Anul acesta ne dorim să vă facem cunoștință cu oamenii care fac parte din Comunitatea Parentropolis, o comunitate cu oameni implicați, care fac lucruri minunate.

Începem seria de interviuri cu Irina Cosma, psiholog clinician specializat în comunicare, psihologie clinică, hipnoză și intervenții terapeutice de scurtă durată.

A lucrat în grădinițe, centre maternale și la Protecția Copilului, iar din 2016 s-a specializat în terapie ABA în cadrul Asociației Help Autism. Ulterior și-a deschis propriul cabinet, unde a lucrat cu o mulțime de copilași cu TSA și ADHD.

Acum organizează ateliere de joacă senzorială pentru bebeluși și copii mici.

irina cosma
Cum ai ajuns să organizezi ateliere senzoriale?
irina cosma ateliere1

Ideea mi-a venit în perioada celor doi ani de concediu de creștere a copilului, stând acasă cu fetița mea, Alice. Am început să caut experiențe noi, locuri noi, socializare, atât pentru Alice, cât și pentru mine, și mi-am dat seama că nu sunt locuri de joacă pentru copilașii sub 3 ani. Așa că am început să organizez atelierele de joacă senzorială, vara în parcul Tineretului și iarna în cabinet. Am simțit că experiența de 10 ani în terapia cu copilașii cu diferite nevoi m-a ajutat mult să mă reorganizez foarte repede și eficient. 

irina cosma ateliere2
Ce găsesc copiii la atelierele tale?

Copilașii care ajung la atelierele mele găsesc un loc de joacă liberă, dar organizată. La fiecare întâlnire ne bucurăm simțurile prin joacă cu diferite texturi: de la nisip kinetic, plastilină, pictură pe lemn, hârtie sau plastic, la diferite ingrediente cum ar fi, orez, linte, mălai, apă, zăpadă artificială și da, după cum se vede în poze, chiar și piciorușele lor se bucură de covorașe senzoriale. Fiecare atelier vine cu ceva nou, care să-i ajute pe cei mici în dezvoltarea motricității, limbajului, imaginației și nu în ultimul rând dezvoltarea interacțiunii sociale, care este foarte importantă pentru o adaptare ușoara la grădiniță.

M-ai întrebat ce găsesc copiii, dar aș adăuga și ce găsesc însoțitorii copilașilor, care în cea mai mare parte sunt mămici. Chiar și ele au parte de socializare la o cafea caldă pe care multe dintre mămici nu reușesc să o termine când sunt acasă cu piticii lor, pentru că multe dintre ele știu ce înseamnă să îți faci o cafea dimineața și să o termini seara.

irina cosma ateliere3
Cât de importantă este joaca senzorială pentru dezvoltarea creierului bebelușului și copilului mic?

De la naștere și până la prima copilărie, copiii își folosesc simțurile pentru a explora și a încerca să dea un sens lumii din jurul lor. Ei fac acest lucru atingând, gustând, mirosind, văzând, mișcându-se și auzind. Copiii, ba chiar și adulții, învață și rețin cel mai bine atunci când își activează simțurile. Multe dintre amintirile noastre preferate sunt asociate cu unul sau mai multe simțuri: de exemplu, mirosul plastilinei, a unui foc de tabără sau un cântec căruia i-ai memorat versurile împreună cu un prieten din copilărie. Și când simțurile noastre sunt stimulate cu acele mirosuri și sunete familiare, creierul declanșează o amintire fulgerătoare, un “flashback” din acel moment special care s-a “întipărit” în creier și este asociat cu acești stimuli.

Este foarte important pentru dezvoltarea creierului micuților să le dăm ocazia să-și folosească intens simțurile prin joaca senzorială. Așa își construiesc noi conexiuni în creier. Astfel copiii dobândesc capacitatea de a îndeplini sarcini mai complexe și sprijină creșterea cognitivă, abilitățile motorii grosiere, interacțiunea socială și abilitățile de rezolvare a problemelor.

irina cosma ateliere4
Se tem părinții de mizeria pe care o pot face copiii în descoperirile lor? Era o reclamă "murdăria este bună".

Surprinzător, nu, părinții nu se tem de murdărie la mine în atelier. Asta poate și pentru că spațiul este organizat de așa natură încât copilașii pot explora în voie toată încăperea. După fiecare atelier părinții pleacă acasă cu idei de joacă și au apărut întrebări legate de unele activități și anume: cum scăpăm rapid de murdărie când pictează sau când împrăștie orez peste tot. Este simplu: atât părinții, cât și copiii trebuie să folosească un singur set de hăinuțe special pentru această joacă și să pună pe jos o folie de protecție.

Unde te găsesc bebelușii exploratori și părinții lor? 

Vă aștept în cabinetul meu colorat, plin de poveste și creat special pentru părinti și pitici, în zona Tineretului, Strada Didițel, nr 7. Programarile se fac prin SMS/whatsapp la 0765.329.004. 

Vă aștept la joacă!

irina cosma ateliere5

Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>