta adolescenței se pot schimba rapid, o prietenă foarte bună poate deveni rivală de la o zi la alta. Iar fotografiile “compromițătoare” pot să aducă probleme printr-un simplu print screen.

finsta

Ce spun specialiștii:

Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Rețelele de socializare și chiar și sistemele de operare au o limită de 13 ani pentru vârsta minimă a utilizatorilor. În cazul rețelelor de socializare, copii nici măcar nu ar trebui să își facă conturi, darămite să aibă și unele ascunse. Sistemele de operare, Windows, Android sau iOS stabilesc limite pentru utilizatorii mai mici de 13 ani și permit părinților folosirea funcțiilor de control parental.

Soluțiile moderne de securitate oferă facilități extensive de control parental, dar în general rămâne la latitudinea părinților nivelul de integrare a acestora în viața de zi cu zi.

La fel de important ca și controlul parental este discuția cu copiii, dintr-un motiv foarte simplu. Chiar dacă vrem să controlăm tipul de informație pe care copilul o absoarbe în viața de zi cu zi, este imposibil, pentru că el trăiește într-o comunitate mai mare decât familia. Prevenția se poate realiza mult mai ușor atunci când copiii află de la părinți ca spațiul online nu este unul sigur și că există pericole. Practic, orice instrument tehnologic trebuie să faciliteze relația părinte-copil și să stimuleze dialogul și încrederea reciprocă între părți.

Nivelul de restricționare pe care fiecare părinte alege să îl exercite este o opțiune personală, dar aplicarea unor măsuri de supraveghere fără o discuție în prealabil cu copiii ar putea limita eficacitatea intențiilor bune pe care le-ar avea părinții.

Aura Acasandrei, psihoterapeut psihanalitic, psiholog clinician și formator educațional în lucrul cu copiii, are înțelegere pentru adulții îngrijorați, însă se situează cu precădere în favoarea tinerilor.

„Aproape tot ceea ce este extrordinar a fost clădit de tineri.” spunea Disraeli.

Copiii nu pot fi învățați să crească. Tot ce pot face adulții pentru copiii lor este să le furnizeze un sol fertil pentru explorare și dezvoltare.

Adolescența începe cu biologia și se termina cu psihologia. Impulsurile naturii umane vor face loc structurii (psihice, psihologice). Dacă sexualitatea copiilor noștri sperie și dacă produce o frică pervazivă în adulți, ar fi bine de știut că dobândirea intimității cu ceilalți – una dintre sarcinile dezvoltării, se bazează pe liniile personale securizate și pe o identitate sexuală definită. Însă pentru a ajunge la acest stadiu, adolescentul parcurge perioade de mare turbulență în stări și emoții. Tot astfel, o presiune din partea părinților de a nu testa un teritoriu (rețele sociale) poate avea ca efect tocmai testarea teritoriului, însă cu o frenezie auto-distructivă.

Există tensiuni și intensitate în trăiri, iritabilitate și frenezie. Partea aceasta, biologică, naturală – cuvântul adolescență vine din limba latina și înseamnă a înflori, a crește – creează conflict în lumea adultă a părinților. Se simt depășiți și, adesea, neputincioși.

La acesta se adaugă preocuparea pentru nou a tinerilor, părinții fiind adesea obiecte ale deziluziei și disprețului. Am putea spune că pentru adulți, adolescența a fost dintotdeauna o perioadă a comportamentului imprevizibil și egoist, a toanelor și supra-sensibilității.

Adolescența însă, este, totodată, un timp special al speranței, posibilității și libertății, o fază a dezvoltării de o energie puternică, de entuziasm și creativitate.

Recomandarea psihologului

Aura Acasandrei: Căutarea identității personale și sexuale este încărcată de anxietate, adesea, profund pervazivă pentru tineri. Nu o dublați cu frici arhaice ale unor vieți neînțelese! Adolescenții vor căuta în continuare! Sexualitatea reprimată se poate transforma într-o violență internă, iar individul, fixat la o adolescență „eternă”, rămâne bântuit de impulsuri intense, care îi tulbură echilibrul. Ca adult poate avea propria variantă de viață secretă.

Finsta poate fi locul unde adolescenții se simt confortabil, unde pot să vorbească despre zilele lor proaste sau să facă glume pe care le înțeleg doar prietenii, locul unde știu că nu vor fi ridiculizați.

Tentația, după ce citești acest articol va fi să verifici telefonul copilului tău. Însă adolescenții când vor, știu să ascundă lucrurile poate mai bine decât știm noi să căutăm.

Probabil o relație bazată pe încredere cu copilul tău îl poate face pe acesta să NU simtă nevoia să aibă Finsta sau să îți vorbească deschis despre activitatea lui online… sau offline.

Pe Aura Acasandrei o găsești la www.terapeutinbucuresti.ro, Aurelia Acasandrei | Medicover.ro și https://clinicaroua.ro/echipa/

Foto: https://www.freepik.com/

Dacă vrei să știi cum îți poți sprijini copilul să dezvolte o relație echilibrată cu tehnologia vezi cursul  Copiii și tehnologia digitală.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>