Halloween-ul este aproape, iar asta înseamnă distracție, entuziasm, dar și costume înfricoșătoare, mult zahăr și haos. Așa că nu este de mirare că pentru copii poate deveni un pic prea mult.

Specialiștii Hand in Hand Parenting recomandă moduri în care putem folosi instrumentele Playlistening și Staylistening pentru a depăși 5 situații legate de sărbătoarea Halloween-ului.

1. Nu vrea să poarte costumul

Copilul a decis că anul acesta vrea să fie astronaut, să zicem. Dar poate fi dinozaur, vrăjitoare, schelet, mumie, maimuță sau orice altceva. Când vine momentul îmbrăcatului în costumul ales de el… fuge și refuză să se îmbrace.

În ciuda fascinației legate de Halloween, fantomele și scheletele pot fi prea înspăimântătoare pentru unii copii. Cel mic poate deveni neliniștit cu gândul la ceea ce va urma sau este posibil să își amintească o experiență care l-a speriat în trecut.

Ce faci?

Încerci cu umor să atenuezi această tensiune. Atunci când refuză costumul, spune: "Ce bine! Asta înseamnă că îl pot purta eu". Încearcă să  bagi un picior în costum sau probează casca. Apoi poți să te plimbi puțin prin casă ca un astronaut caraghios sau ca un dinozaur confuz, în funcție de costumul ales. Încearcă să îl prinzi pe copil și, evident, încearcă să îl ratezi de fiecare dată.  

Râsul ușurează tonul pentru toată lumea, așa că fă orice îl face pe copilul tău să chicotească. Dacă este încă reticent, oferă-i Timp Special pentru o mai bună conectare între voi. Cinci minute împreună ar putea transforma starea copilului tău, astfel încât să se simtă pregătit și dornic să își pună costumul și să se distreze.

Și dacă totuși nu vrea? Este esențial să te costumezi de Halloween? Puteți merge îmbrăcați pur și simplu în… voi înșivă?

2. Nu vrea să se alăture petrecerii

Grupurile mari și petrecerile zgomotoase pot fi stresante, iar costumele de Halloween nu fac decât să sporească drama. Copilul tău este reticent și nu vrea să meargă la petrecere.

Ce faci?

Încercă jocul fugii: ține copilul în brațe și trageți cu ochiul împreună la grup. Apoi spune jucăuș: "Hai să fugim" și fugi, cu copilul în brațe.

Întoarce-te, trage cu ochiul și fugi din nou. Continuați să faceți acest lucru atâta timp cât copilul râde. Atunci când îi oferi alternativa fugii, elimini presiunea pe care o poate simți copilul în legătură cu participarea la eveniment. Îi oferi apropiere, atât prin atenție, cât și prin corpul tău și îi permiți copilului să privească petrecerea dintr-un punct de vedere confortabil.

Când se simte confortabil, poți sugera să meargă să vorbească cu cineva pe care îl recunoaște. Încearcă să spui "Te voi ajuta să îl saluți pe Alex". Acest lucru îi permite copilului să știe că jocul s-a oprit, dar că ești alături de el.

3. Bătăi pentru bomboane

Halloween-ul poate zdruncina micile sisteme. Poate că evenimentele le amintesc copiilor de o experiență trecută înfricoșătoare, poate nu se descurcă prea bine cu schimbările sau poate spaima sau entuziasmul îi copleșesc.

Adăugăm și o cantitate mare de bomboane!

Dacă apar certurile pentru bomboane este momentul să vezi acest lucru ca pe un semnal de ajutor și o nevoie de siguranță suplimentară.

Ce faci?

Folosește râsul pentru a aduce ușurare și a-i uni pe copii împotriva ta. Spune-le copiilor: "Vreau toate bomboanele!". Și chiar ia bomboanele și fugi. Poți lansa o provocare: "Cred că nu le puteți lua înapoi!".

Aducerea râsului în situația încordată dizolvă tensiunile care îi împiedică pe copii să fie generoși. Odată ce jocul s-a terminat și își "câștigă" bomboana înapoi, vor fi mult mai dornici să se poarte mai bine unii cu alții.

4. Vrea TOATE bomboanele. Acum!

Excitația este la cote maxime și punga de bomboane este la îndemână. Acum, copilul tău imploră și vrea să mănânce tot conținutul. Iar tu vezi cu ochii minții  haosul creat de o creștere masivă a cantității de zahăr!

Ce faci?

Apropie-te și stabileste o limită. Ia copilul în brațe și stabileste limita cu o voce calmă și blândă. Nu este nevoie de prelegeri, duritate sau mită. Doar stabileste contactul vizual și ascultă.

Așteptă-te la câteva țipete și rezistență, dar această izbucnire ajută la eliberarea sentimentelor care îl determină pe copil să se plângă. Acest lucru are mai mult de-a face cu emoția și mai puțin cu pierderea bomboanelor propriu-zise.

Dacă poți sta aproape și poți asculta plânsetele, vei vedea cum copilul tău se va debarasa de aceste sentimente și va redeveni cooperant.

5. Copilul tău a luat-o razna

Este Halloween și copiii sunt înfierbântați. S-ar putea să pui asta pe seama zahărului și a entuziasmului, dar nu este întotdeauna așa. Ei pot fi, de fapt, agitați sau foarte speriați. 

Ce faci?

Încearcă să-l iei în brațe. Jucați un joc mai dur pentru a-l ajuta să se elibereze de unele dintre sentimentele grele.

Dacă începe să lăcrimeze, treci la Staylistening. Stai aproape, încearcă să-i mângâi spatele și spune-i câteva cuvinte liniștitoare. "Sunt aici" sau "Ești în siguranță acum" creează siguranța care îi permite să plângă adânc și îl ajută să se elibereze de temeri.

Odată ce sesiunea s-a încheiat, vei vedea cum calmul revine.

Dacă ție îți place Halloween-ul, încearcă să evaluezi capacitatea copilului tău de a se bucura de această sărbătoare. Asta pentru că noi, părinții, ne dorim adesea ca celor mici să le placă ceea ce ne place nouă și îi expunem la lucrurile pe gustul nostru, înainte ca ei să fie pregătiți.

Citește despre Staylistening, ascultarea profundă AICI.

Sursa: Hand in Hand Parenting

Foto: freepik


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj.