“Barbazuc este un magician uituc din zilele noastre.” Așa începe cartea “Barbazuc, magicianul cuvintelor”, apărută la Editura Copilul Verde.

Dar cine este Barbazuc?

Este fiul doamnei Barbaletta și al domnului Zuccoli, care, după o serie de aventuri destul de bizare, ajunge să primească în dar un castel medieval cocoțat pe un deal. Și odată cu el află un secret de la bunica Zucchina: are puteri magice neexplorate.

În castelul primit cadou locuiesc și motanul Bagheru, un motan negru care cântă la lună, liliacul Saturn, un liliac-poștaș destul de drăgălaș, și păienjenița Rodika, care se pricepe să țeasă, inclusiv litere.

Și dacă te gândești că acești prieteni sunt puțin cam ciudați, află că dintr-o mică sămânță apare o plantă și mai ciudată. O plantă care se hrănește cu... cuvinte.

Verbivora, pentru că așa primește numele planta, mănâncă acele cuvinte pe care vântul le aduce de prin sătucul alăturat, de prin piețe și de prin școli.

“Multiplicarium-exorbitantus-germinarium” este formula rostită de Barbazuc și toată lumea din sat primește “câte o plantă crescută peste noapte, și încă una babană. Nici măcar nu arăta a buruiană!”

Oamenii uimiți încep să observe planta, iar încet-încet viețile lor se schimbă.

De ce nu înflorește și ce este de făcut pentru ca planta să aibă flori sunt mistere pe care le veți descoperi în paginile cărții.

Barbazuc  găsește până la urmă rezolvarea situației. Nu o să vă spun ce soluție are, o să vă dezvălui doar că are legătură cu... cărțile.

Autoarea Luminița Alexandru are un mod jucăuș de a puncta situații reale, întâlnite în viața de zi cu zi: comportament brutal, bullying sau limbaj violent. “Lucrurile acestea se întâmplau peste tot, chiar și pe stradă și la școală, fără ca oamenii să accepte să le vadă, de parcă inima lor ar fi fost goală.”

Povestea are rime simpatice și cuvinte alese pentru ca cei mici să își îmbogățească vocabularul, în joacă.

Ilustrațiile Andei Ansheen sunt atât de haioase, încât cei mici se vor amuza descoperind toate personajele: guvernatorul Răutate Supremă III, Moș Covată de la piață, țânțarul Vicky Țânțăreanovici, bufnița Buha Buhăescu sau pungașul Blană Ochioasă.

Kitul pentru dezvoltare personală Barbazuc conține și “Cărțulia cuvintelor magice”.

Chiar asta descoperi dând paginile cărțulii, că fiecare cuvânt poate fi magic. 

Găsești un dicționar de termeni explicați, în așa fel încât cei mici să nu rămână cu necunoscute, ba chiar să își sporească vocabularul, jocuri nostime cu litere și cuvinte, jocuri de logică, atenție și comunicare și trimiteri la alte cărți și legende.

Pe lângă cărți, pachetul conține și un material audio de 75 de minute.

Expresii și proverbe cunoscute sunt explicate, prin cântec. Pentru formule ca “ai călcat pe bec”, “a face capul calendar”, “a umbla cu cioara vopsită” și multe multe altele, au fost folosite jocuri de rol, efecte speciale şi muzica originală a naratorului şi cantautorului Cristian Ionescu.

Barbazuc este magicianul care îi învață pe copii cum “Cuvintele au superputeri. Dacă știi să le folosești.” Iar cuvintele frumoase și empatia chiar fac minuni!

Ajută-l pe copilul tău să descoperă puterea cuvintelor și a empatiei cu ajutorul Magicianului Barbazuc, în acest material didactic excelent. Noi ne-am amuzat foarte tare și a fost mai ușor să îi explic fetiței mele niște expresii populare mai greu de înțeles de către copii. 


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>