Pentru mulți dintre adolescenți și preadolescenți internetul este, de fapt, reprezentat de rețelele de socializare. Și cei care încă nu au conturi de social media, dar joacă diverse jocuri online, vor intra în social media, din dorinta de a interacționa cu prietenii, de a nu se simți excluși.
De aceea am pregătit câteva tips-uri despre cum îi putem proteja pe copii, atunci când sunt pe conturile lor de social media.
Bineînțeles, nu este ușor, ținând cont de faptul că rețelele social media se schimbă în fiecare zi cu noi aplicatii, noi reguli de privacy (și scăpări în privacy, din păcate) și noi tehnologii care le permit copiilor să aibă experiențe minunate sau... mai puțin minunate.
De cele mai multe ori nu poți ține pasul cu toate aceste modificări. Însă noi îți putem oferiun set de reguli de bază și îți arătăm câteva exemple de bune practici pe care le poți implementa acasă, indiferent de noiletehnologii care apar.
1. Social media nu este întotdeauna ceea ce credeți că este
Părinții au tendința de a se gândi la social media ca fiind Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat. Dar pentru copii, aplicațiile și rețelele cu canale sociale care le permit să se conecteze cu alții includ rețele precum Tumbler și Reddit, platforma audio Soundcloud, aplicația TikTok, aplicațiile de mesagerie, precum WhatsApp, Telegram Snapchat, comunitățile de YouTube și chiar jocuri precum Fortnite, Minecraft, Roblox, plus platformele de jocuri online de la XBox, Nintendo Wii și Playstation.
De fapt, unul dintre motivele pentru care copiilor le plac unele dintre aceste jocuri este funcționalitatea de chat.
Este important să recunoaștem că orice platformă cu un mecanism de comunicare cu alte persoane – cunoscute sau necunoscute - este locul unde copiii socializează online.
2. Fii conștient de rețelele de socializare pe care le folosește copilul tău și cum face asta
Nu pot scoate în evidență îndeajuns de mult cât de important este să cunoști fiecare aplicație de pe dispozitivul copilului tău. Așa că îți recomand să configurezi Family Sharing dacă folosiți iOS. Aceasta îți permite să acorzi permisiuni pentru fiecare aplicație descărcată, chiar dacă este una pe care o deții deja.
Dacă nu ești familiarizat cu o anume aplicație, este bine să faci o mică cercetare înainte de a o aproba! Poți verifica pe site-ul nostru în secțiunea Noutăți din tehnologie sau poți consulta recenziile aplicațiilor pe Common Sense Media ori să citești presa de tehnologie sau blogurile de tehnologie de încredere.
O altă opțiune este să te uiți la recenziile cu o singură stea de pe Google Play și App Store sau să te consulți cu prietenii tăi. Părinții sunt o sursă excelentă de informații, după cum probabil știi deja.
Nu toate "rețelele rele" sunt chiar rele.
De asemenea, este important de știut că, orice aplicație poate fi folosită într-un mod bun, constructiv... sau într-un mod nociv. Așadar, nu întotdeauna aplicația în sine poate fi o problemă, ci modul în care unii copii aleg să o folosească.
Instagram, de exemplu, îi poate ajuta pe copii să se conecteze cu prietenii, să împărtășească artă și fotografii și chiar să întâlnească copii din întreaga lume, care au o pasiune comună. Pe de altă parte, copiii pot folosi Instagram pentru a-și intimida colegii de școală sau pentru a discuta cu străini la întâmplare. Sau există riscul să devină foarte interesați de numărul de like-uri și comentarii, iar lucrul acesta, evident, nu este sănătos.
Cu alte cuvinte, nu te grăbi să consideri o rețea de socializare "sigură" sau "nesigură". Contează cel mai mult ceea ce face copilul tău cu ea.
3. Blochează setările de confidențialitate
Nu aproba pur și simplu un cont de rețea socială! Pe măsură ce îți ajuți copilul să își configureze contul:
- dezactivează serviciile de localizare/partajare a locației.
- asigură-te că setările de confidențialitate de pe telefon sunt setate așa cum îți dorești.
- verifică de două ori dacă acorzi acces la agenda de adrese, la aparatul foto sau la alte aplicații.
- bifează căsuța NU pentru partajarea datelor, dacă există această opțiune.
- conectează-te folosind un e-mail comun (la care să ai acces), rezervat în acest scop și nu te conecta folosind Facebook, Google sau alte rețele dacă poți evita acest lucru.
- oferă cât mai puține date personale cu putință.
Și, în cele din urmă, nu bifa pur și simplu căsuța OK pentru a crea un cont, fără a citi mai întâi politica de confidențialitate!
Notă: De asemenea, poți lua în considerare blocarea aplicațiilor sau a site-urilor web la care nu dorești ca un copil să aibă acces, cum ar fi YouTube în cazul copiilor mici. Este, de asemenea, un motiv bun pentru a folosi acele restricții de vârstă pentru accesul la browserul web. Pentru că rețelele de socializare includ adesea linkuri către alte site-uri și alte rețele de socializare și este ușor pentru copii să dea click pe un link aparent inofensiv și să fie expuși la ceva ce... ai prefera să nu vadă.
4. Configurați împreună contul
Pentru a face un pas mai departe, poți să începi efectiv să folosești o aplicație împreună cu copilul tău. Împreună!
O mama care a venit la consiliere mi-a povestit că a petrecut două zile consecutive pe Instagram când fiica ei și-a creat pentru prima dată un cont privat. O prietenă apropiată a petrecut câteva zile pentru ca fiica ei să intre pe TikTok. Acest lucru nu numai că te va ajuta să înțelegi mai bine decât citirea oricărui articol despre cum funcționează acea rețea socială anume, dar vă va oferi șansa de a lucra împreună, de a menține deschise liniile de comunicare. Este și o modalitate de a-i arăta copilului tău că ești cu adevărat interesat de siguranța și bunăstarea lui.
Aplicațiile se schimbă rapid, în ceea ce privește funcționalitatea, publicitatea, politicile de confidențialitate și restricțiile de vârstă. O aplicație socială pentru copii poate, de asemenea, să fie la început relativ inofensivă, apoi să fie descoperită de troli și să fie invadată de persoane dubioase. Așadar, este o idee bună să verifici în continuare copiii și dispozitivele lor, pentru a-i ajuta să se mențină în siguranță.
5. Stabiliți reguli împreună... și consecințe ale încălcării acestora
Acest lucru ar trebui să fie de la sine înțeles, dar este un aspect care merită reamintit: Stabiliți reguli!
Consultă-ți copilul, pentru a stimula câteva idei despre ce poate fi inclus acolo, inclusiv reguli despre comportamentul adecvat și eticheta online, orele de utilizare sau restricțiile privind timpul petrecut în fața ecranului (fără dispozitive în pat noaptea) și angajamentul de a spune unui părinte sau unui adult dacă văd ceva în neregulă.
Îi poți spune copilului că device-ul folosit aparține părinților și că acesta este întotdeauna împrumutat ca un privilegiu. În acest fel, vei putea verifica telefonul, tableta sau laptopul, oricând dorești, ceea ce înseamnă că nu este o încălcare a intimității.
6. Urmărește conturile copilului tău
Știm că există o mulțime de dezbateri pe această temă și trebuie să faci cele mai bune alegeri pe baza a ceea ce crezi că este cel mai bine pentru copilul tău.
Faptul că îi acorzi prietenia/follow copilului tău trimite, de asemenea, un mesaj puternic propriilor prieteni și contacte: orice lucru postat sau împărtășit poate fi văzut de un părinte, ceea ce poate preveni unele probleme înainte de a începe.
Îmi povestea o prietenă că o altă mămică i-a spus cum a aflat ea că băiatul ei are un video îngrozitor ca poză de profil. Era vorba despre un video explicit în care o persoană se autovătăma. Copilului i s-a părut cool, așa ca a setat acel video ca imagine de profil pe WhatsApp. Dar, pentru a se asigura că părinții lui nu văd, i-a șters din agenda telefonului. Astfel, un număr de telefon care nu este în agenda telefonului nu arată poza de profil a acelei persoane. În acest fel, părinții lui vedeau că băiatul nu are setată nicio poză. Părinții au aflat de la o prietenă care văzuse pe telefonul fiicei ei.
De asemenea, așa cum poate știi deja, mai există și Finsta. Este acel cont fake de Instagram care este, așa cum ai ghicit... secret. Deci chiar dacă tu urmărești contul de Instagram al copilului, acesta își poate seta un cont secret.
Citește AICI despre Finsta.
7. Ia în considerare trecerea la versiunile cu plată ale unor aplicații
Unele aplicații de socializare oferă versiuni gratuite care includ publicitate sau taxează pentru o experiență fără reclame. Dacă ești preocupat de marketingul pentru copii și de problemele legate de colectarea, partajarea și urmărirea datelor, poate că merită să plătești o sumă de bani pentru o aplicație socială pe care copilul tău o iubește. Pentru liniștea ta sufletească.
8. Învață-ți copilul cum să fie în general un bun cetățean digital
Educația este cheia. Învață-ți copilul cum să fie un bun prieten online, informează-l cu privire la riscurile care există în mediul online, explică-i despre bullying online. În felul acesta va ști singur cum să reacționeze în cazul în care întâmpină dificultăți.
Atunci când merge la școală sau acasă la un prieten, nu ești acolo pentru a-i spune să mănânce morcovul în loc de batonul de ciocolată, nu-i așa? Același lucru este valabil și pentru alegerile lor în materie de rețele de socializare.
Este vorba despre imaginea de ansamblu. Vrem să creștem copiii în așa fel încât să facă cele mai bune alegeri. Mai ales atunci când întâlnesc un comportament riscant, nepotrivit sau pur și simplu îi face să se simtă inconfortabil. Pentru că, în realitate, probleme de siguranță online vor apărea tot timpul și niciun părinte nu poate fi sigur niciodată 100% în fața lor. (Nici măcar noi, care citim despre asta toată ziua!).
Foto: https://www.freepik.com/
Resurse: Common Sense Media, School of social networks, Cool mom tech.