roma donovici

Roma este însorită, frumoasă și... aglomerată. Primăvara, vara, toamna, poate chiar și iarna.

Pentru că Rome doesn't have a low season.  

Ca să eviți să pierzi bani și timp, avem un sfat.

Și încă unul foarte bun, venit de la autorii de cărți pentru copii Cristina și Alex Donovici. Cei doi și-au povestit cu umor pățaniile la Roma, pe pagina de facebook dedicată poveștilor scrise de ei, Poveștile Cristinei.

“Hai să vă povestesc cum se poate lua țepușă atunci când vrei să vizitezi Vaticanul ori Coloseumul, fără a te pregăti în prealabil.

Mergeam noi voioși spre Vatican, cu gând să îi vedem comorile. Nu, nu aveam bilet luat online. Am mai fost în urmă cu 15 ani și am luat fain frumos de la „bileteria” muzeului, la intrare. Dar acum, pe când ne prelingeam pe lângă mărețul zid spre porți, aud un domn mic și tuciuriu (indian ori pakistanez ori stri-lankez) susurând în engleză:

- Pot merge pe aici doar cei care au deja bilete.

Mă opresc alarmat și-l întreb:

 - Cei fără bilete nu pot intra?

- Nu, trebuia să rezervați online și pentru azi sunt sold-out. Nu mai aveți cum. Dar vă conduc eu la ghișeul oficial de bilete.

O ia înainte cu pas repejor, eu dau să-l urmez.

- Stai!, strigă Cristina după mine. Unde mergi?

- Păi a zis că ne duce el să luăm bilete!

- Dar cine e el?

- Nu știu... bombăn nemulțumit. Are ceva ecuson cu Informazioni și zice că știe de unde luăm bilete.

- Să vezi ce țeapă luăm!, zice Cristina.

Dar eu, încăpățânat, îl urmez.

Ne târăște ăla vreo 500 de metri și ne bagă într-o agenție dubioasă unde la o tejghea mai era un indian-pakistanez. Și ne prezintă oferta:

- Doi adulți, 70 de euro, un copil, 28 - total 98 de eur.

- Păi atât sunt biletele?

- Dacă vreți să intrați azi. Puteți lua de pe siteul Vaticanului, dar nu mai găsiți pentru azi!

M-am enervat subit. Mi-am dat seama că e țeapă-țeapă. Am mers val-vârtej spre Vatican, am stat la coadă, am ajuns la „bileterie”, am luat cu 34 de euro pentru doi adulți și gratis pentru Alexandra. Total 34, comparativ cu 98, cât voia să ne dea ăla.

colosseum
Azi, la Coloseum. 

Ajungem, vrem să luăm bilete, o doamnă italiană - Giuliana - ne zice că nu mai avem cum. Că nu mai există bilete pentru azi. Că toate sunt rezervate, pe toată ziua. Și că dacă vrem să intrăm, trebuie să luăm bilet cu grup+ghid. Avertizat după aproape-țeapa de ieri de la Vatican, încep să mă enervez. Eu mă enervez vizibil, Giuliana și-a dat seama și a zis repede: Vă duc la doamna Corina, e româncă, vă explică ea.

Și mă duce la doamna Corina. Care era ca un fel de regină de la zidurile Coloseumului. Blondă, cu ochelari de soare, îmbrăcată toată în Michael Kors (am apucat să văd geacă, poșetă și pantofi), coordona grupurile ghidate în mai multe limbi. Da, o super afacere prosperă la Coloseum. Doamna Corina ne explică faptul că de la Pandemie nu se mai vând bilete la Coloseum. Dacă nu ești deștept să-ți iei tu online din timp, nu mai găsești. Ce-ți rămâne? Să cumperi de la ei, de la acești întreprinzători care cumpără TOATE biletele neluate online și le vând ulterior, cu un ghid, celor care merg acolo fără a avea pe ziua respectivă.

Așa cum am fost noi. 

Am înțeles și am dat 100 de euro ca să intrăm. Cu ghid. Ce înseamnă asta? Cu ghid nu vezi ce vrei, nu te oprești unde vrei. Ci unde vrea ghidul. Ești în permanență în aglomerație. Într-o ciorbă mișcătoare. Ghida vorbea extrem de prost engleză, iar noi o ascultam în niște căști care bârâiau și în care sunetul se întrerupea constant. Deci am înțeles cam 0,6% din ce a zis. Însă a meritat pentru 100 de euro...

Dacă luam bilete online, probabil ne costau vreo 30 de euro cu totul.

Concluzia:

Faceți rezervări online din timp dacă vreți să vizitați Vaticanul ori Coloseumul. Nu fiți „relaxați” ca noi, vă poate costa. Citiți voi despre aceste locuri, puteți fi cei mai buni ghizi pentru copiii voștri. Le veți vizita în ritmul vostru, cum vă place, relaxați și ne-țepuiți.

Puteți chiar să opriți la o budă să faceți pipi dacă aveți chef, pe noi ghida nu ne-a lăsat și la finalul turului eram în pragul exploziei.”

Ascultă povești scrise de Alex și Cristina Donovici AICI.

Vezi și alte idei de călătorii cu copiii AICI.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>