Varsovia

Varșovia a fost o surpriză plăcută pentru noi. Nu am fi pus-o printre primele pe lista de preferințe de călătorie, dar am o prietenă care locuiește acolo, așa că am zis să îi dăm o șansă.

Am descoperit un oraș încântător, care mi-a lăsat impresia că este gândit pentru oameni și în care se respectă istoria și tradițiile. Și cum iubitul prietenei mele, Lucia, este polonez, am aflat tot felul de lucruri interesante, pe care altfel probabil nu aș fi avut ocazia să le descopăr.

Am făcut o listă cu experiențe pe care să le încerci în Varșovia dacă mergi cu copiii.

Varsovia Copernicus
Centrul Științific Copernicus

Centrul Științific Copernicus este visul oricărui copil. Centrul își propune să îi inspire pe cei care îi pășesc pragul să experimenteze și să înțeleagă lumea. Dacă ajungi aici va fi nevoie de câteva ore bune pentru a trece prin cei 20.000 de metri pătrați, pe două etaje.

Este bine de știut că un număr strict de persoane intră la anumite ore. Reține și că este posibil să vezi foarte multe grupuri de copii, care vin cu grădinița sau cu școala în vizită la acest centru pentru învățare experiențială.

Noi nu am cumpărat bilete online, totuși am găsit locuri peste jumătate de oră din momentul achiziționării de la casă. Cel mai bine alege data și ora când vrei să vizitezi centrul și cumpără bilete online.

Centrul Științific Copernicus nu este un muzeu. 

Iar asta înseamnă că nu există vitrine sau un ghid care să te conducă. Copernicus este un spațiu în care poți observa, poți experimenta, îți poți pune întrebări și poți căuta răspunsuri.

După ce treci de pendulul lui Foucault la care ne-am uitat minute bune, vei fi întâmpinat de Nicolas Copernicus. Adică cel mai avansat robot umanoid din lume, înalt de 1,90 m și care cântărește 100 kg. Datorită inteligenței artificiale, poate vorbi despre orice și poate răspunde la cele mai dificile întrebări. Copiii îl întrebau tot felul de lucruri și se amuzau teribil, încercând să îl pună în dificultate.

Robot copernicus
Varsovia Copernicus1
Varsovia Copernicus2

Înăuntru găsești peste 400 de exponate, care par haotice la prima vedere, dar sunt grupate pe subiecte. 

Granițele dintre cele șase galerii permanente sunt destul de fluide, pentru că cele mai interesante lucruri se întâmplă în locurile în care diferite științe se intersectează, se întrepătrund și se completează reciproc.

Poți alege singur traseul și ordinea zonele pe care vrei să le vezi. Fiecare exponat are alături informații în mai multe limbi, așa vei înțelege fără ajutor despre ce este vorba.

Cei mai mici vizitatori pot descoperi în zona “Buzzz!” cum vede lumea un șarpe, ce fac albinele în stupi sau ce se ascunde în rădăcinile copacilor. Se pot cățăra și pot să experimenteze diferite fenomene cu ajutorul simțurilor.

În acest sector curge un râu și noi ne-am jucat cu găleți și am pus mingiuțe ușoare de plastic să plutească pe jeturi de apă.

Această zonă este recomandată copiilor sub 5 ani, iar accesul este limitat la 35 de persoane.
Varsovia Copernicus3

Recomandare: să aveți haine de schimb, în caz că micii exploratori “intră la apă”.

O informație utilă: în zona destinată preșcolarilor există bănci. Iar după câteva ore petrecute printre exponate, această informație va deveni foarte importantă.

O experiență separată, pentru care este nevoie de un alt bilet, este vizita la Planetariu.

Un ecran 360 de grade te face să te simți pe un vârf de munte, cu milioane de stele deasupra ta. Un specialist explică în direct ceea ce vezi, doar că pentru această parte din spectacol nu există traducere. Dar tot poți să încerci să ghicești planetele, stând comod pe fotoliu lăsat pe spate. În partea a doua a show-ului am văzut un desen animat dublat în engleză (a trebuit să o ajut pe Alexa să înțeleagă) despre un urs polar și un pinguin care ajung în spațiu.

Varsovia Planetariu

Centrul Copernicus este un loc în care nimeni nu îți va spune să faci liniște, ba chiar vei auzi tot felul de sunete, ale instrumentelor muzicale și ale diverselor aparate. Și vei mai auzi ceva: chiotele de bucurie scoase de copiii încântați de ceea ce experimentează.

Dacă atâta știință vă provoacă foame, la ieșire găsiți un bufet cu mâncare variată și destul de ieftină și care, mai ales, trece de selecția drastică a copiilor.


Varsovia Bilblioteca
Biblioteca Universității din Varșovia

Foarte aproape de Centrul Copernicus se află Biblioteca Universității din Varșovia. Pe mine m-a încântat clădirea interesantă: o combinație de beton, sticlă verde și vegetație luxuriantă.

Cea mai mare atracție, de care eu m-am îndrăgostit iremediabil, este impresionanta grădină, de peste 1 hectar, de pe acoperiș. De pe puntea de observație poți vedea panorama uluitoare a Varșoviei, dar îți poți arunca privirea și în interiorul bibliotecii.

Varsovia - Biblioteca1

Grădina de pe acoperiș este împărțită în două părți: partea superioară și cea inferioară, unite de un pârâu.

În partea inferioară există un iaz cu pești, iar grădina superioară este formată din patru părți: partea aurie (la nord), partea argintie (la est), partea purpurie (la sud) și partea verde (la vest). Fiecare dintre ele prezintă vegetație diferită, cu culori care reflectă numele lor.

Secțiunile individuale ale grădinii sunt conectate prin poteci, poduri și pergole.

Varsovia Bilblioteca3

Grădina superioară este deschisă publicului din aprilie până în octombrie, iar cea inferioară este deschisă tot timpul anului.

Atât de tare mi-a plăcut această clădire și grădină, încât am mers de două ori acolo. În weekend, sute de oameni, turiști și localnici, și-au întins păturicile pe iarba din grădină și citeau, stăteau de vorbă și se bucurau de soare.

Intrarea în această grădină este gratuită.
Varsovia - Biblioteca4

Palatul Culturii și Științei

Clădirea a fost inițial cunoscută sub numele de Palatul Culturii și Științei “Iosif Stalin”, dar după Revoluția de Catifea din 1989, numele lui Stalin a fost îndepărtat din denumire.

Palatul Culturii și Științei are 46 de nivele, dintre care 2 subterane. Înălțimea era inițial de 230 m, iar în 1994 a fost adăugată o antenă în vârful turlei, iar acum înălțimea totală este de 237 m.

Construcția a început în 1952 și a durat până în 1955, în timpul ocupației sovietice a Poloniei, ca un „cadou” impus și nedorit pentru poporul polonez. Seamănă cu Casa Presei din București și cu alte clădiri din orașe ocupate de sovietici.

Palatul Culturii1

Senzația că orașul pare gândit pentru oameni devine și mai puternică când vine vorba despre această clădire. Palatul cuprinde o sală de congrese cu 3.000 de locuri, Muzeul Tehnologiei, Muzeul Evoluției, Teatrul Dramatic, un teatru de păpuși, săli de cinema, Palatul copiilor și... o piscină.

Terasa de la etajul 30, la 114 metri, este o atracție turistică binecunoscută. 

Ajungi sus cu liftul în doar 19 secunde și te așteaptă o vedere panoramică asupra orașului. Pe diferitele laturi ale clădirii vezi clădiri istorice alături de zgârie-nori, pentru că în Varșovia vechiul și noul se îmbină într-un mod suprinzător.

Palatul Culturii2
Palatul Culturii3

Pe terasă am mâncat înghețată cu cornet în formă de floare și am făcut poze la înălțime.


Muzeul Evoluției

Pentru că am spus că în cadrul Palatului Culturii și Științei se află Muzeul Evoluției am să povestesc și despre el. Este muzeul dinozaurilor, în caz că ai prin preajmă un copil pasionat de reptile preistorice uriașe.

Muzeul Evolutiei1

Este un muzeu destul de mic și cu un iz arhaic, dar poți vedea schelete de dinozauri autentice și foarte bine conservate, ouă fosilizate și rămășițe ale unor mamifere primitive.

Am făcut nevoită să fac poze la toate scoicile, oasele și fosilele, “ca să le vadă de câte ori îi vine cheful”.

Muzeul Evolutiei2

Vizită durează cam o oră, dar va aduce bucurie copilului îndrăgostit de sauropode, ceratopsieni sau teropode. Pentru cunoscători!


Muzeul Maria Skłodowska-Curie
Muzeul Marie Curie1

Dacă cel mic este pasionat de știință (cum este cazul la noi) ar fi bine să treci și pe la Muzeul Maria Skłodowska-Curie.

Vei descoperi casa în care s-a născut singura femeie care a primit Premiul Nobel de două ori și singurul laureat din istorie onorat în două domenii diferite ale științelor naturale – fizică și chimie.

Poți vorbi despre cercetările în domeniul radioactivității și despre poloniu și radiu, elementele radioactive descoperite de soții Curie.

Va fi un punct de plecare și pentru discuții despre accesul la educație al femeilor. Asta pentru că educația la universitate nu era accesibilă femeilor în acele timpuri, iar Maria Skłodowska-Curie a studiat clandestin la „Universitatea zburătoare” din Varșovia, o rețea educațională secretă. Cursurile se țineau în întregul oraș, adesea locația fiind schimbată pentru a împiedica autoritățile să aresteze profesorii și studenții.

Muzeul Marie Curie2

Grădina Palatului Krasinski 

Ce mi-a plăcut la Varșovia este că la fiecare câteva străzi găsești un parc. Din grijă pentru oameni, cum spuneam. Parcul Krasinski este un loc liniștit, verde și foarte îngrijit.

Gradina Krasinski

Suprafața parcului este de 11,8 ha și printre cei mai vechi arbori ai parcului, care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, se numără exemplare de ginkgo biloba, nuc negru și alun turcesc.

Palatul se renova când am ajuns noi, deci nu am putut intra, dar am stat pe marginea lacului și am urmărit rațele și ne-am plimbat pe alei. La locul de joacă nu vei găsi jucării din plastic sau dale din cauciuc (tartan). Vei găsi în schimb nisip și jucării simple din lemn.

Gradina Krasinski1

Parcul poate reprezenta o pauză binemeritată pentru picioare obosite și un moment de joacă pentru piciorușe neobosite.


Parcul Lazienki

Am prins vreme bună în Varșovia, o primăvară mult așteptată acolo și am vrut să petrecem timp la soare și în aer liber.

Parcul Lazienki

Parcul Lazienki este cel mai mare parc din Varșovia. Are o suprafață de 76 de hectare, este situat în centrul orașului și este o oază de liniște în agitație orașului.

În inima parcului se află reședința de vară a ultimului rege al Poloniei - Stanisław August Poniatowski. Numele complexului provine de la baia din secolul al XVII-lea, reconstruită în secolul al XVIII-lea într-un palat. În Palatul de pe Insulă, regele Stanisław August Poniatowski își găzduia cine, la care invita savanți și poeți cunoscuți.

În incinta complexului Lazienki se află, de asemenea, o orangerie, un amfiteatru, un teatru, Muzeul de vânătoare și echitație, Palatul Myślewicki și numeroase sculpturi.

Actuala Grădină Łazienki este formată din trei grădini create în diferiți ani și care diferă ca stil: Grădina Regală din secolul al XVIII-lea, Grădina Romantică din secolul al XIX-lea și Grădina Modernistă din secolul al XX-lea.

Dincolo de stiluri și date, acest parc mi-a atras din nou atenția asupra interesului acordat oamenilor. Printre monumente și clădiri istorice își fac loc terenuri de sport și locuri de joacă pentru copii.

Parcul Lazienki1

Zidurile ghetoului

Prin oraș vei vedea grupuri mari de copii și adulți care vin în tururi organizate pentru a afla istoria turbulentă a înființării și lichidării celui mai mare ghetou din Europa.

Zidurile ghetoului1

Aceste tururi urmăresc zidurile ghetoului și vei descoperi mai multe monumente în memoria evreilor uciși atunci.

În 1940, naziștii au înființat ghetoul din inima Varșoviei. Peste 400.000 de evrei din Varșovia și din împrejurimi au fost înghesuiți pe o suprafață de aproximativ 3 kilometri pătrați.

100.000 de oameni au murit aici din cauza epuizării, a foamei și a bolilor.

Ca urmare a încercării de a lichida complet ghetoul, în 1943 a izbucnit o revoltă. Lupta a durat aproape o lună, iar ca răzbunare, naziștii au distrus complet ghetoul.

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, în Varșovia trăia a doua cea mai mare comunitate evreiască, reprezentând 30% din întreaga populație a orașului. În mai puțin de 3 ani, comunitatea evreiască nu mai exista în Varșovia.

Zidurile ghetoului2

Noi am prins în Varșovia 19 aprilie, ziua în care se comemorează curajul celor care au luat parte la revoltă. Oamenii purtau în piept o narcisă din hârtie în amintirea victimelor și supraviețuitorilor Holocaustului. Vederea acestor mici flori m-a impresionat și așa am aflat mai în detaliu despre acele evenimente și despre importanța pe care polonezii o acordă istoriei.

Câteodată istoria poate fi prea dură pentru copii, dar putem vorbi despre aceste lucruri, ținând cont de vârsta lor.


Malul râului Vistula

Spre deosebire de malurile Dâmboviței, malul Vistulei dinspre centrul orașului este amenajat foarte frumos. 

Vistula1

Am văzut oameni alergând de-a lungul râului, am văzut oameni plimbându-și cățeii sau citind pe bănci. Am descoperit chiar o plajă cu nisip unde vara poți sta la soare pe un șezlong, sub o umbrelă. O plimbare seara sau o cafea la una dintre cafenelele de pe mal poate fi o idee bună de relaxare.

Vistula2

Flyspot – indoor skydiving

O experiență interesantă pentru noi a fost să mergem la un centru unde am putut „zbura” în tunelul de vânt. Am scris mai multe despre această aventură AICI.


Bonus
  • Transport

Inițial am fost tentată să cumpăr Warsaw Pass, care îți oferă acces gratuit la mai multe atracții din Varșovia și discount-uri și oferte de la alți parteneri ai site-ului. Sunt mai multe variante ale cardului: pentru 24h, 48h sau 72h, în funcție de nevoile doritorilor. Noi am ales totuși să vizităm în ritmul nostru, fără să alergăm să bifăm cât mai multe obiective, ci să descoperim orașul la pas.

Metrou Varsovia

Recunosc că metroul este mijlocul meu preferat de transport, așa că mi-a plăcut metroul din Varșovia. Este una dintre cele mai noi rețele de metrou, a fost inaugurat în 1995 și are doar două linii.

La suprafață vei vedea tramvaie și autobuze noi, care circulă foarte bine, iar biletele le poți achiziționa de la aparatele din stații sau poți plăti direct cu cardul în mjlocul de transport.


Ce să mănânci în Varșovia

Dacă vrei să încerci mâncare locală te vei simți ca în bucătăria unei bunici poloneze la restaurantele Zapiecek.

zapiecek

Sunt răspândite prin oraș și vei avea parte de feluri de mâncare tradiționale: pierogi (găluște poloneze) cu mai multe tipuri de umplutură, rosół (supă), zurek - ciorba cu carnat sau bigos(tocană). Surpriza mea a fost să văd cât de apreciat este aici compotul. În găsești în mai multe variante și îl poți bea cald sau rece.

Pe stradă ai ocazia să te întorci în timp gustând din înghețata “la dozator”. Este delicioasă și a devenit un adevărat “must” în Varșovia. La fel și Zapiekanka, un sandvici făcut din baghetă, cu varza, ciuperci, șuncă sau diverse combinații.

Dacă preferi mâncarea mai variată poți merge la Food Town la fosta fabrică Noblina. Aceasta este încă o dovadă a faptului că polonezii își iubesc tradițiile și încearcă să le integreze în actualitate. O fostă fabrică de produse placate a fost trasformată într-un loc de întâlnire pentru gurmanzi.

În acest adevărat oraș gastronomic ai de ales între 23 de concepte gastronomice inspirate de tendințe din întreaga lume. Se întinde pe o suprafață de 3.200 mp și este un loc unic. Vechi mașinării, vagonete și alte obiecte din fabrică au devenit piese de mobilier sau de decor în  noul concept.

Food town
Food town1

Printre cele câteva magazinele din complex se află… un tobogan pe două etaje. L-am încercat și am reușit să plecăm de acolo după foarte multe alunecări.

Multe lucruri au rămas de explorat în Varșovia, dar, cel mai probabil, vom reveni cu altă ocazie pentru a le descoperi.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>