„Domnul Colț” este a treia carte a lui Benas Berantas.
În română au apărut alte două cărți: “Spaima de Baubau” și “Tortul de alune”. Cărțile acestea au personaje o veveriță și un corb care trec prin tot felul de întâmplări și descoperă tot felul de lucruri.
Dar Domnul Colț se încadrează într-un alt registru. Este diferită de cele două prin subiect, prin personaje, prin ilustrații.
Ilustrațiile sunt foarte importante când vorbim despre cărțile pentru copii. Cei mici nu știu să citească și sunt ascultători atenți. Iar prin ilustrații înțeleg povestea mai bine.
Cu ajutorul desenelor copiii reușesc să înțeleagă și să identifice lucruri, acțiuni sau ființe pe care nu le întâlnesc în fiecare zi.
Într-o carte pentru cei mici uneori numărul de ilustrații poate fi mai mare decât frazele. Și este extrem de important să le placă desenele copiilor. Ilustrațiile deschid o poartă către lumea cuvintelor și le dezvoltă creativitatea și le stimulează imaginația.
În carte îl descoperim pe Benjamin, un băiețel care nu înțelege de ce el și părinții săi trebuie să se mute din apartamentul mic, dar confortabil pe care îl numesc acasă. În febra pregătirilor mutării, Benjamin rămâne singur și începe să deseneze. Este o ocazie bună să vorbim despre faptul că uneori este nevoie ca părinții să facă alte lucruri, iar cel mic poate să stea singur.
Benjamin desenează pe perete o față zâmbitoare. Și miraculos, desenul clipește, ba mai mult începe să vorbească cu Benjamin și așa apare Domnul Colț. Desenul pe de perete deschide o poartă spre imaginație și creativitate.
Găsești idei de joacă prin care copilul poate să învețe despre tristețe, nostalgie, dar și bucurie, amuzament și alte emoții în eBook-ul “Emoțiile, cum să le recunoști și cum să îl ajuți pe copilul tău să le învețe” AICI.
Domnul Colț îi dezvăluie lui Benjamin o poveste din trecut, prin desenele de pe tapet.
Descoperim că și tatăl lui Benjamin desena pe pereți și că personajele sale erau jucăușe și pline de imaginație: un peștișor, o pisică, un hamster și un papagal. Când nu i-au mai ajuns pereții, Ben, tatăl lui Benjamin a început să deseneze pe scara blocului și așa a cunoscut-o pe Jasmine, mama lui Benjamin.
În “Domnul Colț” vorbim despre rădăcinile familiei. Este o carte pe care o putem citi în așa fel încât copilul să fie pregătit să facă față unei eventuale schimbări de casă.
Dar nu numai în această situație. Pentru că personajele au în comun pasiunea pentru desen și culoare. Și știm cât le place celor mici să deseneze pe pereți, spre disperarea părinților.
Cartea se termină cu promisiunea celor trei că vor lua cu ei amintirile din vechea casă, iar primul lucru pe care îl vor face în noua casă va fi să îl deseneze pe Domnul Colț.
Ca o ancoră, stabilitate, în ciuda schimbării, pentru că celor mici copiilor le place stabilitatea.
Cartea a apărut la Editura Curtea Veche și are 48 de pagini. Vârsta recomandată: 2-8 ani.
Poți cumpăra cartea de aici.