Dezgustul este una dintre cele 7 emoții primare, dar care primește, în general, mai puțină atenție decât celelalte. Este un răspuns de respingere a ceva ce nu ne place. Și dezgustul este o emoție pe care cu greu o putem ascunde. Se vede imediat pe fața noastră.

Dezgustul a jucat un rol important în supraviețuirea noastră ca specie. Aşa cum frica te face să eviţi o haită de câini, ferindu-te de muşcături, dezgustul te face să eviţi contactul cu lucruri care ar putea să te îmbolnăvească. Evitarea factorilor care provoacă dezgust este esențială în prevenirea răspândirii unora dintre cele mai grave boli infecțioase.

Acest comportament ne ajută să ne ținem departe de sursele care ne-ar putea dăuna, cum ar fi oamenii bolnavi, apa murdară, voma sau fecalele.

Toate au darul de a ne întoarce stomacul pe dos, în modul cel mai visceral cu putinţă.

Starea de greaţă din timpul sarcinii, asociată cu o stare de dezgust profund faţă de anumite mirosuri şi mâncăruri, se explică prin precauţia ancestrală de a proteja organismul de mâncăruri stricate sau mirosuri otrăvitoare, care ar periclita fătul şi mama.