capcane online

Cu siguranță există beneficii pentru ca cei mici să folosească un smartphone. Poți să-ți contactezi copilul oricând, cel puțin teoretic, iar el poate să te contacteze la rândul lui.
Copiii pot folosi tehnologia pentru a învăța, cu ajutorul diverselor aplicații instalate pe telefon sau tabletă. Internetul le poate deschide copiilor uși la care generațiile anterioare nici măcar nu au visat.

Dar aceste avantaje vin la pachet cu pericolele de care se pot lovi în online: amenințările persoanelor rău intenționate, cyberbulling-ul, expunerea la conținut licențios sau violent.

Copiii nu știu să recunoască o tentativă de înșelătorie sau pot descărca din greșeală programe malware.

Studiile Bitdefender arată că opt din zece adolescenți au fost hărțuiți pe internet cel puțin o dată în ultimul an, jumătate dintre ei au în lista de prieteni persoane necunoscute, iar unuia din douăzeci i s-au solicitat fotografii cu conținut sexual. Mai mult, două treimi nu au povestit nimănui despre incidente, 84% au asistat la agresiuni asupra altor colegi și doar 36% au reacționat în vreun fel când au văzut alte persoane luate la țintă, în mare parte din cauza fricii de a nu deveni o țintă la rândul lor.


Cum te asiguri că beneficiile internetului depășesc pericolele?

Instalezi aplicații de control parental pe dispozitivele la care are acces copilul.
Aceste aplicații permit setarea unor limite cu privire la ceea ce au voie copiii să facă pe telefoanele sau tabletele lor.
Multe dintre soluțiile de securitate informatică existente oferă utilizatorilor și un modul de control parental care include, printre altele, instrumente care redau timpul petrecut pe dispozitive, localizarea geografică a copilului și previn accesul la website-uri sau aplicații cu conținut nepotrivit vârstei sale.
Acest tip de nevoie este caracteristic în general copiilor aflați la vârste fragede. În perioada adolescenței, copilul tău, devenit tânăr, începe însă să interacționeze tot mai mult cu persoane noi, ceea ce extinde semnificativ plaja de riscuri la care se expune.

Am vorbit cu Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender despre controlul parental și soluțiile existente.


Ce aplicații recomandați pentru a filtra conținutul dăunător și inadecvat al rețelelor de socializare și al anumitor site-uri?

Rețelele de socializare reprezintă o provocare reală pentru copii, din cauza diversității de conținut partajat de utilizatori. Din acest motiv, aproape toate rețelele sociale limitează vârsta minimă a utilizatorilor la 13 ani, sub o lege americană numită COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act).
Chiar și așa, tinerii membri ai rețelelor sociale se pot confrunta cu situații-limită, precum cyberbullying-ul și tentative de racolare din partea prădătorilor sexuali. Din cauza acestor lucruri, Facebook, Instagram și Snapchat limitează accesul utilizatorilor sub 13 ani și, în cazuri speciale, permit crearea de conturi noi sub această vârstă cu acordul părintelui sau tutorelui.
Anumite soluții de control parental pot monitoriza activitatea utilizatorilor în aplicații și pot avertiza părintele, atunci când copilul încearcă să acceseze conținut partajat care ar putea fi nociv copilului. Același lucru este valabil și pentru conversațiile în chat-urile private ale respectivelor rețele sociale. Anumite soluții de control parental pot da indicii părintelui și atunci când copilul este amenințat în conversații, când există tentative de racolare sau încercări de a-l convinge pe acesta să divulge informații sensibile, precum datele cardului de credit sau adresa de acasă.
Soluțiile de control parental sunt în general dezvoltate împreună cu psihologi și specialiști în educație, care creează linii directoare pentru ce tip de conținut este adecvat pentru vârsta copilului, în așa fel încât părintele să poată automatiza aceste decizii de securitate fără intervenții suplimentare.

Câteva instrumente pentru a limita timpul petrecut de copii în fața ecranelor.

Cel mai bun instrument pentru limitarea accesului la ecran este atenția părintelui!

Din acest motiv, specialiștii recomandă să nu oferiți dispozitive copiilor sub 13 ani sau, în cazul în care acest lucru nu e posibil, să nu-i lăsați pe copii să ia respectivul dispozitiv în camera lor. Există, de asemenea, soluții de control parental care taie accesul la Internet sau aplicații, în funcție de un orar prestabilit sau atunci când dispozitivul copilului epuizează un număr de ore alocate navigării.

Aceste controale pot fi setate să permită accesul la anumite resurse (cum ar fi site-uri educaționale sau resurse pentru teme), dar să interzică accesul la jocuri, rețele sociale sau alte servicii non-educaționale.

Aceste instrumente pot fi module ale router-ului de acasă sau aplicații instalate pe dispozitiv sau o combinație între cele două, în așa fel încât restricțiile să continue să existe chiar și atunci când copilul folosește servicii 4G pentru conectarea la Internet.

Putem urmări conversațiile copiilor pe rețelele de socializare sau mail?

Există un număr extrem de redus de soluții de control parental, precum cele disponibile în Bitdefender BOX, care folosesc algoritmi avansați de inteligență artificială pentru a informa părintele atunci când conversațiile copiilor pe platforme de chat se pot transforma în riscuri psihologice sau fizice. Este important însă de subliniat că aceste soluții informează discret părintele de anumite probleme, păstrând însă intimitatea copilului și contribuind la dezvoltarea unei relații părinte-copil bazate pe încredere, nu pe control.

Vedem locația telefonului copilului?

Da, majoritatea soluțiilor de control parental și a sistemelor de operare mobile include funcționalități de monitorizare a locației copilului la nevoie. Soluțiile mai avansate folosesc o tehnică numită “geofencing” – garduri virtuale care împrejmuiesc locații definite. Astfel, părinții pot seta alerte atunci când dispozitivul copilului nu este într-un loc convenit într-o anumită perioadă a zilei (de exemplu, atunci când copilul părăsește perimetrul școlii în timpul orelor de curs), ceea ce poate duce la identificare facilă și în timp real a chiulului sau a situațiilor în care copilul părăsește fără consimțământ perimetrul școlii.

Alte soluții de control parental vin cu o opțiune de Safe Check-in, care permite copilului să anunțe părintele atunci când a ajuns la o locație convenită (la școală, acasă la un prieten). Acest lucru oferă un plus de siguranță, fără a forța copilul să sune sau să fie sunat pentru o confirmare verbală.

Cât de sigure sunt aceste aplicații?

Rețelele sociale sunt simple instrumente care se bucură însă de comunități extrem de mari. La fel ca orice instrumente, pot fi folosite în mod benefic pentru schimb de informații și socializare dincolo de interacțiunile fizice, dar în același timp, avem responsabilitatea de a supraveghea copiii și de a-i ghida pentru folosirea în siguranță (deopotrivă mentală și fizică) a acestora. De notat că soluțiile de securitate informatică performante de pe piață încorporează și module avansate de control parental.

Pornind de la această nevoie, Bitdefender a folosit tehnologii bazate pe inteligență artificială ca să dezvolte o soluție îmbunătățită de control parental, capabilă să detecteze orice încercare de hărțuire la care sunt supuși minorii în timp ce navighează pe internet, dar și tentative de tulburare a liniștii familiei, mizând pe naivitatea celor mici: Bitdefender Parental Control.

Acest modul de control parental permite atât detectarea prădătorilor online, cât și a hărțuirii pe internet. Identifică agresorii sexuali prin depistarea atacurilor transmise în scris, prin servicii de mesagerie online și a solicitărilor sau schimburilor de fotografii cu conținut nepotrivit. Mai mult, modulul îi semnalează părintelui atât conversații în care copilul este forțat să aibă un comportament nepotrivit, cât și cereri de întâlnire în afara locuinței sau de aflare a adresei de acasă, venite din partea unor străini. Orice încercare de a obține numere de carduri, adrese, date personale sau parole va declanșa, de asemenea, o alertă către părinte.

Componenta anti-hărțuire este capabilă să detecteze comportamentul sau limbajul ostil - inițiat de către copil sau îndreptat înspre el - menit să rănească emoțional o persoană, când agresiunea are loc în mod repetat și creează un dezechilibru de putere între cele două părți.

Modulul monitorizează constant mesajele și fotografiile trimise pe platforme precum WhatsApp, Facebook Messenger și Instagram, dar și pe alte aplicații populare.

Dacă folosești această soluție vei primi prin e-mail, zilnic, săptămânal sau lunar, un raport cu activitatea online a copilului tău, unde ți se semnalează activitățile cu un grad crescut de risc și potențial periculoase.

Modulul anti-hărțuire din soluția Bitdefender pentru control parental este disponibil deocamdată pentru toți utilizatorii Bitdefender BOX din țările vorbitoare de limbă engleză (Statele Unite ale Americii, Canada) și în soluțiile Bitdefender Internet Security și Bitdefender Total Security. Modulul va fi dezvoltat în viitor și pentru alte limbi, inclusiv limba română.

Instrumentul urmărește să consolideze relația părinte-copil și nu se vrea a fi o invadare a vieții personale a minorului. Astfel, nu vei avea acces la conținutul conversațiilor, iar alertele pe care le primești ar trebui să vă apropie și să vă facă să discutați despre subiectul respectiv.

Alte soluții de control parental, conform  https://securitynerd.com.

Net Nanny 

Aplicația este disponibilă atât pentru dispozitivele iOS și Android, cât și pentru computere și dispozitive Kindle. Este concepută pentru a filtra conținutul pentru adulți prin blocarea aplicațiilor și a site-urilor web cu conținut neadecvat. De asemenea, oferă funcții care permit părinților să stabilească limite de timp pentru utilizare și să urmărească locația dispozitivului.

Utilizează inteligența artificială pentru a verifica fiecare pagină înainte ca utilizatorul, copilul tău, să o acceseze și blochează pornografia, conținutul violent și cel legat de droguri. Poți alege, de asemenea, să blochezi anumite site-uri web și aplicații.

Qustodio 

Aplicația este disponibilă atât pentru dispozitivele Android și iOS, cât și pentru computere și Kindle și oferă majoritatea funcțiilor pe care le dorești într-o aplicație de control parental. De asemenea, oferă un buton de panică care le permite copiilor să solicite ajutor cu ușurință dacă au probleme. Această funcție a butonului de panică este disponibilă însă numai pentru telefoanele Android. Versiune gratuită a aplicației oferă doar capabilități de bază, cum ar fi filtrarea și posibilitatea de a seta anumite limite de timp. Pentru funcțiile mai avansate și pentru un număr mai mare de dispozitive trebuie să plătești.

Instalarea aplicației Qustodio este rapidă și ușoară. Îți creezi un cont gratuit, apoi instalezi aplicația pe dispozitivul copilului tău.

Kaspersky SafeKids

Kaspersky oferă o varietate de produse de securitate pentru a proteja computerele și dispozitivele mobile, inclusiv aplicația SafeKids. Există o versiune gratuită a aplicației, care oferă unele funcționalități de bază, inclusiv filtrarea, posibilitatea de a controla utilizarea aplicației și de a stabili limite de timp pentru utilizarea dispozitivului. Mai multe funcționalități, inclusiv un localizator GPS pentru copii, monitorizarea rețelelor sociale și alerte în timp real, necesită un abonament premium, pentru mai mulți copii și mai multe dispozitive.

Norton Family Premier 

Norton Family Premier oferă o serie de funcții care îi ajută pe părinți să păstreze telefoanele copiilor în siguranță. Nu oferă o versiune gratuită, iar funcționalitatea sa iOS este destul de limitată, deci poate fi o alegere mai bună dacă utilizezi dispozitive Android. Poți monitoriza mai mulți copii și câte dispozitive dorești.

FamilyTime 

Aplicația oferă o serie de servicii atât pentru dispozitivele Android, cât și pentru iOS. Lipsește însă o caracteristică cheie pe care majoritatea părinților o doresc - filtrarea web. De asemenea, este mai scump decât multe alte opțiuni. Un abonament anual acoperă doar trei dispozitive. Dacă ai doar un copil, ar putea fi o opțiune viabilă, dar devine scump pentru familiile mai mari.

Aplicația oferă însă tehnologie de geofencing și localizare, care trimite alerte când copiii sosesc sau părăsesc anumite locuri și îți permite să vezi unde se află aceștia la un moment dat.

Părinții își doresc să știe că ai lor copii sunt în siguranță, că nu ajung accidental pe site-uri cu conținut nepotrivit, că nu petrec prea mult timp pe dispozitive, că nu sunt hărțuiți sau se regăsesc în situații conflictuale când navighează pe internet și, totodată, că nu pun în pericol integritatea locuinței și a celorlalți membri ai familiei. Aceste aplicații pot fi o idee bună pentru a realiza aceste lucruri.

În shop găsești mai multe cursuri și webinarii prin care poți gestiona timpul și relația copilului tău cu tehnologia.

siguranta online

Foto articol: https://www.freepik.com/ 


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>