Etapele gândirii sunt procesele prin care mintea umană trece atunci când analizează, rezolvă probleme sau formează opinii.
În etapa de INPUT culegem datele și identificăm problema care necesită răspuns. Fără un input adecvat, gândirea nu poate începe.
În etapa de ELABORARE analizăm și interpretăm informațiile primite. În această fază facem conexiuni, formulăm idei și explorăm soluții.
Ultima etapa este cea de OUTPUT în care exprimăm rezultatul și facem o verificare pentru a evalua corectitudinea și eficiența soluției.
Fiecare dintre aceste 3 faze este esențială. Un input corect și complet este inutil dacă nu este procesat eficient, iar output-ul nu va fi valoros dacă nu se bazează pe o elaborare riguroasă. Aceste etape permit dezvoltarea gândirii complexe și, implicit, soluționarea problemelor într-un mod logic și creativ.
Evaluarea Dinamică a Potențialului de Învățare este o evaluare care ne ajută să înțelegem care este nivelul elevului în cele trei etape ale gândirii. Astfel putem lucra țintit cu elevul pentru a dezvolta acea etapă ce are nevoie de sprijin.
Evaluarea poate fi realizată online de către specialiștii Centrului Educațional Parentropolis.