Fie că vorbim despre măgărușul din Shrek sau Eeyore, prietenul lui Winnie the Pooh, măgăruși de prin diverse cărți sau cei văzuți prin satul bunicilor, copiilor le plac măgărușii!
Când te gândești la măgări îți vine în minte IHA-ul celebru și încăpățânarea și mai cunoscută.
Poți crede că sunt niște cai mai mici sau niște ponei mai mari și mai urecheați. Dar este vorba despre mai mult de atât.
Citeam undeva că măgarii sunt foarte inteligenți. Au o memorie excelentă și își pot aminti foarte bine locurile. Iar încăpățânarea ar veni tocmai de la capacitatea de a raționa și de a analiza cu atenție situațiile înainte de a acționa.
Dar unde poți vedea mulți măgăruși împreună? Mai aproape de casă, lângă Cernavodă sau mai departe, în Irlanda.
150 de măgăruși sunt acum în Sanctuarul Măgărușilor la Ferma Knockardbane. Ferma se află în afara satului Liscarroll din Irlanda, la 3 ore de mers cu mașina de Dublin.
Așa că dacă vizitați Irlanda, faceți un tur al insulei și treceți și pe la fermă.
Sanctuarul Măgărușilor și-a deschis porțile în 1987 și de atunci a iubit și îngrijit peste 5.600 de măgari neglijați și abandonați din toată Irlanda.
Intrarea este gratuită, dar sunt încurajate donațiile. Cu ajutorul acestor donații organizația caritabilă își poate continua activitatea.
O vizită la Sanctuarul Măgarilor începe la Centrul de informare a vizitatorilor. Personalul povestește despre măgăruși, iar unii dintre ei pot fi chiar adoptați.
De-a lungul drumului, printre zonele speciale pentru măgari, există puncte de observație de unde puteți vedea siturile istorice și satul Liscarroll.
Pe aleile fermei vă puteți întâlni cu măgarii și catârii, care au cu toții nume. Puteți chiar vedea mici măgari alergând după mamele lor sau cu puțin noroc să participați la zilele de naștere ale rezidenților.
Mai aproape de casă, puteți vedea măgăruși la Footprints of Joy, un adăpost pentru câini, cai, pisici și... măgari. De pe Autostrada Soarelui ieși la Cernavodă/Cochirleni. La ieșirea din autostradă fă stânga pe drumul județean DJ223. Adăpostul este după 2,8 km, pe partea dreaptă a străzii.
Toți cei 60 de oaspeți urecheați ai adăpostului nostru provin din situații de abandon sau abuz și, în cel mai bun caz, ar fi murit de foame sau și-ar fi sfârșit zilele într-un abator în Italia.
Zona măgarilor este împărțită în trei: prima pe partea dreaptă este dedicată măgarilor în vârstă sau celor cu nevoi “speciale” (mamele care au născut sau animalele care au nevoie de o asistență deosebită), cea de a două zonă este dedicată “adolescenților” și cea din urmă adulților sănătoși.
Reprezentanții adăpostului spun că măgarii iubesc morcovii, dar și să fim atenți la degete când îi hrănim.
Descoperă alte idei de călătorie cu cei mici AICI.