Știi momentul acela când copilul îți cere ultima bucată de ciocolată, la care visai de ore bune? Deși îți doreai foarte mult acea bucățică i-o dai cu toată dragostea. Este doar unul dintre multele lucruri la care renunțăm  în viețile noastre de mame.

Ce se mai schimbă?

Corpul

Schimbările le vezi de câte ori te uiți în oglindă. Sarcina și alăptarea pot lăsa urme permanente pe corpul tău. Kilogramele în plus, pielea lăsată, vergeturile sau părul mai subțire pot fi dovezile că trupul tău a adus în lume o nouă viață. Poate îți dorești să ascunzi aceste urme, dar poți alege să le vezi ca amintiri ale frumuseții maternității și ale dragostei pe care o ai pentru copilul tău.

Și nu doar sarcina și alăptarea lasă urme.

De câte ori ai stat cu orele într-o anumită poziție când cel mic era bebeluș și nu putea să doarmă decât pe tine?

De câte ori ți-au amorțit brațele cărând copilul deja greu, doar ca să adoarmă sau când piciorușele îi obosiseră de la mers?

De câte ori ai simțit cu „te taie” spatele când cel mic învăța să meargă și îi susțineai încercările?

Dar tot corpul acesta, parca a devenit mai feminim si mai prezent. Este și corpul prin care simți până la cea mai mică celulă fiecare privire curioasă, fiecare îmbrățișare și atingerea delicată a unei mânuțe mici în mâna ta de mamă.

Somnul

Lipsa somnului este un alt lucru care vine la pachet cu părințeala. Mamele adună multe nopți nedormite, indiferent de câți ani au copiii lor.

Câte nopți te-ai trezit de câteva ori pentru a-l schimba și hrăni?

Câte ai petrecut veghindu-l să nu aibă febră?

Și nu numai proaspetele mame sunt lipsite de somn. Vine momentul trecerii de la pampers la chiloței și trezitul ca să schimbi copilul și eventual patul din cauza accidentelor.

Apoi apar fricile și visele urâte care îl aduc pe cel mic în camera ta, împreună cu cei 5 căței cu care doarme de obicei.

Și când crezi că ai scăpat și poți să dormi noaptea întreagă, copilul tău este preadolescent și apar alte motive de nesomn.

Chiar dacă somnul tău este chinuit, atunci când omul mic vine în pat lângă tine și te caută cu mânuțele să te ia în brațe și își atinge fața lui mică de fața ta, îți transmite prin toți porii câtă nevoie are de tine și cât de mult te iubește.

Ți s-a întâmplat și ție dimineața să te trezești înghesuită într-un pat în care sunteți cu toții claie peste grămadă, poate cu un picior mic peste cap și un altul în burtă, și totuși să gândești că într-un pat atât de mic încape atâta dragoste?

Mâncarea preferată

Când apare un copil în familie, se schimbă și felul în care mănânci. Pentru a da un exemplu bun pentru copil începi să mănânci mai multe legume și mai puține prăjituri. Chiar dacă înainte nu țineai cont de aceste lucruri.

Și brusc cafeaua devine un lux pentru tine. O cafea caldă poate fi o raritate pentru o mamă cu copil mic.

Dar acum ai cea mai frumoasă priveliște pentru cafeaua ta, nu?

Timpul tău

Timpul unei mame nu este probabil niciodată al ei.

De câte ori ai visat la o seară liniștită și ai auzit “mamiii” la câteva minute după ce ai pus copilul în pat?

De câte ori ți-ai planificat activități sau chiar vacanțe și ai renunțat în ultimul moment pentru că a apărut febra sau bubițe?

Renunți la timpul tău în mod constant, dar în același timp ar fi bine să găsești resurse pentru a face și lucruri doar pentru tine. În acest fel ești mai bine cu tine și poți fi o mamă mai calmă pentru copilul tău.

Simți și tu că, deși timpul nu mai este al tău, a căpătat acum mult mai mult sens?

Viitorul 

Un copil îți poate schimba și viața socială și profesională.

Când ai un bebeluș în casă ieșirile cu prietenii necesită mai multă logistică. De câte ori ai refuzat o întâlnire cu amicii pentru că cel mic era bolnav?

Mai apoi totul se învârte mai mult între cursurile și antrenamentele copilului decât în jurul timpului pentru tine.

Chiar și serviciul poate să ți se pară că nu te mai reprezintă acum când ai devenit mamă, nu?

Și te gândești la reconversie profesională. Și așa totul se schimbă!

Prin educația oferită copilului tău, influențezi viitorul tău, al copilului tău și indirect viitorul  lumii în general.

Și tot când devenii mamă ajungi să înțelegem mai clar unele dintre deciziile pe care le-au luat părinții tăi și pe care poate altfel nu le-ai fi înțeles la fel de bine.

Când ne zâmbesc copiii noștri, totul capătă sens!

Foto: https://www.freepik.com/  

Ascultă Meditația Iubirii împreună cu copilul. Vă veți simți amândoi ca într-un cocon de iubire!


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj.