jiu jitsu brazilian

Cauți o modalitate prin care cel mic să facă sport, dar să își clădească și caracterul? Jiu Jitsul brazilian poate fi o variantă care întrunește aceste dorințe.

Am vorbit cu Emma Vidaeff de la Școala ATOS Jiu Jitsu despre abilitățile de apărare, mindset și influențarea caracterului prin jiu Jitsu.

Cum ai ajuns tu la Jiu Jitsu?

Am început să mă antrenez în 2017 la vârsta de 33 de ani. Am ajuns să vin la lecția demonstrativă din pură întâmplare, însă am rămas fascinată de ce poate corpul meu să învețe la Jiu Jitsu brazilian. Eu am suferit un accident de mașină acum câțiva ani în care mi-am fracturat coloana la propriu. Și având o proteză de titaniu în coloană care să mă susțină, activitățile sportive la care mă puteam încumeta erau foarte puține. Însă aici am avut șansa de antrenori care să înțeleagă deficiențele mele și care să mă ajute să le pot depăși cu timpul. Și cred că acest lucru îl învață toți studenții, atât adulții cât și copiii: să își depășească propriile limite.

Emma vidaeff
Cum îi ajută pe copii acest sport?

Jiu Jitsul brazilian este ca un șah - pentru fiecare tehnică pe care oponentul o aplică există o multitudine de apărări și contraatacuri. Pentru fiecare contraatac există alte tehnici defensive. Astfel încât mintea este preocupată în permanență să găsească soluții, să le creeze și să le aplice. Toate acestea în condițiile unei limite de timp. În plus, feedbackul este primit instantaneu (din partea oponentului), iar copiii trebuie să se adapteze constant la mișcările celuilalt.

În plus, exercițiile fizice care sunt predate pe lângă tehnicile specifice sportului sunt gândite pentru fiecare grupă de vârstă, astfel încât copiii să primească suportul necesar atunci când aceștia au nevoie: motricitate, intensitate, forță, explozie, viteză. Iar proporțiile în acest mix de exerciții nu este creat numai în funcție de grupa de vârstă, ci și în funcție de nivelul fiecăruia: începător sau avansat.

Învață copiii să se apere?

Copiii nu învață numai să se apere, ci și situațiile în care un conflict poate fi evitat. Ei învață să recunoască care este o poziție avantajoasă pentru ei, învață să își controleze emoțiile la presiunea adversarului, iar în cazul în care ajunge într-o poziție dezavantajoasă să poată ieși și scăpa fără a fi nevoit să îl lovească pe celălalt.

Unul dintre principalele beneficii ale Jiu Jitsu-lui brazilian este faptul că sportul nu implică lovituri și atunci copiii se pot antrena la intensitate maximă însă în condiții de siguranță. Acesta este și motivul pentru care acest sport devine din ce în ce mai popular în toată lumea. Tot mai multe personalități descoperă acest sport: Mark Zuckerberg, Joe Rogan, Jocko Willink, Andrew Huberman, Tom Hardy.

În plus trainingul de luptă corp la corp al armatei americane este bazat pe Jiu Jitsu brazilian.

jiujitsu1
Dincolo de tehnici și condiție fizică, acest sport le clădeste și caracterul. Învață să își gestioneze emoțiile mai bine?

Într-adevăr, în afară de condiție fizică, abilități de problem solving și abilități de apărare, școala noastră lucrează și la mindset-ul, comportamentul și caracterul copiilor. Copiii învață să facă parte din echipă, să fie buni colaboratori, să facă parte dintr-o comunitate, să urmeze niște reguli de siguranță, să învețe practici de bună conduită, să își gestioneze emoțiile, atât atunci când pierd, dar și atunci când câștigă, să își seteze un obiectiv, să își creeze un plan pe termen scurt și unul pe termen lung. De asemenea, sportul îi ajută pe copii să își construiască acel “grit” din care pornește perseverența. În același timp, oferim suport mental copiilor care sunt confuzi sau își pierd temporar ambiția.

Eu știu că se și distrează în timpul antrenamentelor.

Copiii nu pot fi obligați să facă un anumit lucru. De aceea antrenamentele sunt conturate în jurul a două concepte:

1. Le stârnim interesul - le explicăm cu ce îi ajută pe ei acele exerciții și astfel apelăm la înțelegerea lor cu privire la cum funcționează.

2. Facem antrenamentele cât se poate de distractive. Toate antrenamentele au elementul de distracție inclus și ne bucurăm să spunem că toți copiii ies râzând de pe saltea.

Cum se face avansarea la centura superioară?

Avansarea depinde de vârstă. În general urmărim să vină cât mai des și să observăm cât de multe informații și abilități au câștigat în ultima perioada. Atenție, urmărim progresul fiecăruia în comparație cu el însuși, nu în comparație cu vreun standard anume sau în comparație cu alți copii. De asemenea, urmărim atitudinea de bun coleg și bun student de la clasă. Copiii primesc periodic câte o tresă pe centură pentru fiecare perioadă evaluată. La un anumit număr de trese primesc centura imediat superioară și este un moment de sărbătoare, atât pentru copil cât și pentru familie. În acel moment copilul a învățat că rezultatele vin cu siguranță cu efort și cu răbdare.

Copiii petrec ore ore nesfârșite pe canapea în fața ecranelor. Ies rar afară și fac exerciții fizice și mai rar. Jiu Jitsu poate fi modul prin care să învețe abilități noi și să își transforme corpul și mintea. De adăugat că la Școala ATOS Jiu Jitsu grupele încep de la vârsta de 3 ani.

Foto: ATOS Jiu Jitsu

Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>