Când lucram la PRO TV mă loveam de știri despre copii aflați în situații limită, care își păstrau calmul, luau cele mai bune decizii și își salvau apropiații de la moarte.
Când vezi astfel de știri te gândești “Wow, cum fac acei copii lucruri pe care uneori nici adulții nu știu să le facă?”
Să sune la 112 îl poți învăța pe copil destul de ușor, dar când vine vorba despre ce să facă atunci când este singur și cuiva în preajma lui i se face rău, lucrurile devin mai complicate.
Loredana Neghină și-a dorit să fie medic, însă destinul a împlinit puțin diferit această dorință: a pus bazele proiectului “Micul Erou”.
Este mama unei fetițe de 10 ani și adoră animalele. Familia ei numără și 3 membri necuvântători: un papagal, o pisică și un câine.
Am vorbit cu Loredana despre “Micul erou” și despre cum a apărut acest proiect.
Cum ți-a venit ideea să organizezi cursuri de prim ajutor pentru copii?
Primul ajutor este o necesitate. Fiecare persoană (adult sau copil) trebuie să cunoască noțiuni elementare de prim ajutor. De multe ori se întâmplă să fie un adult acasă cu un copil, iar dacă adultul pătește ceva, copilul nu o să știe ce să facă și cum să-l ajute. Am avut și eu o situație similara, fiind acasă singură cu fetița. Din acel moment am început să caut cursuri de prim ajutor dedicate exclusiv copiilor. Din păcate, în România nu existau atunci astfel de cursuri. Ulterior am descoperit că în alte țări există. Și așa m-am hotărât să îi învăț eu pe cei mici primul ajutor.
De la ce vârstă pot învăța copiii să acorde primul ajutor?
Începând cu vârsta de 4 ani copiii pot să vină la cursul de prim ajutor, organizat la Micul Erou. Cursul se organizează pe grupe de vârstă, iar informațiile sunt transmise pe înțelesul lor.
Cum îi ajută pe copii un astfel de curs?
Un astfel de curs îi ajută pe copii să capete mai multă încredere în ei și în ceea ce pot face. Apoi apare empatia și discuția despre cum putem să fim atenți la cei din jurul nostru și cum putem să îi ajutăm, fără să intrăm cu “bocancii” în spațiul personal. Urmează conceputul de salvare a unei vieți. Până să vină la curs ei poate nu realizau câte pot face cu mânuțele lor.
La curs își dau seama că un simplu telefon poate să salveze viața unei persoane.
Cumva trecerea prin diverse scenarii ajută creierul să pună informațiile într-un sertar, iar atunci când poate se vor întâlni cu o situație reală să își amintească ce au învățat la curs.
Unde organizezi cursurile și ce implică ele?
Cursurile le organizez atât în grădinițe/școli/licee, cât și în locația partenerilor noștri de la Jupiter Coffee Shop, București. Cursul durează aproximativ 2 ore (+/- în funcție de vârsta participanților). La final copiii primesc câte o insignă personalizată, o diplomă și o mini trusă de prim ajutor. Cursul este structurat în 2 părți: partea de teorie și partea de practică. Copiii învață despre accidente precum, tăietură, arsură, sângerare nazală, iar apoi trec la partea de identificare a unei persoane inconștiente. Învață despre poziția laterală de siguranță. Surprinderea celor mai mici dintre eroi a fost să vadă că sunt suficient de puternici cât să pună în această poziție un adult de 80-90 kg (și vorbim despre copii de 4-5 ani).
Cei mai mari (începând cu 8 ani) întâlnesc manechinul utilizat pentru resuscitare. Am 7 astfel de manechine pentru ca cei mici să nu aștepte până să facă partea practică a cursului.
Conform studiilor, începând cu vârsta de 10 ani, copiii pot executa corect manevra de resuscitare.
Din acest motiv este important să învețe de la vârstă mai mică ce înseamnă și cum se realizează, iar apoi să revină o dată pe an la curs pentru practică.
Dacă învață să acorde prim ajutor copiii se pregătesc să se descurce în situații de urgență, dar pot învăța și compasiunea, responsabilitatea și valoarea unei vieți.
Detalii despre cursurile prim ajutor se găsesc pe www.miculerou.ro.