Scopul acestui exercițiu este să te ajute să conștientizezi că sunt momente în care nu te simți bine, dar că nu trebuie să îți fie frică de ele. Conștientizându-le vei ști cum să procedezi în situații viitoare.
Toate aceste emoții apar încă de când suntem mici. Copilul tău resimte anxietatea și are nevoie de tine și de exemplul tău ca să știe cum să îi facă față acesteia.
Scrie 3 situații în care crezi că cel mic poate simți anxietate. Exemple:
- pleci fără el pentru prima dată
- începe grădinița sau școală
- urmează un concurs important.
Discută cu el despre cum se simte și lasă-l să-și exprime emoțiile.
Dacă nu vorbește despre ceea ce simte, poți să folosești jocuri ca să explorezi aceste emoții. Poți să intri în jocul copilului și să începi să vorbești în locul unei jucării.
“- O, nu vreau să mergi la grădiniță. Eu cu cine mă mai joc?!”
Și observi ce face. S-ar putea să nu reacționeze la început. Improvizează în continuare până când are o reacție. Poți să-i răspunzi tu jucăriei:
“-Sunt sigură că și lui îi va fi dor de tine cât va fi la grădiniță. Dar când vine acasă, vă veți juca din nou împreună. Nu te abandonează. Dar are nevoie să se joace cu alți copii.”
În felul acesta îi poți modela comportamentul - va putea să recunoască emoțiile, să le accepte, să știe că trec și că este bine să vorbească despre ele.