siguranta-auto-copii.ro

186.300 de copii mor în fiecare an în întreaga lume. Unul la fiecare 8 minute.

În România în anul 2020, 424 de copii au fost grav răniți, iar 95 dintre ei au murit.

Fundația Siguranță Auto Copii® este o organizație non-profit care și-a propus să schimbe atitudinea părinților și educatorilor din România în ceea ce privește felul în care transportă copii în autovehicul. Statisticile negre plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de accidente cu victime din rândul pasagerilor copii.

Proiectul a fost inițiat și este de dr. Alice Dona-Mitu, expert în Siguranța Copii, fost ofițer medical în cadrul United States Peace Corps și a doamnei Roxana Sotreanu, psiholog clinician specializat în psihologia copilului.

Zilele trecute am fost la aniversarea de 3 ani a fundației. 

Am aflat cum la o acțiune organizată împreună cu Poliția Română a fost oprită în trafic o familie cu doi copii. În spate se afla o jucărie imensă care ocupa tot locul de pe banchetă, tatăl stătea înghesuit în portbagaj, iar cei doi copii erau îngrămădiți pe scaunul din față, fără centură. Mama întrebată cum de cei doi copii nu stau în scaune auto pentru copii, răspunsul a fost sec “îmi asum”.

Acțiunea avea ca scop conștientizarea riscurilor nefolosirii scaunului și a gravității impactului în cazul unui accident. Aceeași mamă pusă să aleagă între a testa simulatorul de impact și a experimenta impactul chiar pe pielea ei și a plăti o amendă, a ales a doua variantă, spre stupoarea polițiștilor.

Dar banii nu rezolvă totul întotdeauna. Așa cum nici o jucărie enormă nu mai are valoare dacă nu mai are cine să se joace cu ea.
Am scris pentru republica.ro cum  imaginile văzute în timpul în care am lucrat la PRO TV m-am făcut să fiu foarte atentă la aceste aspecte.
Ce prevede legislația privind scaunele auto?

“Legislatia Rutieră în vigoare prevede utilizarea scaunului auto pentru copii (denumit în lege dispozitiv de retenție sau de fixare) până la o înălțime de 135 cm. Amenzile, din păcate, nu sunt suficient de motivate, suma fiind între 580 și 725 lei și 3 puncte de penalizare. Scaunul auto nu trebuie însă luat de frica amenzii, pentru că nimeni și nimic nu poate suplini "amenda" unei vieți de copil pierdute sau a unei vieți chinuite de traumele unei accidentări grave ca urmare a unui accident rutier. În acest context cred că scuza "copilul nu stă în scaun" este doar o scuză a comoditatii părintelui care nu acorda suficient timp convingerii celui mic.” spune Alice Dona-Mitu.

De cele mai multe ori, chiar și când intențiile noastre sunt bune putem greși.  Asta pentru că majoritatea părinților care montează singuri scaunul auto, nu o fac corect.

siguranta-auto-copii.ro

Așa că alege întotdeauna cel mai potrivit scaun auto pentru copil. Este important să nu treci la următorul scaun înainte să fie necesar, deoarece acest lucru ar putea duce la vătămări grave sau chiar deces.

siguranta-auto-copii.ro

Și nu, dacă îi ținem în brațe, nu îi protejăm de fapt. Alice Dona-Mitu ne propune un experiment.

“Vizualizati un bebeluș transportat în brațe, într-o mașină care rulează cu doar 50 km/h de către o mămică cu greutate de 45 kg. În cazul unei frânări bruște, trupul celui mic riscă să fie strivit între corpul mamei și scaunul din față sau bord cu o greutate de aproape 1.5 tone, iar leziunile sunt similare cu cele ale unei căderi în gol de la etajul 3”.

Copilul este protejat cel mai bine în scaune auto cu standarde europene ECE R44/4 sau i-SIZE (R129).

Dacă știi mămici care se pregătesc nască, spune-le despre programul “Siguranță auto a copilului tău începe din maternitate!”

30 de „scoici” auto  sunt puse de Fundația Siguranță Auto Copii la dispoziția celor interesați, gratuit, timp de 3 zile, pentru ca părinții să-și poată scoate copii din maternitate în condiții de deplină siguranță. Această acțiune vine în întâmpinarea acelor părinți care nu au avut timpul necesar pentru achiziționarea unui scaun auto sau nu au știu până la acest moment ce model au nevoie. Găsești detalii aici.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj.