lura

Nouă părinților ­ne-ar plăcea ca cel mic să-și păstreze camera în ordine și curățenie. Din păcate, de cele mai multe ori, cei mici parcă nu își doresc același lucru. Ba chiar fac într-o secundă ca lucrurile să arate ca după trecerea unui taifun.

Am vorbit cu Raluca Scutaru, de la Lura, despre amenajarea camerei copilului și despre soluțiile de a păstra ordinea.

Raluca a terminat Facultatea de Construcții și jonglează între rolul de manager și cel de designer și creator de produse pentru copii. Are doi copii și a studiat designul interior și știinta feng-shui pentru a aduce armonie în jurul său.

Copiii strâng și păstrează lucruri fără număr. Cum facem să nu ajungem la o cameră aglomerată în care abia te poți mișca?

Mai mult decât copiii, noi adulții strângem. Ceea ce ar trebui să facem este să stabilim clar care este spațiul de depozitare. Atunci când ți-ai cumpărat 10 perechi de pantofi și nu mai ai loc unde să îi pui, poate ar trebui să renunți la 2 perechi, nu să îți cumperi un alt dulap. La fel este și în cazul jucăriilor, al pernelor, sau mai știu eu ce. Decluttering-ul este un proces prin care te eliberezi de lucrurile care nu te mai ajuta: lucruri rupte, defecte, incomplete, nepotrivite pentru etapa de dezvoltare, greu de utilizat, lucruri cumpărate inutil sau care nu se mai potrivesc spațiului, lucruri nefolosite perioade îndelungate, lucruri din care ai câte 7 exemplare și, lista poate continua.

Atunci când vă hotărâți să reorganizați jucăriile copiilor, încercați să le grupați în trei categorii: pe care să le păstrați, pe care să le donați și o altă categorie care să le cuprindă pe cele defecte care ar trebui aruncate.

Copiii au nevoie de spațiu pentru a se juca. Nu vei fi o mamă rea dacă arunci jucăriile defecte, nici dacă dai altui copil jucăriile care nu mai sunt potrivite vârstei copilului tău.

De fapt, simplificarea spațiului este lucrul cel mai bun pe care îl poți face pentru copilul tău și pentru familia ta. Dacă veți face un experiment veți observa că într-o cameră aglomerată și dezordonată, se vor juca mult mai puțin, decât într-o cameră goală, fără jucării.

În funcție de stilul de viață și de cât de multe lucruri cumpărați sau primiți, vă stabiliți un interval la care să faceți triajul.

Faceți asta de fiecare data când simțiți haos, când deschideți dulapul și spuneți “nu am cu ce să mă îmbrac”, când vă ia mai mult să strângeți jucăriile decât se joacă cel mic cu ele. Luați-vă un moment și analizați sentimentul de prea mult, și transformați haosul în armonie. Dacă nu o puteți face singuri, există specialiști în decluttering și organizare, iar pentru camera copilului mă puteți contacta oricând aveți nevoie.

lura
Care sunt "aliații" noștri în organizarea camerei?

Partea obositoare și frustrantă pentru părinți este aceea că durează ore întregi să faci curățenie și să organizezi camera copilului, și, în câteva minute, jucăriile sunt din nou în toată camera, dacă nu în toată casa. Înainte de orice, cel mai bun aliat este “minimalismul”. Asta nu înseamnă să nu aibă copiii jucării sau haine, însă numărul lor nu trebuie să îl/vă copleșească. Copiilor le plac jucăriile! Copiii au nevoie de jucării, dar mai mult decât de acestea, au nevoie de experiențe, de timp petrecut împreună, de jocuri, de interacțiune, de amintiri frumoase.

Al doilea lucru de care vă recomand să țineți seama în organizare este că lucrurile nu se pun “la grămadă”.

 Aruncarea jucăriilor în 3 cutii imense, te ajută să faci curat rapid dacă apare un musafir, însă nu te va ajuta pe termen lung în conceptul de organizare. Așadar este recomandat să împarți obiectele pe categorii (lego, păpuși, cărți, șosete etc) și să găsești un loc pentru fiecare categorie. Iar aici intervine cel de al treilea și foarte important aspect: funcționalitatea mobilierului, de care noi, ca producător de mobilă pentru spațiile destinate copiilor, ținem cont.

Un design funcțional începe cu analiza stilului de viață și configurarea mobilierului exact după nevoile copilului, familiei și spațiului. Dacă de exemplu vă place să păstrați majoritatea hainelor pe umeraș, este logic că nu vă va ajuta un dulap doar cu polițe. Un mobilier funcțional nu doar că va crea un plus de spațiu de depozitare, ci vă va oferi un ambient curat, ordonat și aerisit.

lura
"Zonele" specifice în camera copilului mențin ordinea? Zona de citit, zona de joacă. 

Camera unui copil este mult mai mult decât un simplu loc pentru dormit – este un dormitor, o cameră de joacă, o zonă de studiu, dar și un spațiu de depozitare pentru haine, cărți și jucării. Zonele cu specific îi ajută și pe copii să înțeleagă lumea din jurul lor, să dea sens lumii prin încadrarea obiectelor în categorii logice. Pentru a învăța un copil foarte mic să facă ordine, cerința trebuiesă fie foarteclară: "pune, te rog paharul din care ai băut, pe masa din bucătărie", nu “du-te și du paharul la loc”. De aceea fiecare obiect trebuie să aibă locul lui pe care copilul să îl cunoască și la care să aibă acces.

Separarea zonelor ne ajută pe noi la împărțirea eficientă a spațiului, iar amenajarea camerei stă de fapt în crearea unor legături funcționale între aceste zone.

Spune-ne despre rotația jucăriilor și cum ne ajută să păstrăm camera copilului aerisită. 

Rotația jucăriilor ar putea fi o soluție, însă din exepriență am observat că în multe cazuri nu funcționează așa cum ne dorim.

În primul rând pentru că părinții nu au foarte mult timp la dispoziție să facă aceste pregătiri pentru rotație la intervale regulate de timp. Și în al doilea rând pentru că suntem într-un secol în care jucăriile suntatât de variate, încât chiar dacă alegem să le rotim, tot sunt multe.

Ce funcționează însă la rotire sunt jucăriile primite sau cumpărate care nu au prezentat un interes real al copilului la momentul respectiv. Asta pentru că ritmul lor de dezvoltare este diferit și dacă un copil face puzzle la un an și jumătate, altul este posibil să aibă răbdarea necesară la 5 ani. De aceea, dacă o carte sau o jucărie nu a fost de interes, o puteți retrage și readuce periodic pe măsură ce copilul crește.

Cum ne oprim noi să cumpărăm și norișorul acela drăguț și perna balerină și cutia cu supereroi?

Nouă ne-au lipsit aceste minunății și este cumva normal să ne atragă acum. Dar este foarte simplu să ne oprim. În primul rând pentru a nu face ”un terci” din camera copilului și din casă în general, alegeți o tematică. Fie că sunt bulinele, jungla sau prințese, știți că veți cumpăra doar produse care se potrivesc tematicii alese. Da, o săvăplacă și culoarea pastelată a unui curcubeu, dar dacă aveți o temă marină de exemplu, veți ști că nu se potrivește și va fi mai ușor să vă abțineți.

lura
Un alt mod pe care vi-l recomand, dacă vreți să nu mai cumpărați lucruri inutile este să nu cumpărați produsul imediat ce îl vedeți.

Nu este ușor, dar încet-încet va deveni obișnuință. Apreciați-l și spuneți-vă că îl vețicumpăra data viitoare, dacă chiar va fi nevoie. Îi puteți face și o poză. Nu o să vă vină să credeți, dar în 90% din cazuri veți uita de el. În restul de 10% veți rămâne cu gândul la el și vă veți uita la poză. În 5% din aceste cazuri nu o să vă mai placă produsul la fel de mult ca în magazin. În doar 5% din cazuri veți merge să îl cumpărați. Dar astfel, evitați 95% din cumpărăturile inutile. Același lucru puteți face și când sunteți cu copilul la cumpărături. Îi puteți spune că ați venit pentru altceva și nu sunteți pregătiți să cumpărați acel obiect pe care și-l dorește, dar o să î ltreceți pe lista de cumpărături. În tot atâtea cazuri va uita de el.

Cât de important este exemplul nostru în această activitate? 

Ca în orice domeniu, exemplul personal este cel mai important. În funcție de impulsurile pe care le are copilul dumneavoastră la cumpărături, vă recomand să vorbiți cu voce tare atunci când faceți cumpărături pentru voi.

De exemplu, dacă observați că cel mic vrea să își ia lucruri chiar dacă îl strâng sau sunt mari,puteți caută ocazii să îi spuneți "Oh, nu îmi vine bine acestă rochie. Sigur voi găsi alta mai frumoasă." Sau, dacă vreți să îi spuneți că nu ați venit cu bani suficienți pentru o jucărie, puteți spune și pentru voi “ce îmi place această geantă. Este foarte scumpă, dar este de calitate. Păcat că nu am bani azi să o cumpăr. O să fac ceva economii să mi-o iau data viitoare sau o să o trec pe lista lui Moș Crăciun”.

Exemplele pot fi variate, ideea este ca el să audă că aceleași probleme le avem și noi. Nu că ne luăm tot ce vrem că muncim și avem bani și lui nu îi luăm ce își dorește pentru că nu vrem.

Cum aplici la Lura filosofia Montessori pentru aranjarea camerei? 

 Montessori a fost pentru mine un stil de viață. Este un concept în care copilului i se acordă respect și i se încurajează independența.

Cele mai importante principii Montessori în amenajarea camerei copilului sunt:
  • Alegerea unui mobilier sigur pentru vârsta copilului
  • Adaptarea mobilierului la înălțimea copilului
  • Păstrarea unui mediu organizat, curat și aerisit.

Termenul de mediu pregătit se referă la procesul de aranjare/ modificare a mediului astfel încât acesta să devină stimulant și potrivit copiilor și nivelului lor de dezvoltare.

În educația Montessori mediul este pregătit pentru nevoile COPILULUI, nu ale adultului. Primul mediu este mama însăși. Nașterea copilului presupune adaptarea la noul mediu, mediul de acasă. Rolul adultului este de a observa copilul și în conformitate cu ceea ceo bservă, să pregătească mediul, apoi va observa din nou și va schimba mediul ori de câte ori este nevoie. Mediul bogat în oportunități de explorare ajută copilul în construirea sinelui. Copilul se naște cu un potențial extraordinar, însă mediul trebuie să vină în ajutorul său.

Ajut părinții să înțeleagă principiile Montessori și să amenajeze o cameră sigură, funcțională și în acord cu nevoile copilului și ale familiei.

Dacă te-ai rătăcit prin universul fascinant al amenajărilor interioare dedicate copiilor, trimite un email la hello@lura.ro.     

Foto: Lura


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>