cercetasi

Cu toții știm că în septembrie începe un an nou școlar. Ceea ce poate nu știe multă lume este că tot atunci începe și anul cercetășesc.

Da, ai citit bine, anul cercetășesc. Și mie mi s-a părut interesant termenul la început, însă acum, mi se pare cât se poate de natural.

Anul trecut, fiica mea a vrut să devină cercetaș. 

Cum eu îmi doream să petreacă mai mult timp în natură, am căutat informații și am ales, cu ajutorul unei prietene, o unitate de cercetași la care să o înscriu.

Au urmat excursii împreună cu grupul ei, experiențe în natură și activități care au ajut-o să capete încredere în sine și să își crească „vocea” personală și independența.

Anul cercetășesc, s-a încheiat în vară cu o tabără la mare, cum altfel, dacă nu cu cortul. Am mers împreună, iar pentru mine, experiența a fost, să zicem... interesantă. Asta din lipsa confortului. Pentru fiica mea, în schimb, a fost o super experiență, pe care, probabil, nu o va uita mult timp. A fost ca o supradoză de încredere, independență și cunoaștere.

În această tabără am avut oportunitatea să stau alături de liderii adulți cercetași și de Madga Voinea, coordonatoarea unității de cercetași din cadrul Școlii Montessano. Am fost extrem de impresionată de organizare, de metodologia aplicată, de jocuri și de abordările folosite, atât de Magda, cât și de ceilalți lideri adulți. De aceea, am rugat-o pe Magda să-mi răspundă la câteva întrebări pentru a putea oferi și celorlalți părinți o idee despre ce înseamnă, de fapt, cercetășia.

Ești mama și owner de business așa că agenda ta trebuie să fie foarte încărcată. De ce te-ai apucat și de cercetășie?

Din dragoste pentru natură. Din convingerea că educația adevărată se bazează pe experiențe autentice de viață. Din bucuria interacțiunii directe cu copiii, scoțându-i din zona de confort și observâdu-le cu multă atenție evoluția interioară. Din dorința de a oferi echipei Școlii Montessano o altă perspectiva a educației, instrumentele educației nonformale completându-se armonios cu cele ale educației formale. Mereu am pornit cu modelul meu și mereu vorbele au fost însoțite, precedate chiar, de fapte. Din bucuria creării, pas cu pas, a comunității verzi. Și a aducerii contribuției proprii la viitorul acestui pământ care ne oferă atâtea și cere doar respect.

cercetasi magda voinea
cercetasi semn
Am văzut prin filme taberele de cercetași. Cei mici au văzut-o pe Vampirina sau alte personaje cum vindeau fursecuri, ca parte din activitățile de cercetași. Ce este cu adevărat cercetășia?

Cercetășia este cea mai mare organizație mondială educativă de tineret, care, de 100 de ani, contribuie la crearea unei lumi mai bune prin implicarea personală a sutelor de milioane de oameni care au respectat Promisiunea Cercetașului. Există 30 de milioane de cercetași din 216 țări și teritorii, membri în Organizația Mondială a Mișcării Cercetășești (WOSM).

Ce reprezintă semnul cercetașilor (cele 3 degete în sus)? 

Cele 3 degete ridicate semnifică: respectul pentru Legea Cercetașului, datoria față de ceilalți, datoria față de credință și țară, precum și cele trei virtuți cercetășești: sinceritate, devotament și curățenie sufletească.

Care sunt regulile în cadrul cercetășiei și cât sunt de importante?

Regulile sunt cele din Legea Cercetășiei – respectarea setului de valori ce leagă toți cercetașii din lume (loialitate, onestitate, disciplină, sprijin pentru natură și semeni, respect, curaj). Purtarea eșarfei este, de asemenea, obligatorie la toate întâlnirile cercetășești. Purtarea cămășii de cercetaș este obligatorie la întâlnirile importante (deschiderea anului cercetășesc, depunerea promisiunii, deschiderea și închiderea campurilor).

cercetasi reguli
De ce am alege cercetășia și nu un alt club opțional?

Părinții și copiii pot poate alege cercertășia:

  • pentru cultivarea iubirii de natură și de semeni, a spiritului de voluntariat
  • pentru apartenența la cea mai mare organizație mondială de tineret
  • pentru comunitate de valori care îi unește pe toți cercetașii din lume
  • pentru educare unor tineri disciplinați și responsabili
  • pentru participarea la campuri și alte întâlniri cercetășești naționale și internaționale
  • pentru pentru perspectiva evoluției de la Lupișor (7-10 ani), Temerar (11-14 ani), Explorator (15-18 ani), Senior (18-24 ani), Lider, cu provocări specifice vârstei
  • pentru că este mai ieftin, singurele taxe plătite sunt cotizația anuală simbolică și costurile ieșirilor.
cercetasi1
Când și cum îi putem înscrie pe cei mici într-o unitate de cercetași?

La început de an cercetășesc, în lunile seprtembrie-octombrie. Cercetașii se organizează în patrule cu responsabilități clare și este important să fie de la început, să parcurgă tot acest proces.

La ce ne recomanzi să fim atenți atunci când alegem o unitate de cercetași?

La lideri, pentru că, la fel ca oriunde, omul sfințește locul. Și la sentimentul de compatibilitate cu comunitatea cercetășească respectivă.

Cum se desfășoară o ieșire a cercetașilor?

O ieșire a cercetașilor se desfășoară cu multă disciplină, cu reguli puține, dar clare și consecvente. Câteodată cu trezit la 5 dimineața pentru a prinde trenul care ne duce în gara de unde plecăm în hike. Cu rucsacul în spinare, dotat cu strictul necesar, pentru că va fi cărat tot timpul chiar de copilul cercetaș. Cu obiective clare explicate copiilor. Cu atitudine de depășire a propriilor limite. Și mai ales cu voie bună și prieteni.

cercetasi2
Ce pregătire au liderii adulți?

Liderii cercetași sunt în primul rând voluntari. Un lider adult de cercetași trebuie să aibă:

  • dragoste pentru natură, copii și umanitate
  • o minte deschisă și flexibilă
  • respect pentru regulile și valorile cercetășiei
  • deschidere pentru provocări și evoluție personală
  • integritate și autenticitate.
Din activitățile tale îmi dau seama foarte ușor că ești pasionată de educația copiilor. De unde s-a născut această pasiune?

Pentru mine, educația înseamnă experimentarea, într-un mediu emoțional de siguranță în același timp provocator - prin scoatere copiilor din zona de confort - a modului în care se va desfășura viața lor de adult. Înseamnă deprinderea cunoștintelor, în egală măsura a abilităților de trăire a unei vieți sănătoase, conștiente, valoroase și cu înflorirea, din fiecare copil, a potențialului unic cu care a venit înzestrat pe această lume.

De unde am această pasiune? Din propria mea experiență de școlar, în care am fost motivată să învăț doar la materiile al căror sens l-am înțeles. Am aceeași părerea acum ca atunci când am trecut prin școală: DE CE învățam? DE CE facem orice facem în viață? Cu ce servește demersul educațional procesului nostru de construcție interioară? Copiii au dreptul să înțeleagă ca să fie motivați din interior nu din exterior, iar rolul școlii este să ofere această motivație, să fie acesta punctul de început în umplerea căsuțelor de cunoaștere a copiilor.

Am dezvoltat o metodă educațională, METODA EDUCAȚIONALĂ MONTESSANO, care pune într-un miez de inimă verde educația formală cu educația nonformală, cu filosofia Montessori, cu cercetășia și natura, mindfulnessul pentru trăirea unei vieți în alegeri conștiente, sănătatea privită holistic pornind de la alimentație organică și politica de nutriție de excepție, viața activă în aer liber, educație bazată pe valori, conectarea permanentă cu inima fiecărui copil, ajutându-l astfel să învețe cu inima - păstrând astfel educația ca amintire dragă de viață.

AM PUS ACOLO CE SUNT EU. 

Și am mai pus acolo multă libertate a dascălilor de a fi creativi, de a contribui cu propria autenticitate la dezvoltarea miezului de inimă verde. Și din ea, tot prin intermediul dascălilor, se desprind zeci și sute de inimioare verzi, în fiecare copil care trăiește experiența Montessano. Am credința și viziunea clară că acești copii, fiecare în parte va înflori și va răspândi miezul de inimă verde oriunde îl vor purta cărările vieții.

De unde ai puterea să dezvolți atâtea perspective în domeniul educației? 

Initial, din dorința mea ca mamă de a-i oferi propriului copil acest model de educație. Și din fiecare clipă în care simt evoluția interioară a unui copil - acel moment de observare și de conștientizare a ce va însemna pentru viața lui reprezintă pentru mine sensul, DE CE-ul meu. Motivația mea interioară, ca fondator de Școala Verde Montessano.

Dacă vrei și tu ca cel mic să devină cercetaș, caută o unitate aproape de tine.

Foto: Școala Montessano

Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>