Pentru a face față stărilor de jenă pe care copiii le resimt în anumite situații, este mai bine să ne antrenăm de acasă.
Puteți să mai faceți un exercițiu. Chiar îi puteți spune că vă antrenați pentru primul moment cand se va simți jenat. Întâi identificați care ar putea fi acele momente care ar putea apărea.
- Când întâlnim o persoana nouă și ne simțim jenate să interactionam lejer de la început, putem face un gest special cum ar fi să dăm din nas ca un iepuraș. Asta ne va schimbă starea imediat și vom putem spune mai ușor ceva persoanei respective.
- Când cineva ne face un compliment la care nu ne așteptam, probabil cuvântul "Mulțumesc!" nu vine chiar rapid. Dar putem învârti degetul în aer ca o baghetă care face o magie și instant ne binedispunem. Așa vom putea mulțumi pentru compliment. Iar dacă cel mic este băiat și nu are nevoie de o baghetă magică, o puteți înlocui cu ceva care îi face plăcere, o pedală de bicicletă, de exemplu.
Dar cum reacționăm când facem o gafă și ne dăm seama imediat?!
Sunt situații când este mai ușor să transformăm în glumă. "Ups! gura mea vorbește uneori fără să ceară aprobare". Iar dacă gluma ar putea înrăutăți situația, putem spune simplu "Am vrut să fie o glumă, dar a ieșit mega neinspirat. Scuze!"
Nu uitați să-i spuneți că poate nu va ieși din prima încercare așa cum dorește, dar putem discuta și exersa acasă, astfel încât să fie mai bine data viitoare.
Iar dacă vorbim de un copil mic, sub 6 ani, putem să facem teatru de păpuși cu șosetele lui simulând astfel de situații. Va învăța prin expunere.