copii online

Cyberbullyingul sau bullyingul online este, așa cum îi zice și numele, bullyingul care se întâmplă în mediul online. 

Există 3 tipuri de bullying:
  • Verbal
  • Fizic
  • Indirect.

Bullying Indirect se referă la acțiuni REPETATE și NEGATIVE, care nu țin nici de bullyingul verbal, nici de bullyingul fizic, cu intenția de a-i răni pe alții.

Ca exemple aici sunt zvonurile, izolarea cuiva dintr-o discuție online / grup online, dezvăluirea de secrete.

 Acest tip de bullying, indirect însă offline, este CEL MAI GREU de depistat pentru că NU poate fi dovedit cu ușurință. Cum poți dovedi cine a stârnit un zvon sau cine a împărtășit un secret?  Aceste tipuri de acțiuni se întâmplă “în spatele scenei” și sunt greu de dovedit.

 
Cum faci diferența dintre o glumă și bullying?

În principiu, definiția unui comportament de tip bully este acel tip de comportament negativ care se întâmplă în mod  repetat și cu intenția să-i supere pe alții, să le creeze disconfort sau să le dea sentimentul că sunt în pericol.

Așadar dacă o glumiță de întâmplă în fiecare zi, este adresată aceluiași copil cu intenția de a-l supăra, atunci putem spune că acesta este un comportament de tip bully.

Repet comportament de tip bully și nu copil bully sau bullied. Comportamentul poate fi temporar și corectat, pe când o etichetă pusă unui copil este greu de înlăturat. Copilul va fi ceea ce i se spune că este.

Este foarte important să le explicăm copiilor care sunt tipurile de comportament bully, pentru ca ei să le poată identifica și să știe cum să reacționeze și mai ales când să ceară ajutor.

Cu cine ar trebui să vorbească un copil dacă cineva îl agresează în mediul online și cum îl pregătim pentru acest lucru?

Răspunsul la această întrebare poate să fie unul simplu: părinții sau profesorii. Doar ca în realitate s-ar putea să nu fie chiar așa.

De aceea, eu le vorbesc părinților, în cursurile mele, despre Rețeaua de siguranță.

Ce înseamnă acest lucru?

Ne uităm la cele 5 degete de la o mână. Îl rugăm pe copil, să atribuie fiecărui deget o persoană care îl poate ajuta atunci când are probleme în online. Aceasta este rețeaua lui de siguranță. Este formată din acei adulti care îl sprijină și îi oferaă ajutor atunci când are nevoie, fără a-l judeca, certa sau pedepsi pentru cele întâmplate. Sunt acei adulți care îl iubesc necondiționat și care sunt acolo pentru el atunci când are nevoie. Este un exercițiu pe care îl putem aplica și în viața offline. Ar fi minunat ca ambii părinți să fie în această rețea de siguranță.

Urmărește interviul pe care l-am acordat, împreună cu Ruxandra Vasile, pentru București FM, pentru a afla cum îi afectează bullyingul online pe copii și cum le putem crește capacitatea de a recunoaște o situație de bullying și să știe mai apoi cum să se apere.

Foto https://www.freepik.com/

Citește și despre activități de făcut acasă și în clasă și despre cărți cu subiectul bullying AICI.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>