Am descoperit-o pe Anda Ansheen prin ilustrațiile din cartea “Norișorul Roz”. Atât de tare ne-au plăcut personajele desenate de ea, încât am început să îi urmărim activitatea. Așa am găsit și alte cărți și personaje care îi poartă semnătura.

Urmărind paginile ei, am aflat că Ansheen (安心) este numele pe care i l-a dat un prieten chinez și care înseamnă „inima liniștită”. Anda spune că exact acest lucru vrea să exprime prin arta sa.

Anda Ansheen s-a născut în Brașov și a absolvit Facultatea de Artă și Design din Cluj unde a finalizat atât programul de licență și masterul în pictură.

A ilustrat peste 20 de cărți pentru copii, printre care „Norișorul Roz” (publicată la Editura Curtea Veche), „Barbazuc, magicianul cuvintelor” și „Detectivii Microbilor” (apărute la Editura Copilul Verde).

Puțină lume știe însă că este și psiholog, psihoterapeut în formare și că intenționează să combine în viitor această specializare cu arta.

Anda ne-a povestit despre ilustrații și despre alte proiecte pe care urmează să le realizeze.

Cum ai ajuns la ilustrație de cărți pentru copii?

Totul a început cu intrarea în Clubul Ilustratorilor, în care am fost acceptată, cu Lia. Oamenii au văzut desenele cu Lia pe pagina mea în club și au venit către mine, propunându-mi cărți de ilustrat. Iar eu m-am lăsat dusă de val, fiindcă mi-au plăcut proiectele.

Cum trebuie să fie poveștile ca să alegi să le realizezi ilustrațiile?  

Acum sunt într-o perioadă de tranziție de la cărți la alte proiecte personale (mai multe lucruri cu Lia, o agendă planner pentru îndeplinirea obiectivelor). Dar dacă ar fi să mai ilustrez vreo poveste, aceasta trebuie să aibă miez, ritm și să se întâmple ceva. Acțiunea este cea care ghidează tot procesul creativ, de la ea plec atunci când construiesc universul vizual al lumii respective.

Oameni de zăpadă, dragoni, microbi, vrăjitori, bufnițe, pisici, toate prind formă pentru a ilustra poveștile. Ce te inspiră?

Haha, tot ce ai enumerat în întrebare sunt de fapt personaje ale poveștilor pe care le-am ilustrat până acum. În proiectele mele personale mă inspir din natură și din ce văd în jurul meu. De exemplu, acum lucrez la câteva desene fantezie, cu o bătrânică și un șarpe, o fetiță și un pește zburător sau un uriaș suflat de vânt. Toate inspirate din... formele pe care le-a făcut laptele atunci când l-am turnat în cafea.

Nu m-aș fi gândit că formele din lapte pot fi sursă de inspirație. Dar iată că se poate. Faci ilustrație clasică, pe foaie sau folosești tehnici digitale?

Deși am început prin a studia și a face artă în medii tradiționale (ulei, acrilice) la liceu și facultate, acum lucrez 100% digital. Mă mai joc uneori cu creioanele și acuarelele, dar nu am răbdare să fac un proiect cap-coadă cu ele. Fiecare moment contează, am nevoie de o anumită fereastră de timp și o anumită dispoziție să mă apuc să le întind pe toate pe masă și să mă apuc de pictat. Pe când digitalul (adică ipadul, dacă nu sunt la calculator) mi-e mereu la îndemână și pot desena ceva chiar și în timp ce aștept să-mi vină rândul la dentist, să zicem.

Cărțile ilustrate de tine au obținut mai multe premii. Vorbește-ne puțin despre ele. 

Cartea “Poftă de Povesti”, tradusă în engleză („Yummy Stories”) a obținut medalia de aur la Mom's Choice Awards®, locul 1 la Beverly Hills Book Awards și medalia de argint la Readers Favorite. 

De când a apărut fetița ta mai ai “inima liniștită”? 

Întrebare capcană. Aș zice și da, și nu. Da, pentru că am privilegiul să mă pot ocupa de proiectele mele personale, fără să fiu nevoită să iau alt job pentru a ne descurca financiar.

Pe de altă parte, oricine are cel puțin un copil știe că acesta vine la pachet cu o mare anxietate (care fluctuează de-a lungul timpului) și se leagă de orice: sănătatea, dezvoltarea lui, educația, apoi lumea în care trăim, pandemia, războiul, încălzirea globală, viitorul etc. Dar noroc că încă mai fac TaiChi, care îmi redă echilibrul și liniștea în zilele mai gri. Și arta ajută. Când simt că mă copleșește anxietatea, o desenez… și mai beau un pahar de apă, iau soțul/copilul/pisica în brațe și trece.

Vezi cărțile cu ilustrațiile Andei Ansheen AICI.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj.