vacanta cu copiii

Concediile cu copiii sunt diferite de la an la an. Ei cresc, se dezvoltă, noi descoperim noi căi de gestionare a situațiilor cu ei. Așa că, fiți curioși să descoperiți altfel experiențele acestea și nu plecați cu prejudecata că va fi la fel ca data trecută. Copiii ne surprind de multe ori.

Andreea Arsene este psiholog si mamă a trei copii.

Ca părinte de 3 copii, a experimentat diferite stări și trăiri în vacanțe. Nu a descoperit rețeta perfectă. Pentru că într-un fel  ne organizăm când avem doar un copil, altfel stau lucrurile la doi copii, iar la trei…uneori ne mai trebuie niște brațe. 

Andreea Arsene a alcătuit o listă de practici care pot aduce beneficii când ne organizăm concediul și în timp ce suntem plecați în vacanță. 

andreea arsene

1. Pregătiți vacanța împreună.

Când vă gândiți la itinerarii, când vă documentați sau discutați la agenții, implicați-i și pe ceilalți ai casei. Uitati-vă la materiale video, la fotografii din acele locuri. Citiți cu voce tare despre ce puteți face în zonă. Documentarea împreună creează conexiunea între voi toți, dar mai ajută și sistemul nervos să fie pregătit și să aibă senzația de familiaritate, chiar dacă e prima dată când ajungeți acolo. Faceți bagajele împreună, dați-le voie copiilor să-și pună lucrurile dorite, fiind ghidați de voi. Când pregătim bagajele, eu le transmit copiilor să-și pună pe pat câte o rochiță (la fete) / tricou (pentru băieți) pentru fiecare zi. Mai departe ei aleg ce își doresc să poarte. Dacă e nevoie le dau sugestii, dar le las libertatea de a alege. Oricât de imperfect ar fi îmbrăcați, am obținut un aspect mai valoros, implicarea lor și asumarea vacanței.

2. Setați-vă așteptări realiste.

Vacanța cu copiii e…. o vacanță cu copiii. Copiii au nevoi și în deplasare, vacanța nu este o pauză de la timpul lor cu părinții, de la joaca împreună.  Acele imagini idilice cu cupluri pe plajă, cu cărți în mână pe șezlong, cu apusuri și dansuri pe plajă, s-ar putea să fie (încă) pentru tine, dar cu câteva nuanțe diferite.

3. Priviți vacanța și prin ochii copilului.

O destinație nouă aduce cu sine suprastimulare senzorială pentru copil. Întregul lui sistem nervos are nevoie să proceseze atâtea elemente noi: peisajul, mirosul, sunete noi, senzații corporale – nisipul sub tălpi, iarba, pietre, oameni noi care pot trezi un sentiment de lipsă de siguranță. Toate aceste noutăți pot fi copleșitoare pentru copii. Pentru unii va fi o stare de oboseală vizibilă prin irascibilitate, nu-i convine nimic sau se agață de tine mai mult, pentru alții poate fi o exaltare continuă venită din suprastimulare. Pare că nu poate sta într-un loc. Iar pentru alți copii, poate fi o nevoie de distanță, să rămână deoparte, să studieze spațiul, locul, să-l cunoască prin tine, ca părinte. Ori de câte ori poți, privește ceea ce trăiți și prin ochii lui și poate îți va fi mai ușor să-i fi alături.

4. Fiți atenți la ritmul și nevoile copilului.

E de preferat să păstrați în linii mari rutina de acasă. Va fi mai ușor să faceți față tuturor schimbărilor care vin din experiențele noi pe care le trăiți. Rutina de somn, de masă, de citit povestea de seară sau la prânz vor rămâne ancore de siguranță pentru copil într-un mediu nou. Va fi partea de predictibilitate care îl ajută. E posibil să obosească mai repede, să i se facă foame mai des, așa că urmărește-i semnalele și ajută-l să-și regleze nevoile corporale. Totodată, elemente care pentru noi sunt familiare, pe ei îi pot speria: un val care vine spre mal poate fi înspăimântător, o cascadă și zgomotul ei puternic, vântul care bate altfel, motoarele care sunt accelerate puternic, lumina puternică a soarelui care se reflectă în apă, foșnetul pomilor sau sunetele noi din camera în care sunteți cazați.

Vezi și alte idei care să te ajute la organizarea vacanțelor cu copiii pe site-ul andreeaarsene.ro

Găsește alte idei de călătorie cu cei mici AICI.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>