drumetii in thassos

Cei care ajung în Thassos caută plajele celebre: Golden Beach, Paradise Beach,  Makryammos sau Marble Beach sau, dimpotrivă, golfurile mai retrase, departe de aglomerație și gălăgie.

Dacă nu vrei să stai doar la plajă și cauți și un pic de mișcare în natură, noi am ales 3 trasee ușurele de bifat cu familia.


1. Plimbare spre vechea carieră de marmură în golful Aliki

drumetii in thassos

Stațiunea Aliki este situată în sud-estul insulei Thassos la o distanță de 32 km de Limenas și este foarte pitorească.

În sat se află un sit arheologic și o carieră de exploatare a marmurei. Plaja este relativ îngustă, iar pădurile de pini și livezile de măslini par să coboare până aproape de mare.

Chiar pe plaja cu pietre se află Taverna Leonidas. Aici am mâncat pește și fructe de mare excelente în timp ce admiram priveliștea minunată asupra golfului. Copiii și-au făcut de treabă și au adunat pietricele foarte frumoase, verzi, de pe această plajă.

drumetii in thassos

O cărăruie ce șerpuiește pe lângă tavernă duce la vechea carieră de marmură.  Vei putea admira pe partea dreaptă apa verzuie și liniștită a golfului. Pentru plimbare nu ai nevoie de echipament special pentru munte. Copiii ar trebui însă să nu poarte șlapi pentru că pietrele sunt destul de alunecoase.

În fosta carieră marmura era tăiată, prelucrată și încărcată pe bărci din secolul al VII-lea î.Hr. și până în secolul al VII-lea d.Hr. Se mai pot vedea încă bucăți uriașe de marmură tăiată, care fie au căzut, fie au fost abandonate în mare.

drumetii in thassos
drumetii in thassos

Poți face poze foarte frumoase pe platoul de marmură.

drumetii in thassos

2. Lacul și cascadele de lângă satul Maries

drumetii in thassos

Lacul Maries este singurul lac de pe insulă și a fost creat artificial pentru a-i ajuta pe agricultorii din zonă.

Dacă vrei să vezi zona, mergi din Skala Maries 12 km până la Maries, apoi încă 3-4 km până la lac.

Când te apropii de lac, mai întâi vei vedea vânzătorii de miere de pe marginea drumului.

Atenție: în lunile toride este posibil ca nivelul apei să fie foarte scăzut.

În zona lacului există mai multe cascade. Sunt semne indicatoare atât spre stânga, cât și spre dreapta.

Este nevoie de un pic de spirit de aventură pentru a urca până la ele, dar merită. Pârâul este limpede și vei vedea o mulțime de pești.

Cascada din dreapta a fost oarecum sub așteptări. Este destul de mică, iar în jurul ei sunt țevi pentru pomparea apei, ceea ce strică priveliștea.

drumetii in thassos
drumetii in thassos

Nouă ne-au plăcut cascadele indicate spre stânga. În susul lacului vei găsi o serie de cascade mici, fiecare dintre ele fiind accesibilă dacă escaladezi câteva rânduri de stânci. Copiii s-au distrat maxim cocoțându-se pe pietre.

Traseul nu este foarte greu și vei uita dezamăgirea de la prima cascadă în timpul plimbării. Sus probabil că nu vei rezista și te vei bălăci în apa rece.

drumetii in thassos

După cățărare, am coborât în sat și ne-am oprit la Taverna Petsas. Nu este o taverna mare și nu vei găsi o mare varietate de feluri de mâncare. Dar îți recomandăm să încearci aici bouyourdi, un aperitiv grecesc din feta, roșii, oregano, ulei de măsline și ardei gras la cuptor.


3. Cascada Apostolus de lângă Kastro

drumetii in thassos

Kastro este cel mai vechi sat de pe insulă și se află la nord-est de Limenaria, spre centrul insulei. A fost construit la o altitudine de 450 m deasupra nivelului mării, special pentru a nu putea fi văzut de pe coastă. Scopul era ca locuitorii să fie protejați de pirații din Mediterana.

Sătucul a fost părăsit mulți ani, pentru că oamenii locului au plecat în jos spre coastă, să caute de muncă. În ultimii ani multe dintre casele vechi au fost renovate și sunt folosite ca locuințe de vacanță pe timpul verii sau ca refugiu pentru sfârșitul de săptămână.

La 3,5 km de Kastro se află Cascada Apostolus.

drumetii in thassos

Locul de plecare îți oferă o panoramă minunată asupra vârfurilor înverzite.  

drumetii in thassos

Pentru a ajunge la cascadă trebuie să cobori pe un drum montan prăfuit. Este puțin ciudat față de cum suntem noi obișnuiți să ajungem la cascade. Și va fi puțin mai dificil la întoarcere când oboseala își va face prezența și vei fi nevoit să... urci.

Recomandarea noastră este să faci acest traseu cât mai de dimineață, pentru a evita căldura și, mai ales, să ai provizii de apă. Cam la un sfert de oră de mers (în funcție de ritmul fiecăruia) găsești un izvor. La dus aveam apă pregătită, dar la întoarcere a fost o adevărată oază de răcoare.

Cam o treime din drum se parcurge prin soare, deci neapărat este nevoie de pălării, șepci și cremă de soare.

drumetii in thassos
drumetii in thassos

Când intri în pădure simți diferența de temperatura și mirosul îmbietor al pinilor.

Nu am întâlnit mulți oameni pe drum, doar câteva mașini 4x4 închiriate. La întoarcere ne-am intersectat cu o familie de temerari, pe jos, cu un copil micuț și un altul și mai mic în cârca tatălui.

Am văzut în schimb multe capre și ne-am amuzat pentru că una se urcase într-un copac, unde mesteca tacticoasă frunze.

Nu prea ai cum să greșești drumul, din loc în loc găsești indicatoare. Nu vă lăsați înșelați, ca noi, de semnele pe care scrie “coffee food”. Până la cascadă nu am găsit așa ceva.

drumetii in thassos

Răcoarea cascadei  merită cu siguranță drumul până la ea. Noi ne-am bălăcit nestingheriți mai bine de jumătate de oră.

drumetii in thassos

Răcoreala ne-a prins bine și am pornit pe drum înapoi. Destinația: "Kastro" Taverna-Cafe.

Limonada homemade cu miere delicioasă a fost exact ce trebuia după atâta soare. Aici recomandarea este fasolada, supă din fasole albă uscată, ulei de măsline și legume și kokoretsi, un fel de mâncare din intestine de miel sau de capră înfășurate în jurul organelor asezonate.

Am lăsat pe data viitoare Vârful Ipsarion, cel mai înalt vârf din Thassos (1.204 m) pentru că este un traseu care începe din Potamia și durează cam 4 ore.

Deși am fost de mai multe ori în Thassos, de fiecare dată descoperim lucruri noi de văzut și de experimentat.

Găsește alte idei de călătorie cu cei mici AICI.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>