Laura Hanganu – emoțiile bat logica întotdeauna

Am întâlnit-o pe Laura Hanganu la un eveniment al unei comunități de femei antreprenor. A început să ne vorbească despre hipnoză și toată lumea o asculta fascinată. Între noi două a fost chimie și am ajuns să colaborăm.

Dar cum pot să scrii despre hipnoză când nu știi exact ce se întâmplă?

Așa că am fost la o sesiune, să simt cum este să îți înfrunți blocajele. M-am dus cu mintea mea obiectivă, de jurnalist.

Blocajul pe care îl voiam “rezolvat”: invizibilitatea. Dintotdeauna am simțit nevoia să stau în umbră, să fiu în spatele camerei video, să nu ies în față. Cu toți anii petrecuți în televiziune, gândeam: “de ce m-ar asculta lumea pe mine?”.

M-am așezat pe canapeaua Laurei deschisă la această experiență nouă, dar și cu mintea în alertă. Exact cum NU trebuie! Pentru că în hipnoză este nevoie de multă relaxare.

Laura Hanganu te ghidează ușor, cu voce blândă, printre amintiri.

Iar în fața ochilor închiși îți apar scene din trecut, cel mai adesea din copilărie, momente care te-au făcut să capeți niște convingeri, conform cărora reacționezi. Credințele acestea sunt cel mai adesea limitative, te împiedică să ai viața pe care o dorești.

Trei scene din trecut, revăzute în regresie, mi-au dat claritate și am descoperit că nevoia mea de a trece neobservată venea din senzația de abandon. De aici ideea că nu merit atenție, că fiecare își vede de viață fără mine. Și convingerea că nu merit să fiu văzută, că nu am ce spune.

Foarte intensă sesiunea cu Laura Hanganu, cu lacrimi și senzații aproape palpabile.

Prin hipnoză Laura m-a ajutat să înțeleg că nu mai sunt fetița abandonată sau tânăra părăsită. Sunt o femeie puternică și matură, care poate să facă tot ce își propune. Atitudinea mea s-a schimbat după acea sesiune și după ce am ascultat timp de 21 de zile înregistrarea audio personalizată.

Și se vede! Am început să dau interviuri și să particip la webinarii și la lansări și festivaluri de carte.

În plus, mă ajută foarte mult meditațiile Laurei pe care le ascult în fiecare zi și simt cum mă echilibrează și îmi fac ordine în zumzetul din cap.

Tocmai pentru că se vede o schimbare la mine, am vrut să vorbesc cu Laura Hanganu despre hipnoză și meditații.

  • Cum ai ajuns tu la hipnoză?

La un moment dat eram exasperată pentru că nu ajungeam la esența problemei. Înțelegeam că ceva nu merge, înțelegeam și ce nu merge, dar nu știam cum să înlătur acel ceva.

Eu sunt coach, am făcut NLP – programare neurolingvistică, dar mi se părea că nu era suficient. În coaching lucrezi cu mintea, este o conversație logică. În hipnoză însă lucrezi cu emoții, iar emoțiile sunt ca un cal sălbatic. Mintea este ca un călăreț care nu știe ce face. Emoțiile bat logica întotdeauna.

În hipnoză eliberez emoții din copilărie. Este ca și cum te-aș scoate de pe pilot automat. În momentul în care ești într-o situație extremă, te duci întotdeauna la ceea ce cunoști, la emoțiile de bază. Și dacă emoțiile de bază, formate în copilărie, sunt unele care nu te susțin, te întorci acolo și pierzi.

Mintea, factorul critic, cea care ne spune “DA, dar…” nu există în hipnoză.

Prin diverse tehnici, eu păstrez omul în zona emoțională și atunci mintea critică ia o pauză. Poți să vezi lucrurile așa cum s-au întâmplat.

  • Cum te-a transformat pe tine hipnoza?

Am văzut că sunt lucruri care nu funcționează la mine. L-am auzit pe Tony Robbins spunând “omul pe care îl vedeți în fața voastră este un om construit”. Mi-am dat seama că am instrumentele să fac și eu asta. Pot să spun că m-am „desfăcut” pur si simplu în bucăți și am luat fiecare bucată în parte să văd ce nu funcționează. Avem cu toții niște emoții de bază, niște credințe clasice: nu merit, nu sunt suficient de bun, nu sunt important, vocea mea nu contează, simt că nu aparțin, că nu mă pot conecta cu oamenii. Am văzut ce nu funcționează în viața mea și în hipnoză am mers pe firul acestor emoții în copilărie. Am văzut de unde vin toate emoțiile pe care le trăiam în viața de adult, le-am înțeles și le-am eliminat. Acum mă simt… adult, mă simt responsabilă, împăcată cu mine și împlinită.

Credem că dacă ceva nu merge bine, toată viața noastră este distrusă. De fapt, având claritate prin hipnoză, vezi exact lucrul care nu merge și vezi că este doar un singur aspect din viața ta, iar celelalte merg bine de fapt.

  • Pentru că am amintit despre meditații, cât de importantă este pentru tine meditația?

Meditația este o abilitate practică și te ajută foarte mult în viața de zi cu zi. Practicarea meditației este un antrenament zilnic care te ajută să fii mai obiectiv, să ieși din tiparele automate de gândire, să vezi viața cu alți ochi, cu claritate.... Îți dă liniște, pace, relaxare și te face mai stăpân pe tine.

Meditația nu este un remediu rapid pentru toate problemele, dar în mod sigur ceea ce obții prin practica constantă rămâne cu tine pentru totdeauna.

Dacă ai o zi proastă și nu poți să te concentrezi, ia-ți câteva momente cu ochii închiși și concentrează-te pe respirație. Vei observa în scurt timp cum agitația mintii începe să se potolească și corpul se relaxează.

Meditațiile ghidate te ajută să mergi la un nivel superior de înțelegere. Vei fi mai atent, mai prezent, mai concentrat pe ceea ce te interesează. Muzica folosită pentru aceste meditații are frecvențe speciale pentru activarea și echilibrarea fiecărei chakra. Vei deveni conștient că poți lăsa în urmă lipsa comunicării, anxietatea, frica, teama de respingere și abandon, procrastinarea.

Apasă aici și ascultă 7 meditatii instant pentru iubire liniște & creativitate.


  • Cu ce blocaje vin oamenii la tine?

Sunt două categorii de oameni care vin la hipnoză. Unii care știu exact ce vor și au probleme de genul: îmi este frică de boală, îmi este frică de singurătate, de avion, vreau claritate, vreau să știu care este scopul vieții mele, vreau să fac ceva și nu pot, știu că am niște piedici, dar nu știu care sunt acestea.

O altă categorie de persoane care apelează la mine este formată din oameni debusolați, de obicei cei care au suferit un traumatism, care nu își dau seama ce trebuie să facă, nu știu de unde să reînceapă.

Rezultatele sunt fabuloase în cazul acestor oameni. Transformarea lor este fantastică pentru că nu își doresc decât să aibă… o viață. Prin hipnoză primesc ajutorul și îl prețuiesc cu adevărat. Răspunsul lor este foarte punctual: pot să dorm, pot să fac lucrul acesta sau pot să continui recuperarea.

  • Cum îi ajută pe oameni hipnoza?

Hipnoza te ajută să scapi de limitările pe care nu știi că le ai. De exemplu am lucrat cu cineva cu frică de înălțime. A venit pentru că își dorea să facă escaladă și a luat ca pe o provocare acest lucru. În regresie a văzut că frica de înălțime este, de fapt, frica de a a-și deschide aripile, de a-și trăi viața în deplinătatea ei. Pentru ea, sesiunea de hipnoză în care a scăpat de frica de înălțimi, a însemnat o expandare a vieții, a modului în care ea se raportează la viață. Chiar și-a comandat o pereche de aripi pe care le-a pus decor în casă.

Schimbările din hipnoză devin ale tale și le ai toată viața. Sunt permanente, nu este o schimbare de comportament, este o schimbare profundă de atitudine. Sigur că mai apar probleme și după hipnoză, doar că modul în care te raportezi la ele este foarte diferit.

O mare problemă a oamenilor este credința că lucrurile sunt permanente, că nu se vor schimba niciodată. Cred că dacă avem o problemă, ea va rămâne toată viața și, mai mult decât atât, pentru aceea problemă nu există soluție. Sau dacă există o soluție, nu le este disponibilă. Lucrul acesta reiese din toate discuțiile pe care le port cu oamenii. Ei cred că alții pot, dar ei nu pot. Doar că în hipnoză poți scăpa de treaba asta. Ajungi să spui “Dacă omul acela a putut, pot și eu să fac”. Găsești scene din trecut când nu ai avut încredere, când mama, profesorii sau cineva ți-a spus niște lucruri și tu ai ajuns la concluzia că nu ai încredere în tine.

  • Există efecte “adverse”?

Eu pot să vorbesc doar despre modul în care lucrez eu, nu vorbesc în general despre hipnoză. Modul în care lucrez este total neintruziv. Tot ce fac este să pun întrebări în hipnoză, iar oamenii răspund singuri. Nu îi spun eu omului ce să gândească, nu interpretez absolut nimic. Prin intrebările pe care i le pun, cel care apelează la mine ajunge singur la concluzii și face singur conexiuni.

Un bărbat cu care am lucrat avea 6 ani când i-a cerut bunicului bani pentru o gumă. Bunicul nu i-a dat, iar el, pentru că își dorea foarte tare surpriza din gumă, a furat bani și a cumpărat-o. Bunicul l-a bătut ca să îi dea o lecție, ca să îi insufle niște valori. Omul acesta suferea pentru că încă nu reușise să se ridice la valorile bunicului. În hipnoză vezi cu foarte mare claritate că tu la 6 ani erai un copil, că nu aveai habar nici măcar ce înseamnă valori, că bunicul nu avea ca valoare respectul. Și întelegi că pui o presiune cumplită pe tine pentru niște lucruri din trecut. 

Tot ce fac este să îi ajut pe oameni să lege situațiile din trecut cu prezentul. Nu interpretez absolut nimic, totul vine de la ei. Acesta este modul în care practic eu hipnoza.

  • Te afectează poveștile oamenilor?

Sesiunile mă încarcă și îmi dau putere. Pentru că eu văd puterea care există în oameni. Îi văd în decurs de o oră cum se transformă în fața ochilor mei și particip la procesul lor de transformare. Fiecare sesiune este și despre mine. Nu vreau ca mintea mea conștientă să intervină și atunci îmi induc o stare de transă, pentru ca să putem comunica de pe același palier.

Oamenii se dezvăluie, iar eu sunt acolo doar ca să le ofer cadrul în care ei să se poată vedea pe ei. Este un spatiu de non-judecată. Am lucrat cu un bărbat care își bătea copiii, dar eu nu judec, pentru că omul acela ca să-și bată copiii avea în el furie și frustrare. I-am spus că sunt mândră de el, că a ajuns să vrea să schimbe lucrul acela. După hipnoză omul nu își mai bate copiii.

Pe mine mă fascinează puterea care există în oameni. Oamenii fac anumite lucruri pentru că la un moment dat au simțit ceva, au trăit niște momente care i-au afectat foarte tare și nu știu să elibereze emoțiile. Eu asta fac: îi ajut pe oameni să elibereze emoțiile negative din ei, ca o supapă.

Descoperă poveștile altor oameni minunați  aici.