Anul acesta am decis să schimbăm destinația vacanțelor la mare: în locul insulei Thassos am ales tot Grecia, dar Creta.
Dacă ești obișnuit să îndeși în portbagaj jumătate de casă, zborul cu avionul poate fi un pic provocator în ceea ce privește bagajele. Evident că am făcut o selecție mai atentă a lucrurilor pe care le-am luat cu noi și pare că ne-am descurcat.
Creta este insula cea mai mare a Greciei, așa că ar fi bine să ții cont de distanțe în alegerea locului de cazare și a obiectivelor pe care dorești să le vedeți. Este o insulă muntoasă și aș adăuga un element foarte important, poate fi și vântoasă.
Noi am stat lângă Heraklion pentru că acolo am aterizat, dar mai există aeroporturi și în Chania și în Sitia.
În Creta este păcat să stai la loc fix, de aceea sfatul meu este să închiriezi o mașină cu care poți descoperi atracțiile insulei.
Noi nu am ajuns la multe din plajele lăudate pentru că erau foarte departe de cazarea noastră, dar am avut o plajă foarte drăguță lângă noi.
Cum în vacanțe nu putem să stăm doar la plajă, ci vrem să explorăm, am făcut o listă de locuri care ne-au plăcut în Creta. Poate vă inspiră și pe voi.
1. Peștera Dikteon Andron
Dacă ai citit cu copilul „Legendele Olimpului”, ca noi, poate veți vrea să vedeți peștera lui Zeus, în care legenda spune că Rheea, mama sa, s-a ascuns pentru a-l naște pe viitorul stăpân al Olimpului. Voia astfel să îl salveze de tatăl său, Cronos, care își mânca toți pruncii, de frica profeției conform căreia unul dintre copiii săi îl va răsturna de la putere. Dikteon Andron este una dintre numeroasele peșteri despre care se crede că ar fi fost locul de naștere sau ascunzătoarea lui Zeus.
Peștera este situată pe platoul Lassithi, la sud de orașul Malia. Platoul este un mare teren plat înconjurat de munți, iar de sus vei avea o priveliște extraordinară. Vei vedea și foarte multe mori de vânt. Am citit despre aceste mori de vânt că sunt legate de perioada în care insula a fost sub dominație venețiană. Inginerii venețieni le-au construit prin 1400 și apoi au fost construite la nivel local prin 1800.
În prezent, doar puține mori de vânt cu pânze albe mai sunt în uz.
De la parcare, există două drumuri pentru a ajunge la peșteră: unul cu mai multă umbră, dar mai abrupt și cu pietre destul de alunecoase și un altul mai lin, pietruit, dar pe care mergi mai mult prin soare.
Alege varianta bună pentru familia ta în funcție de forma fizică, dar și de perioada zilei și temperatură.
Dacă drumul ți se pare dificil sau dacă ești însoțit de copii mici, vă puteți bucura, contra cost, de o plimbare pe spinarea unui măgăruș.
La intrarea în peșteră există un chioșc, de unde poți cumpăra sucuri, cafea și snack-uri și mai există acolo și o toaletă.
De la locul de unde cumperi bilete mai trebuie să urci puțin spre peșteră și apoi vezi intrarea. Aceasta este spectaculoasă: o scară duce până în partea de jos a peșterii și nu vezi sfârșitul acesteia. În timp ce cobori, ochii se obișnuiesc cu semiîntunericul și descoperi frumusețea locului.
Peștera este o cameră mare, cu foarte multe stalagmite și stalactite și cu o lumină verzuie, numai bună pentru poze. Fotografierea este permisă în interiorul peșterii, fără flash însă.
Turiștii aruncă monede, cu speranța că se vor întoarce în peșteră.
Înăuntru nu este foarte frig, dar noi ne-am pus hanorace preventiv.
După ce urcați scările înapoi, probabil veți vrea să stați undeva să vă trageți sufletul.
În parcarea de la baza urcușului sunt mai multe restaurante unde puteți mânca admirând întinderea platoului.
2. Fortăreața Spinalonga
Am spus deja că insula este dominată de vânt și dacă citești recenzii veți găsi acest laitmotiv.
Vânturile Meltemi sunt vânturi puternice, uscate, sezoniere, care apar peste tot în Marea Egee. Meltemi ajută la scăderea temperaturilor toride de vară, fără aceste vânturi temperaturile din Marea Egee ar fi mult mai ridicate, iar lucrul acesta ar face destul de inconfortabilă vacanța pe aceste insule în timpul verii.
Am vorbit despre vânt, ca să iei în considerare acest aspect când plănuiți vizite pe diverse plaje sau la fortăreața Spinalonga.
Nouă ne-a recomandat un prieten această fortăreață și ne-a plăcut mult. În ciuda vântului care ne-a dat de furcă.
Sunt multe locuri de unde poți rezerva o excursie la Spinalonga. Noi am mers pe plaja din Plaka și am luat de acolo o barcă pentru a ajunge la fortăreață.
Se pare că din cele mai vechi timpuri, Spinalonga a protejat portul antic Olous sau Olounda, Elounda de astăzi. În 1204, venețienii au preluat Creta, iar insula a devenit o colonie a Republicii Venețiene. Ca să își apere teritoriile, venețienii au construit fortăreața, iar zidurile noi au încorporat vechea construcție.
Veneția a reușit să se agațe de Spinalonga chiar și după căderea Heraklionului în fața turcilor în 1669, păstrând-o în posesia sa, în speranța de a recuceri Creta.
În vremurile moderne, insula a fost folosită pentru a izola persoanele afectate de lepră între 1903 și 1957. Locuitori insulei trăiau în condiții foarte precare. Nu existau rezerve suficiente de apă proaspătă, iar pacienții nu aveau posibilitatea de a-și cultiva propria hrană.
Aprovizionarea se făcea prin intermediul oamenilor din satele din apropiere.
Această insulă nelocuită acum a devenit o atracție turistică populară. Dincolo de istoria sa tumultoasă, Spinalonga este cunoscută pentru plajele sale cu pietricele și apele puțin adânci. Insula poate fi vizitată plecând din Plaka, Elounda și Agios Nikolaos.
Ambarcațiunile turistice pleacă zilnic din toate cele trei orașe. Nu există cazare pe Spinalonga, deci excursiile pot dura doar câteva ore.
Spinalonga este luată în considerare pentru a intra în Patrimoniul Mondial al UNESCO.
3. Parcul acvatic Watercity de la Anopolis
Trecem de la legende mitologice și istorie la distracție în apă.
La 15 km de Heraklion, în Anopolis, se află Watercity, un parc acvatic în care noi am stat 7 ore și am mai fi stat.
În parc există mai multe tipuri de jocuri, pentru diferite vârste. Cele cu semnul “1” sunt pentru copii, “2” sunt cele la care puteți merge împreună, iar “3” sunt cele mai provocatoare, doar pentru adulți sau copii care depășesc înălțimea de 1,40 cm.
Există o zonă pentru copiii mai mici, cu apă mică, jucărele simpatice, tobogane micuțe și animăluțe de călărit.
Cei mai mari, în funcție de curaj, pot alege între râul leneș, râul nebun, tuburi, tobogane de diferite modele, mai înalte sau mai întortocheate, pot înota în piscină sau pot sta la jacuzzi. Noi am lăsat-o pe Alexa să aleagă singură unde vrea să meargă și ce își dorește să încerce.
Ne-am amuzat cu colacele pe râul leneș, dar și la cel nebun. Ne-am distrat la Crazy River, o serie de trasee pe care aluneci cu colacul și ajungi în mici piscine de unde aluneci mai departe. Este foarte drăguț și ne-am dat de foarte multe ori pe acest râu. Am încercat toboganele, fiecare cât a vrut, iar tati a fost cel mai curajos. Ne-am dat și în Cyclone, un tobogan în care te învârți și te răsucești și apoi ajungi în piscină.
În interiorul parcului nu se folosesc bani, la intrare primești o brățară pe care o arăți ori de câte ori dorești să cumperi mâncare, băuturi, înghețată sau produse de la magazinul aflat în interior. La ieșire plătești tot ce ați achiziționat.
Noi am cumpărat biletele online și au fost mai ieftine cu 15% decât dacă le-am fi cumpărat de la intrare. Dacă copilul are până în 90 de cm, intrarea este gratuită.
Online biletele pentru adulți costă 25 de Euro, iar cel pentru copii costă 17 Euro.
Pe durata vizitei am lăsat telefoanele în dulapurile încuiate și am vrut să ne bucurăm de distracție fără grija lor, așa că am folosit în articol fotografii de pe site-ul oficial al parcului.
5. Dinosauria Park
Despre aventura noastră la Dinosauria Park, parcul tematic interactiv în care copiii află lucruri interesante despre dinozauri am scris AICI.
5. CretAquarium
Foarte aproape de Dinosauria Park, tot în localitatea Gournes, se află Cretaquarium. Noi le-am văzut în aceeași zi, ca o pauză de plajă.
Cretaquarium este cel mai mare acvariu din Grecia: 61 de bazine de diferite dimensiuni, care conțin o cantitate totală de 1.800.000 de litri de apă de mare, găzduiesc 2.000 de animale marine, 200 de specii diferite care se găsesc în bazinul mediteranean.
Dacă ați mai văzut acvarii celebre, Haus des Meeres de exemplu, acesta s-ar putea să vă pară puțin înghesuit.
Caracatița de exemplu înota într-un acvariu foarte foarte mic, abia avea loc să se miște.
În ciuda acestui aspect, vizita este una plăcută, iar copiilor le va plăcea să vadă atâția pești în același loc.
6. Plaja Elafonissi
O plajă cu nisip roz, unde marea are un turcoaz uimitor, asta citești despre plaja Elafonissi. Vezi online fotografii superbe și îți dorești să simți nisipul roz între degete. Asta ni s-a întâmplat și nouă. Și așa am ajuns să mergem 4 ore cu mașina de la locul unde eram cazați, doar ca să vedem această raritate.
În realitate plaja nu este roz, are doar niște petice cu nisip rozaliu.
Culoarea mării este într-adevăr spectaculoasă și te face să te gândești la plaje exotice.
Parcarea unde poți lăsa mașina este mare și apoi mai este nevoie să mergi pe jos o bucată de drum pentru a ajunge la plajă.
O fâșie de nisip unește insula Elafonissi de teritoriul Cretei. Dacă apa scade, insula devine peninsula și poți trece ușor dintr-o parte în alta. Zona este rezervație naturală și vei vedea semne prin care turiștii sunt rugați să nu ia cu ei nisip, scoici sau să nu rupă plante din rezervație.
Locul este aglomerat și toată lumea caută zonele roz pentru a face poze. Sezlonguri sunt puține și sunt șanse minime să prinzi unul, mai ales dacă vii de departe. Noi am venit înarmați cu rogojină și umbrelă. Din păcate pe cea din urmă nu am putut-o folosi din cauza vântului. Am încercat, dar o zbura vântul, așa că am renunțat. Am rezistat o vreme bătuți de vânt, iar apoi am găsit o potecă ce ducea pe partea cealaltă a lagunei și unde nu bătea (chiar atât de tare) vântul.
Nouă plaja ne-a plăcut, dar ne-am fi dorit să nu bată chiar atât de tare vântul ca să putea să ne bucurăm de culorile locului.
Creta este prietenoasă cu copiii: găsești aici plaje cu nisip fin și intrare lină, parcuri tematice și legende și istorie.